logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć odpowiednią obudowę zamkniętą dla głośnika GDN 16/50/8?

szymon188 04 Paź 2004 18:28 1212 10
REKLAMA
  • #1 891918
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Czy mogl by mi ktos policzyc obudwe zamknieta do tego glosnika? Prubowalem sam ale niewiem jakim cudem wyszlo mi 80l, ale sobie pomyslalem sobie ze 80l na takie glosniki to troche duzo. Jestem poczatkujacym wiec porsze o prosty jezyk. :wink:
    Tu sa dane:
    Załączniki:
    • Jak obliczyć odpowiednią obudowę zamkniętą dla głośnika GDN 16/50/8? 32408557.jpg (152.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 891939
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Daj kolo 15-20 litrow, nie wiecej.
  • #3 891976
    szymon188
    Poziom 22  
    A wytlumienie? slyszalem ze przy dobrym wytlumieniu mozna zmniejszyc obudowe o 10%. Czy to prawda. Nie ukrywam ze zalezy mi na jak najmniejszej obudowie. P.S. A jak zrobic do niego zwrotnice?
  • REKLAMA
  • #4 892905
    skieras
    Poziom 2  
    20 litrów dla tego głośniczka to wręcz za dużo.
    Jeśli dasz 13-14 bedzie ok.
    Jeśli chodzi o zwrotniczkę to musisz powiedzieć jako co ma to grać (subwoofer, dwu- , trzydrożne kolumny)
  • REKLAMA
  • #5 893770
    szymon188
    Poziom 22  
    MA grac w dwudroznej kolumnie. Wysoko tonowe podlaczam wstawiajac szeregowo kondensator, ale na ten GDN potrzebna jest mi chuba zwrotnica. Zalezy mi na wzglednie dobrym basie. Wiem, ze do tego najlepszy byl by sub ale fundusze mnie mocno ograniczaja. Za rok moze dwa. :wink:
  • #6 897201
    skieras
    Poziom 2  
    To jeśli jest to zestaw 2-way , możesz zastosowac zwrotniczke 12/12 dB/okt. Jest ich pełno. Zastosuj podział ok. 4kHz, daj do tego kopułeczke i będzie grało aż miło.
  • #7 898705
    szymon188
    Poziom 22  
    skieras napisał:
    To jeśli jest to zestaw 2-way , możesz zastosowac zwrotniczke 12/12 dB/okt. Jest ich pełno. Zastosuj podział ok. 4kHz, daj do tego kopułeczke i będzie grało aż miło.

Mozna jasniej :?: Nie jestem jeszcze zabardzo obeznany z tematem. :oops:
  • #8 898743
    tomaszo
    Proponuja zestaw dwudrozny i dobrze czynia. Otoz - jest to zestaw skladajacy sie z tego GDN-a jako niskosredniotownowego glosnika plus kopulki wysokotonowej. Zeby to poprawnie dzialalo, nalezy zastosowac zwrotnice, ktora podzieli sygnal - konkretnie odeetnie niskie dla kopulki w celu jej zabezpieczenia i zapewne wytlumi powyzejdanej czest. dzwieki wyzsze dla GDN-a, coby juz nie bruzdzil. Stromosc filtru podaje sie w dB na oktawe - czyli jesli zwrotnica bedzie miala "ciecie" przy 4 kHz ze stromoscia 12dB na okt., to czestotliwosc 2kHz dla kopulki bedzie podawana z amplituda mniejsza o 12 dB od wejsciowej - czyli wielokrotnie ciszej. W ten sposob kopulka sie nie przeciazy i nie spali. Podobnie dla niskosrednio, by juz nie brzeczal jak nie potrzeba powyzej. Kupisz gotowa zwrotnice z podzialem 3,5 - 4,5 khz i stromoscia wlasnie 12 dB na oktawe i bedzie super.
  • #9 899842
    mtbmichal
    Poziom 13  
    jezeli ja bym mial taki glosnik to zrobil bym sobie klumne taka aby nie byla ona wysoka lecz dluga z tego wzgledu iz glosnik jest dosc maly natomiast ma duzy skok.
  • #10 899851
    tomaszo
    Mtbmichal - przepraszam, ale... Nic nie wynika z tego powyzej, dodatkowo w ogole tok myslenia jest bledny. Glebokosc obudowy w tym wypadku nie bedzie miala wielkiego znaczenia, jesli to miales na mysli. Dodatkowo - jesli bedzie to zestaw dwudrozny, to oczywistym jest, ze 15 litrowa skrzynka z wymuszonym przez srednice glosnika frontem i wysokoscia - poprzez dodanie kopulki - nie bedzie wcale za gleboka... Apeluje o rozwage i przemyslenie wysylanych postow.
  • REKLAMA
  • #11 909698
    mtbmichal
    Poziom 13  
    no ale mi sie wydaje ze ze jezeli obudowa bedzie dluzsza tak jak w kolumnach bass reflex i pozadnie ja wytlumisz to bedzie lepszy dzwiek niz na jakies malej ciesnej obudowie gdzie niema miejsca na wytlumieni no ja napisalem jak ja bym to zrobil bo sam juz wiele zrobilem kolumn a wiec jakies doswiadczenie w tym temacie mam ale to wszystko zalezy jakie przeznaczenie ma byc tego glosnika

Podsumowanie tematu

✨ Dla głośnika GDN 16/50/8 zaleca się obudowę zamkniętą o pojemności około 13-20 litrów, przy czym 15-20 litrów to wartość bezpieczna, a 13-14 litrów również będzie odpowiednie. Obudowa o pojemności 80 litrów jest zdecydowanie za duża. Wytłumienie wewnątrz obudowy może pozwolić na zmniejszenie jej objętości o około 10%. W przypadku zastosowania głośnika w kolumnie dwudrożnej, konieczne jest użycie zwrotnicy o stromiźnie 12 dB/oktawę z częstotliwością podziału około 3,5-4,5 kHz, aby zabezpieczyć kopułkę wysokotonową i poprawnie rozdzielić pasma. Zwrotnica powinna tłumić niskie częstotliwości dla kopułki oraz wysokie dla głośnika niskosredniotonowego, co zapobiega zniekształceniom i uszkodzeniom. Obudowa powinna mieć wymuszony front dostosowany do średnicy głośnika, a jej kształt nie musi być wysoki, lecz może być bardziej wydłużony, jednak głębokość nie ma kluczowego znaczenia. Wytłumienie i odpowiednia konstrukcja obudowy wpływają na jakość dźwięku, zwłaszcza przy ograniczonych rozmiarach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA