logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia IrDA z Nokią 7650 na płycie Matsonic MS7191SM, Windows XP SP1

UseRSppC 04 Paź 2004 19:52 2517 15
REKLAMA
  • #1 892112
    UseRSppC
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem z portem IrDA i komunikacją z telefonem (dokładnie z Nokią 7650). 2 dni temu kupiłem IrDĘ na płytę główną. Po poprawnym podłączeniu i skonfigurowaniu w BIOS-ie (płyta Matsonic MS7191SM), włączyłem windowsa (XP Professional SP1). System zainstalował wszystkie sterowniki, i wyglądało na to, że wszystko jest dobrze. Jednak na Tray-u nie wyświetla mi się ikonka połączenia (przynajmniej na to wygląda), tylko te od zainstalowanego oprogramowania (PC Suit Nokii). Oczywiście kontrolka na irdzie się świeci, a patrząc przez wizjer telefonu widać wiązkę podczerwoną. jednak telefon nie wykrywa jej, ani ona telefonu. Nie jest to też wina Nokii, bo łączy się z Siemensem C65, którego IrDA także nie wykrywa. HELP! :(
  • REKLAMA
  • #2 892611
    garni
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Moim zdaniem zle sa podlaczone kabelki naplycie glownej. Proponuje wziac instr. obslugi plyty glownej i jeszcze raz sprawdzic piny i odpowiednio poloczyc je z kabelkami id irdy. Mialem taki sam przypadek po prostu ale podlaczylem kabelki na plycie. Czasem trzeba porzadnie przyjrzec sie schematowi bo na 1 rzut oka wyglada zze jest podlaczone ok i nawet tedy system wykrywa irde jako noy sprzet itp ale nie dziala sama w sobie. Wiec proponuje jeszcze raz sprawdzic poloczenie z plyta glowna.
    Pozdrawiam
  • #3 892641
    fisherr
    Poziom 12  
    popieram przedmowce sprawdz jeszcze raz jak wpioles wtyczke dioda w irdzie powinna migac co jakis czas.
  • #4 894369
    dj-bass
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Sprawdz jeszcze raz czy napewno wlaczyles irde w biosie a u mnie na plycie glownej sa dwa identyczne wejscia i mi sie tez raz pomylilo i podlaczylem nie do tego.
    Pozdrawiam
  • #5 896947
    UseRSppC
    Poziom 13  
    OK, pomogło, ale nie do końca :/. Mianowicie podłączyłem ją inaczej (wejście i wyjście) i teraz mruga tylko wtedy, gdy np. uaktywniam IrDĘ w kom. Ale, w kompie nie wykrywa jej, i po chwili na nokii pisze, że nie można było nawiązać połączenia.. i nie jestem pewien, gdzie podłączyć masę i +5V, bo niezależnie jak podłącze irda i tak mruga, sądze, że to wina tego.
  • REKLAMA
  • #6 897074
    dj-bass
    Poziom 20  
    Niewiem czy masz takie samo wejscie jak u mnie na plytce ale zalaczam taki wlasnoreczny schemacik. Moze cos pomoze.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • IrDa.jpg (74.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 897145
    garni
    Poziom 17  
    Mase podlacz wedlugo schematu instrucji plytyglownej . Masa musi tam byc zaznaczona. I pamietaj ze czasem schematy maja odwrotnie liczone piny. Dokladnie przejrzyj instr. plyty glownej. Tylko to moze ci pomoc. Bo co my bysmy nie robili to masz inny sprzet niz my wiec zazwyczaj uklady na roznych plytach sie roznia. Pomalutku instr.plyty i irdy i do dziela. A jesli cos nie wypali to proponuje irde pod usb.

Zycze poodzenia i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 897301
    dj-bass
    Poziom 20  
    A ja az sam z ciekawosci rozejrzalem sie za jakas instrukcja do tej plyty Mastonic i niestety ale nic niema :( Niewiem czy kolega wogole ma ta instrukcje. Jeszcze pozostaje wziasc do reki miernik i posprawdzac na ktorym pinie napiecie a gdzie GDN.
  • REKLAMA
  • #9 900137
    UseRSppC
    Poziom 13  
    Mam instrukcję, ale nie ma na niej zaznaczonej masy, jest jedynie pokazane, gdzie się podłącza kartę z rozszerzeniami USB PS/2 i IrDA. Żeby podłączyć IrDĘ musiałem odpiąć USB. chyba sprawdzenie voltomierzem będzie najrozsądniejsze.
  • #11 900476
    garni
    Poziom 17  
    WItam.
    Wlasnie przegladm sobie ta instrukcje i fktycznie stwierdzam ze jest ona do d..y (instrukcja), jednak jest cos co musisz sobie sprawdzic. Mianowicie na stronie 34 w punkcie 4 jest NOTE: i tam jest napisane w jezyku angielskim ze port IR i drugi serial port kozystaja z tych samych zasobow (zrodel). Chodzi o to ze jesli masz karte fax/modem to te urzadzenia moga sie "gryzc". Nie mozna ich uzywac jednoczesnie.
    Nie wiem moze tu tkwi problem, jest tez taka mozliosc ze ta karta jest za stara na standart IRDA i posiada tylko jeden z pierwszych standardow IR, badz wcale nie mozna do niej podczepic irdy. Nie wiem co jeszcze mozna w tej sprawie zrobic. Osobiscie proponuje zakup irdy pod USB, gdyz nawet jesli zakupisz sobie w przyszlosci plyt nie obslugujaca irdy to pod usb zawsze sobie irde podlaczysz. Ja tak zrobilem chociaz moja plyta obslugoje irde to kiedy dostalem taka kabeli ledwo siegaly od pinow do sledzia wiec wzialem ja i poszedlem do sklepu gdzie doplacilem 34zl i dostalem irde pod usb, ktora dziala rewelacujnie. Wiec irda ktora ja mam kosztuje 84zl a na allegro chodza po ok 40 50zl. Kolega mnie wiecej tyle zaplacil za irde pod usb. Naprawde polecam takie urzadzenie, bo nie bedziesz musial juz tracic czasu na przegladanie schematow i zabawe w szukanie masy.
    Pozdrawiam
  • #12 1145644
    dmkrs
    Poziom 11  
    Witam.Spróbuj jeszcze zmniejszyć prędlość przesyłu.U mnie też kiedyś nie chciało działać dopóki nie zmieniłem prędkości:-).POZDRo
  • #13 1145938
    garni
    Poziom 17  
    dmkrs napisał:
    Witam.Spróbuj jeszcze zmniejszyć prędlość przesyłu.U mnie też kiedyś nie chciało działać dopóki nie zmieniłem prędkości:-).POZDRo

TEmat jest juz troche tak jakby nieaktualny - spojz na date
  • #14 1146697
    UseRSppC
    Poziom 13  
    Tak jakby :P Już dawno kupiłem IrDE pod USB... i teraz działa bardzo ładnie wszystko.... temat uznaję za zamknięty.
  • #15 2004344
    lukasik25
    Poziom 1  
    mam problem mam irdę firmy kingsun sf- 620 i nie łączy się wógóle z moim telefonem (se k300i) na początku się łączyła a teraz każdego dnia muszę ją instalować od nowa, dzisiaj zauważyłem że nawet to nie pomaga Pomocy moje gg 8121166
  • #16 2004703
    UseRSppC
    Poziom 13  
    Po pierwsze - patrz na datę ostatniego postu - temat zamknięty! (przynajmniej powinien być).
    Po drugie - z tymi IRdami jest wiele problemów. Straszny syf.
    Po trzecie - wrzucam Ci w załączniku sterowniki. Spróbuj na nich.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • bafo.zip (31.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku połączenia portu IrDA na płycie głównej Matsonic MS7191SM z telefonem Nokia 7650 pod systemem Windows XP SP1. Po instalacji i konfiguracji IrDA w BIOS-ie oraz systemie sterowniki były poprawnie wykrywane, jednak telefon nie nawiązywał połączenia, mimo świecącej diody i widocznej wiązki podczerwieni. Przyczyną okazało się błędne podłączenie kabli IrDA do płyty głównej, w szczególności nieprawidłowe przypisanie masy i zasilania +5V. Zalecano dokładne sprawdzenie schematu płyty głównej i instrukcji, gdyż różne płyty mogą mieć odmienne układy pinów. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwy konflikt zasobów między portem IrDA a portem szeregowym, co może uniemożliwiać jednoczesne użycie karty fax/modem i IrDA. Ostatecznie rozwiązaniem było przejście na IrDA podłączaną przez USB, co zapewniło stabilne działanie. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące zmniejszenia prędkości transmisji oraz użycia miernika do weryfikacji napięć na pinach. Temat został uznany za zamknięty po zakupie zewnętrznego adaptera IrDA USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA