logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonda lambda w passacie B3-trzy przewodowa-spalanie benzyny

andrzejtucki 13 Kwi 2008 14:30 5441 16
REKLAMA
  • #1 5025849
    andrzejtucki
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam! Czy te dwa białe przewody to jest jakiś sygnał do kompa czy raczej coś innego. Raz słyszałem, że jest to zasilanie grzejnika.Jak to jest w rzeczywistości? Jakie wartości powinny znajdować się na tych przewodach chodzi mi o to czy po rozłączeniu wtyczki i włączeniu zapłonu coś powinno na nich być?
  • REKLAMA
  • #2 5026434
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    na tych przewodach powinno byc napiecie 12v. Sa to przewody do grzalki
  • REKLAMA
  • #3 5026491
    andrzejtucki
    Poziom 10  
    Piszesz 12V czyli mam rozumieć, że na jednym jest napięcie 12V a na drugim masa. A te 12V jest zawsze stałe czy tez może sie zmieniać. Mam na myśli fakt, że podczas pracy silnika napięcie na akumulatorze wynosi 14.6V czy też takie napięcie dochodzi do grzałki???
  • REKLAMA
  • #4 5026492
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1333
    należy jeszcze dodać że napięcie pojawia się po uruchomieniu silnika

Dodano po 1 [minuty]:

jest to napięcie takie jakie jest na aku minus spadek na przewodach
  • #5 5026507
    marrrk
    Poziom 15  
    tak na jednym masa a drugi to zasilanie . wlasnie takie napiecie dochodzi do grzalki po odpaleniu jakie jest na instalacjii .
  • #6 5026534
    andrzejtucki
    Poziom 10  
    u mnie coś się stało bo nie ma ani masy ani napięcia. Co radzicie?
  • #7 5026585
    kwok
    Poziom 40  
    myślę że nie ma napięcia więc należy sprawdzić bezpieczniki i przekaźniki
    niestety w tej chwili nie potrafię powiedzieć dokładnie skąd prąd na sondę w tym samochodzie idzie
    odsyłam do schematów Sporo można znaleźć na www.volkswagen.msk.ru
  • REKLAMA
  • #8 5026600
    marrrk
    Poziom 15  
    sprawdz takze sama instalacje do sondy ,moze kabelki sa gdzies przerwane?
  • #9 5029092
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    a jaki silnik?
  • #10 5029844
    andrzejtucki
    Poziom 10  
    Passat 2.0l BENZYNA, kod silnika 2E no i jeszcze jedno pytanko: sondy cztero-przewodowe a sondy trzy-przewodowe. jaka jest różnica no i do czego służy ten dodatkowy kabelek(szary)? Sprawdzam sondę u siebie bo pali mi 16L\100km tylko muszę powiedzieć, że jeżdżę w 95 procentach po mieście i silnik nagrzewa się max 85stopni. Myślę,że powinien palić mimo to mniej. Jak myślicie!
  • #11 5030216
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Dodatkowy przewód to masa.
    Za duże spalanie
  • #12 5030277
    andrzejtucki
    Poziom 10  
    czyli rozumiem,że jeśli 3-przewodowa lambda ma dobrą masę przez rurę wydechową to na nic mi potrzebna 4-przewodowa! A co proponujecie sprawdzić jeśli chodzi o spalanie? Sprawdziłem przepływke(mam klapkową) i działa ok. Dane wg. książki zarówno na wtyczce i na przepływce(wszystko w normie). A wartość sondy lambda podczas sprawdzania spalin wyniosła 1,06- o czym to świadczy? dopuszczalne jest coś pomiędzy 0-97 a 1.03 u mnie wynosi 1.06 Czy sonda jest już do wymiany czy może coś innego?!
  • #13 5030902
    marrrk
    Poziom 15  
    moze jeszcze sprawdz czujnik temperatury i termostat
  • #15 5035344
    kwok
    Poziom 40  
    jeśli sonda nie jest grzana to nie działa
    w tym pasku jak się nie mylę sonda jest dość daleko od kolektora wydechowego i nie jest w stanie nagrzać się od spalin dlatego potrzebna jest grzałka więc najpierw napraw grzanie sondy
    tak wysokie spalanie może być spowodowane brakiem sygnału z sondy który to jest spowodowany brakiem grzania a zwłaszcza w jeździe miejskiej bo nie oszukujmy się nawet sonda w katalizatorze się kiedyś nagrzeje do ponad 300 st C ale to będzie dłuuuuuugo po uruchomieniu silnika i warunkiem jest deptanie po gazie
    w jeździe miejskiej ten pasek powinien palić ok 10l/100
    sprawdzaj poziom oleju bo zarżniesz silnik - jeśli przybywa tzn że nie spalona benzyna dostaje się do oleju i rozciencza go co powoduje gorsze smarowanie silnika
  • #16 7057632
    Konrado1904
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam pytanko mam Seata toledo silnik 2.0 8v symbol silnika 2E czyli taki sam jak wyżej. Byłem u mechanika który wymienił mi parownik a spalanie nie spadło. Teraz mówi ze to sonda. Według niego sonda ma minusowe napięcie, czy to możliwe i czy przyczyna wiekszego spalania w moim Tolku może być sonda?? Z góry dzieki za odpowiedź!!
  • #17 7057955
    kwok
    Poziom 40  
    jeśli masz inst gaz. drugiej gen i wyższej to sonda może być przyczyną większego spalania
    minusowe napięcie hmmm..... może mechanik nie bardzo czai obsługę miernika

a tak w ogóle to ile ci pali ten tolek?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono działanie sondy lambda trzyprzewodowej w Volkswagenie Passacie B3 z silnikiem 2.0l benzynowym (kod silnika 2E). Dwa białe przewody sondy to zasilanie grzałki, gdzie na jednym przewodzie pojawia się napięcie 12V (lub napięcie akumulatora około 14,6V podczas pracy silnika), a drugi to masa. Napięcie na grzałce pojawia się po uruchomieniu silnika. Brak napięcia lub masy może wskazywać na uszkodzenie bezpieczników, przekaźników lub przerwę w instalacji. Różnica między sondą trzy- a czteroprzewodową polega na dodatkowym przewodzie masy w sondzie czteroprzewodowej. Wysokie spalanie (np. 16 l/100 km) może być spowodowane brakiem grzania sondy, co skutkuje brakiem sygnału do komputera sterującego silnikiem, zwłaszcza podczas jazdy miejskiej. Zaleca się sprawdzenie czujnika temperatury, termostatu, filtra powietrza oraz instalacji elektrycznej sondy. W przypadku Seata Toledo z tym samym silnikiem 2E, sonda lambda może być przyczyną zwiększonego spalania, szczególnie przy instalacji gazowej drugiej generacji lub wyższej. Wartości napięcia sondy powinny mieścić się w normach, a odchylenia (np. 1,06 zamiast 0,97-1,03) mogą wskazywać na konieczność wymiany sondy lub dalszą diagnostykę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA