logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwie fazy w jednym gniazdku - proszę o pomoc

melersan 07 Gru 2010 21:41 39967 11
  • #1 8839825
    melersan
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,

dziś stała się rzecz, której nigdy bym się nie spodziewał. włączyłem komputer jak codzień, ale coś modem podłączony przez usb nie odpowiadał. Odłączyłem więc kabel z portu USB komputera po czym na chwilę został odcięty dopływ prądu do pokoju. Pomyślałem, że chwilowy brak prądu spowodowany był jakąś usterką zewnętrzną. Ponowiłem procedurę uruchomienia komputera i znowu stało się to samo - brak netu. Znowu wyjąłem wtyczkę z portu i tym razem prąd nie powrócił.

Okazało się, że w obydwu dziurkach mam fazę (sprawdzam zwykłym miernikiem fazy - śrubokręt z żaróweczką świecącą się gdy w gniazdku jest faza). Między przewodami napięcie wynosi 10V... Sieć TN-C więc tylko 2 przewody, a zatem nie mam jak zbadać prawdziwego napięcia na każdym z przewodów, gdyż nie mam masy. Jutro chyba wezwę jakiegoś mam nadzieję fachowca a nie "fachowca" ale jeżeli ktoś spotkał się z podobnym problemem, to bardzo proszę o pomoc...

Nadmienię, że tylko w 2 pokojach dzieją się takie cuda. W łazienkach, kuchni, przedpokoju i kolejnym pokoju wszystko jest w porządku. Światła z kolei działają we wszystkich pomieszczeniach.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
    Damian
  • #2 8839844
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Prawdopodobnie przerwany PEN.
  • #3 8839860
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Witam. Brak "zera"- N. A to że fazowiec świeci na obu dziurkach to delikatne przebicie izolacji. Te fazowce- próbniki fazy są bardzo czułe.
  • #4 8839913
    melersan
    Poziom 11  
    Rozumiem że w przypadku przerwania PEN lokalizacja przerwania oraz naprawa nie wchodzi w grę w przypadku laika posiadającego jedynie świadectwo SEPu do 1kV, chęć nauki i brak specjalistycznego sprzętu pomiarowo - naprawczego.

Ogólnie przerwanie PEN śmierdzi mi kuciem w ścianie... mam nadzieję że się mylę.

Z drugiej strony jakby PEN uległ przerwaniu, to w każdym gniazdku w domu miałbym ten sam problem, więc to chyba nie to...
  • #5 8839930
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    rnb_bolii napisał:
    Witam. Brak "zera"- N. A to że fazowiec świeci na obu dziurkach to delikatne przebicie izolacji. Te fazowce- próbniki fazy są bardzo czułe.

Zaraz przebicie izolacji...
    Przy braku PEN pokazuje fazę przez odbiorniki.

BTW nie radzę używać instalacji z uszkodzonym PEN i jak najszybciej wezwać elektryka
  • #6 8839937
    ajanek9
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    Cytat:
    Witam. Brak "zera". A to że fazowiec świeci na obu dziurkach to delikatne przebicie izolacji.

Zgadzam się z kolegą, że gdzieś odpaliło zero, ale nie straszyłbym przebiciem izolacji, "fazowiec" świeci, bo zamyka się przez jakieś podłączone urządzenie.
    Do sprawdzenia wystarczy multimetr, ale do pomiaru napięć zmiennych powyżej 250V, zazwyczaj te najmniejsze mają zakres do 750V, ale lepiej uprzedzić.
    Jeśli jednak nie czujesz się na siłach to lepiej wezwij fachowca.
  • #7 8840018
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Witam!

Cytat:
    Skąd nazwa "fazowiec"?
    W tego typu (starych instalacjach) nie występuje przewód N. Jest natomiast jeden przewód pełniący funkcję żyły ochronnej i neutralnej.
    To, że wskaźnik pokazuje obecność fazy na obu stykach gniazda jest spowodowane utratą ciągłości tego właśnie przewodu (o czym pisał jeden z kolegów) a nie uszkodzeniem izolacji.
    Jest to bardzo niebezpieczna i groźna usterka, ponieważ w przypadku obecności w takim obwodzie gniazd ze stykiem ochronnym na tym styku pojawia się napięcie. A co za tym idzie również to napięcie pojawi się na obudowach odbiorników wykonanych w I klasie ochronności do tych gniazd przyłączonych,
    Czyli paradoksalnie to co ma chronić w takim przypadku grozi porażeniem.
    Więc jak najszybciej znajdź elektryka, który ją zlokalizuje i usunie.
    I nie ceń wyzej wyglądu ścian od życia.
  • #8 8840069
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    melersan napisał:
    Z drugiej strony jakby PEN uległ przerwaniu, to w każdym gniazdku w domu miałbym ten sam problem, więc to chyba nie to...

Mógł się upalić w puszce rozgałęźnej lub sąsiednim gniazdku.
    melersan napisał:
    Ogólnie przerwanie PEN śmierdzi mi kuciem w ścianie... mam nadzieję że się mylę.

Niekoniecznie. Może wystarczy oczyszczenie końcówek albo skrócenie jak są zapasy i połaczenie na nowo.
  • #9 8840125
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    "Fazowiec"- tak nazywaliśmy właśnie taki próbnik w śrubokręcie. A nie chodziło mi o przebicie i uszkodzenie izolacji.
  • #10 8840235
    melersan
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedzi, jutro się tym zajmie fachowiec i poinformuję co to było

Pozdrawiam
    Damian

P.S. pociągnąłem sobie PEN z działającego gniazdka do pokoju i pomierzyłem napięcie obu przewodów w gniazdku. Oba przewody względem podciągniętego PEN mają 230V jesli to cos wnosi do sprawy
  • #11 8842748
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2915
    melersan napisał:
    Oba przewody względem podciągniętego PEN mają 230V jesli to cos wnosi do sprawy

To, że tak mierzysz nie oznacza jeszcze, że na obydwu przewodach jest faza. Sprawdzenie zwykłą żarówka względem PEN z pewnością by wszystko wyjaśniło.? Elektryk na pewno sobie s tym poradzi.
  • #12 8844671
    melersan
    Poziom 11  
    A zatem od rana nad tym usiadłem i poradziłem sobie sam:)

okazało się, że przy wejściu do puszki był ułamany przewód PEN pod izolacją, więc wcześniej tego nie zauważyłem. Pewnie był uszkodzony, poszedł większy prąd i przerwa gotowa. Trochę kucia w żel-betonie i śmiga aż miło.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi

Pozdrawiam
    Damian

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z gniazdkiem elektrycznym, w którym obie dziurki wykazywały obecność fazy, co sugerowało przerwanie przewodu neutralnego (PEN). Po kilku odpowiedziach, w których podano możliwe przyczyny, takie jak przebicie izolacji czy przerwanie PEN, użytkownik postanowił wezwać elektryka. Ostatecznie samodzielnie zlokalizował problem, odkrywając uszkodzony przewód PEN w puszce, co wymagało naprawy poprzez kucie w żel-betonie. Użytkownik podkreślił, że po naprawie instalacja działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA