logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujka Risco z rezystorami, przedłużenie przewodów – awaria LED na Integrze 32

moshica 07 Gru 2010 10:29 4439 10
REKLAMA
  • #1 8836955
    moshica
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam

Mógłby ktoś podpowiedzieć co zrobić, bo niestety na mojego instalatora nie mogę liczyć czasowo, obiecał że pomoże ale bezskutecznie liczę na jego pomoc. Przedłużyłem przewody do czujki Risco o jakieś 5cm (niestety taka była konieczność), czujka ma 2 rezystory w obwodzie Tamper i Alarm parametryzujące. Po dolutowaniu przewodów i włączeniu centralki zgłasza awarię LED na czujce. Czujkę zablokowałem chwilowo, ale nie wiem co zrobić aby błąd nie był zgłaszany ponownie. Centralka to Integra 32.

Pozdrawiam
    MS
  • REKLAMA
  • #2 8837076
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Witam,
    Napisz dokładnie co za awarię Ci pokazuje. Jaki komunikat się wyświetla na LCD (hasło użytkownika + * -> awarie). Samo dołożenie kilku cm kabelka nie powinno znacząco wpływać na rezystancję obwodu, więc możliwe, że coś zostało po prostu pomylone.

Pozdrawiam
    Darek
  • REKLAMA
  • #3 8837097
    moshica
    Poziom 12  
    Więc tak, przewody dolutowałem na pewno prawidłowo i nie mogłem się pomylić w kwestii ich zamiany. Na LCD wypisuje błąd tej konkretnej czujki i miga żółta dioda LED (z kluczykiem chyba) o nazwie Awaria na manipulatorze LCD z Integry. Jak wrócę do domu, mogę ponownie odczytać komunikat, ale wydaje mi się że prawidłowo go przytaczam z mojej pamięci...
  • #4 8837113
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    A czujnik masz zamknięty? Jeżeli tak, to źle podłączyłeś tamper. Możliwe jest jeszcze tzw. "pamięć uszkodzeń". Skasowanie przez załączenie instalacji albo wejście w serwis i skasowanie pamięci awarii.
  • #5 8837152
    moshica
    Poziom 12  
    Tak czujnik jest włączony, przewody do Tampera podłączyłem na 200% identycznie. Przed lutowaniem odłączałem zasilanie do centrali oczywiście, po jej załączeniu czujka zgłosiła Awarię . Jedynie skasowałem (chyba) pamięć awarii, ale żółta dioda LED nadal migała. Instalację włączałem i wyłączałem kilkukrotnie. Jak skasować "pamięć uszkodzeń" ?
  • REKLAMA
  • #6 8837372
    dariusz.bembenek
    Nie słyszałem o czymś takim jak "pamięć uszkodzeń". Zapewe chodziło o pamięć awarii.
    Jeśli już wejdziesz do "AWARIE" w opcjach np. użytkownika, to migająca litera "P" przy nazwie awarii oznacza, że to jest tylko "pamięć awarii" (czyli awarii już nie ma, a centrala tylko informuje, że ta awaria była). W tym momencie wystarczy nacisnąć "*", czyli wyjść z tej funkcji a centrala powinna zapytać: "Czy skasować pamięć awarii?" Naciśnięcie klawiasza "1" powinno skasować awarię.
    Możliwe, że podczas załączenia/wyłączenia centrali coś było jeszcze "nie dopięte na ostatni guzik" i dlatego centrala zgłosiła błąd.

Przede wszystkim ważne jest "co dokładnie" manipulator wyświetla dot. awarii tego czujnika.
  • REKLAMA
  • #7 8837426
    moshica
    Poziom 12  
    Z tego co pamiętam to wszedłem w opcję skasowania awarii i skasowałem awarię, lecz żótła dioda LED nadal migała.
    Gdzie mam dodatkowo wyczytać informację : "Przede wszystkim ważne jest "co dokładnie" manipulator wyświetla dot. awarii tego czujnika. " ?

Jak wrócę do domu to odczytam ponownie co tam pisze, tzn. odblokuję te czujkę, pewnie zacznie migać na nowo żółta dioda LED Awaria i spróbuję "coś " jeszcze odczytać, rozumiem w opcji AWARIE, pewnie będzie komunikat o awarii tej czujki....
  • #8 8837709
    dariusz.bembenek
    Miałem na myśli, aby upewnić się i napisać tutaj "co dokładnie" pokazuje manipulator w awariach. Na tej podstawie będzie można myśleć dalej co się stało z systemem.
  • #9 8838558
    moshica
    Poziom 12  
    Więc sprawdziłem w opcjach Awarie i pisze sabotaż tej właśnie czujki, we 25 Sabotaż. I co dziwne niezależnie czy mikrostyk jest zamknięty czy nie efekt po przedłużeniu przewodów taki sam. Przewody + rezystory zostały w tych samych pinach, więc nadal nie wiem co ,może być przyczyną i jak usunąć tę Awarię.
  • #10 8838603
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Masz sabotaż czy pamięć sabotażu ? Jeśli sabotaż to nie ma siły, coś zrobiłeś źle, albo zwarcie albo przerwa.
  • #11 8838640
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czujką Risco, która po przedłużeniu przewodów o 5 cm zgłasza awarię, co objawia się migającą żółtą diodą LED. Użytkownik potwierdza prawidłowe podłączenie przewodów i rezystorów, jednak czujka nadal sygnalizuje sabotaż. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym błędne podłączenie tampera, możliwość wystąpienia "pamięci awarii" oraz konieczność sprawdzenia rezystancji linii dozorowej. Użytkownik jest proszony o dokładne odczytanie komunikatu z manipulatora LCD, aby ustalić, czy problem dotyczy rzeczywistej awarii, czy tylko pamięci awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA