Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Język do programowania PIC-ów

blue_17 06 Gru 2010 22:49 4502 17
  • #1 06 Gru 2010 22:49
    blue_17
    Poziom 32  

    Witam posiadam po kilka sztuk następujących układów

    30F3010
    30F2010
    30F4012
    30F3011
    16F877
    18F455


    Chciałbym zapytać w jakim języku można je programować czy niema do nich czegoś takiego jak baskom do AVR-ów bo na ironie mam w sumie tych piców kilkanaście sztuk i mogę je sobie użytkować za free a AVR-y muszę kupować.

    Głównie chodzi mi o te 30F

    Od razu mówię że nie znam C trochę łyknąłem Delphi i asemblera do 8051 :)

    Pozdrawiam

    0 17
  • #2 06 Gru 2010 23:02
    Urgon
    Poziom 36  

    AVE...

    Było i jest wypisane na tym forum - poszukaj, leniuszku...

    -1
  • #3 06 Gru 2010 23:06
    blue_17
    Poziom 32  

    Jedyne co znalazłem to microbasic PIC czy jakoś tak :) ale nie mozna tam programować rodziny 30F

    Jak widać i nie ukrywam będę chciał sterować tym silniczki :)

    Konwencjonalne a i również nie konwencjonalne :)

    0
  • #8 06 Lut 2011 15:42
    Jabil
    Poziom 12  

    Witam,
    Ja do picow uzywam proton pic basic firmy Crownhill.
    Jesli pisales w Delphy a nie tykales c++ to powinnien Ci odpowiadac( c++ ma swoje zalety do ktorych jak sie przyzwyczaisz ciezko z nich zrezygnowac).

    Ja mam juz mam pare ladnych projektow za soba, a mam kumpli ktorzy przemyslowe rzeczy na tym robia(sterowniki PLC, obsluga ekranow dotykowych, itp) i nigdy ten kompilator nie zawiodl - wszystko chodzi szybko i stabilnie.
    Jakbys potrzebowal pomocy to daj znac to podesle pare przykladow.

    Pozdrawiam
    Marcin

    0
  • #10 06 Lut 2011 19:58
    Jabil
    Poziom 12  

    Do 18F tez:)
    Szukasz czegoc pod Basic dlatego ze Delphy do Basic to blizsza koszula Cialu
    Chcialem Ci tylko nakreslic ze jeszcze pod Basic na PIC istnieje Proton, ktory stosuje juz pare ladnych lat i sobie chwale. Mialem na tym keeloq, roznego rodzaju transmisje i wszystko chodzilo od strzalu.
    Co do optymalizacji tez nie jest najgorzej, ostanio kumpel na 1K zrobil obsluge 1-wire i transmisje RS232.
    Pozdrawiam
    Marcin

    0
  • #11 07 Lut 2011 08:48
    Urgon
    Poziom 36  

    AVE...

    Basic nie jest podobny do Delphi, bo Delphi wywodzi się z Pascala. Basic jest podobny do Basica tylko...
    Czy ten Proton przechowuje obsługę RS232, tudzież innych protokołów w oddzielnym pliku, który trza dodać przez INCLUDE?

    0
  • #12 07 Lut 2011 09:12
    Jabil
    Poziom 12  

    Witam,
    Masz racje ale chodzilo mi o to ze basic jest bardziej podobny do Pascala niz do C++, bo tam juz zupelnie inna filozofia.
    Zeby w pelni obsluzyc Rs232 w proton trzeba troche podzialac na rejestrach (co mi sie bardzo podoba bo jednak ma sie jakac kontrole nad prockiem.
    Nie ma calej gotowej biblioteki ktora podpinasz pod include.
    Jakbys chcial sie pobawic to oczywiscie sluze przykladem (mam zrobiona obsluge z przerwaniem).
    Pozdrawiam
    Marcin

    0
  • #13 07 Lut 2011 10:33
    Urgon
    Poziom 36  

    AVE...

    Ja na razie używałem PICBasica i sprawdza się on do zastosowań podstawowych. Czasem trza tylko odchudzić includowane pliki by zyskać więcej miejsca...

    Jeszcze o Basic vs. Pascal.
    Delphi to obiektowy Pascal. Wszystkie języki z tej rodziny mają bardzo wyraźną strukturę i z łatwością tworzą funkcje i procedury, które można wywoływać. Dialekty Basica z kolei mogą mieć kompletny chaos z powodu skoków GOTO i GOSUB. Basic z reguły jest łatwiejszy do opanowania, ale trudniejszy do ogarnięcia programu...

    0
  • #14 11 Kwi 2011 19:31
    maniek1818
    Poziom 22  

    Widzę, że kompilator mikroBasic jest płatny, a wersja FREE jakie ma ograniczenia?

    0
  • #16 11 Kwi 2011 21:59
    maniek1818
    Poziom 22  

    Faktycznie, jest napisane 2KB kodu wynikowego.

    0
  • #17 12 Kwi 2011 01:05
    nsvinc
    Poziom 35  

    Urgon napisał:
    Delphi to obiektowy Pascal.

    Object Pascal to obiektowy pascal. Delphi to port object pascala pod winapi...

    Basic jest zły. Jedyny słuszny język wysokiego poziomu na małe mikrokontrolery to C. Kompilatory na małe pice oferuje HiTech i CCS; microchip (seria Cxx) nie.

    0
  • #18 13 Kwi 2011 09:56
    Urgon
    Poziom 36  

    AVE...

    Basic jest dobry do zastosowań podstawowych. Zwłaszcza dla początkującego programisty jest łatwiejszy do użycia. Dlatego tak wiele projektów na popularniejsze u nas mikrokontrolery Atmela jest pisane w Bascomie...

    Co do Object Pascala i Delphi, to masz rację. Pomyliłem się, mea culpa...

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo