logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampki choinkowe LED, by świeciły bez migania?

zbyh 62 07 Gru 2010 22:30 4886 6
REKLAMA
  • #1 8840144
    zbyh 62
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Witam serdecznie. Założyłem 3 kpl. lampek led po 200 szt. każda na choinkę w ogrodzie. Każdy kpl. ma programator 8 pozycji i po włączeniu wszystkie mrugają inaczej.Chciałbym je podłączyć razem.i żeby świeciły bez mrugania.Nie chciałbym eksperymentować, bo lampki już wiszą , a choinka jest wysoka, dlatego bardzo proszę o pomoc. W załączonym zdjęciu zaznaczyłem kolorami przewody

czerw,nieb. - (-)i(+) od wtyczki
    zielone+żółty -zmiana programu przy czym żółty światło stałe
    Czy gdy połącze żółty z nieb. od wtyczki będą świecić na stałe?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.

Jak podłączyć lampki choinkowe LED, by świeciły bez migania?
  • REKLAMA
  • #2 8845800
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8847974
    zbyh 62
    Poziom 14  
    Dzięki, to jest logiczne i wtedy mogę wywalić programator?
  • #4 8848847
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Tak.
  • REKLAMA
  • #5 8867019
    ianiq
    Poziom 10  
    Nadgorliwy admin wywalił mój post do kosza bo zdania nie rozpoczynaly sie z dużych liter....

Więc powtarzam post ponownie:

Zaraz jakto zrezygnowac z programatora? Czy aby nie pełni on jednoczesnie funkcji zasilacza??? Wydaje mi sie ze diody nie pracują na 220v.... Pytam bo mam identyczny sterownik ale mi sie przepalił przez zawilgocenie i też musze coś wymyslić....

Edit:
    No fakt to działa, nie wiem jak ale działa z tym że lampki delikatnie mrugają - z daleka nie powinno to być widoczne. Mam pytanie jak to wpływa na bezpieczeństwo i żywotność diod? tu znalazłem wypowiedz ze to niebezpieczne i grozi uszkodzeniem lampek lub pożarem (ostatni post)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1174840.html

Zbyh - Tak wywaliłem kompletnie sterownik, diody świeca trochę jaśniej niż te na sterowniku.

Moderowany przez retrofood:

Proszę najpierw postarać się pisać poprawnie, potem zapoznać się z regulaminem forum, a dopiero na końcu pozwalać sobie na przymiotniki wobec Admina. Błędy pokazałem na czerwono. Za następne uwagi naruszające pkt 10.8 regulaminu udzielę ostrzeżenia.

• REKLAMA
  • #6 8867882
    zbyh 62
    Poziom 14  
    Bardzo dziękuję za pomoc, i ja tak zrobię. Właśnie się dziwiłem dlaczego znikły dwa posty, gdy czekałem na odpowiedź. Strach coś pisać , bo może zaraz zniknąć.
    Zamykam temat.
  • #7 8868180
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    ianiq napisał:
    Cytat:
    Nadgorliwy admin wywalił mój post do kosza

To może ja się przedstawię:
    Akrzy74 -> jestem Adminem tego działu i żadnego z twoich postów nie usuwałem.
    Nieładnie tak kogoś oczerniać...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia trzech zestawów lampek choinkowych LED, aby świeciły na stałe, bez migania. Otrzymał porady dotyczące lutowania przewodów: zielone przewody do czerwonego, a żółty do niebieskiego, co pozwala na rezygnację z programatora. Pojawiły się obawy dotyczące bezpieczeństwa i żywotności diod, zwłaszcza w kontekście ich pracy bez programatora. Użytkownicy potwierdzili, że lampki mogą świecić jaśniej bez sterownika, ale mogą delikatnie migać. W końcu autor podziękował za pomoc i zamknął temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA