logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy schemat sterowania wyświetlaczem LED z demultiplekserem jest poprawny?

oskar777 08 Gru 2010 00:39 2909 10
REKLAMA
  • #1 8840678
    oskar777

Poziom 26  
    Ocena: 243
    Witam Was.
    Zrobiłem schemat do sterowania wyświetlacza led.
    Dałem demultiplekser w celu oszczędności pinów w gnieździe i na procku.
    Reszta jest standardowa.
    Jeśli ktoś może zobaczyć czy wszystko jest ok to będę wdzięczny.

Konto firmowe:
    Oskar-info
    Gidzińskiego 24/1, Warszawa, 02-293 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://oskar-info.pl
  • REKLAMA
  • #2 8840746
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Schemat wygląda ok, ale jeżeli chcesz zaoszczędzić piny I/O procka to polecam wykorzystać 3 szt. SCT2024, do obsługi wyświetlacza zużyjesz tylko 3 piny procesora, a i układ się uprości, scalak ten może sterować 16 szt. diod, można je łączyć w szereg, prąd diod ustala jeden rezystor dla wszystkich 16 wyjść. Dużą zaletą jest też brak migotania diod i procesor nie musi się zajmować multipleksowaniem wyświetlaczy.
  • #3 8841010
    oskar777

Poziom 26  
    Układ fajny, problem tylko, że poza TME to go nie widzę nigdzie w sprzedaży.
    Mimo wszystko dzięki.

Jeszcze jedna rzecz, jak zrobić regulację jasności wyświetlaczy ?, myślałem o potencjometrze podpiętym między +5V a połączonymi z sobą emiterami, tylko nie wiem czy ten potencjometr wytrzyma jak by np się świeciły wszystkie segmenty
    U mnie jest 25mA na segment * 7 * 6 = 1,05A teoretycznie, musiałbym dać chyba. 5W potencjometr ale to moje takie luźne obliczenia.
    Konto firmowe:
    Oskar-info
    Gidzińskiego 24/1, Warszawa, 02-293 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://oskar-info.pl
  • REKLAMA
  • #4 8841514
    danthe
    Poziom 30  
    Potencjometr nie wytrzyma, ale zawsze możesz ustawić stosunek czasu wyświetlania do czasu wygaszenia wiersza podczas multipleksowania. Jeśli chodzi o SCT2024 to mam jeszcze parę szt niepotrzebnych, mogę wysłać za powiedzmy 2zł szt + list polecony :D. W przypadku SCT regulacji jasności dokonuje się podając sygnał PWM na wejścia OE układów.
  • #5 8841573
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8841626
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Panowie czy w celu oszczędności pinów można zastosować tylko SCT2024 ??? - sorki ale to nieporozumienie.

Bo o ile sam scalak jest świetny co nie ulega wątpliwości to można tu użyć dowolnego rejestru przesuwnego, pierwsze które przychodzą mi do głowy to:

74595
    74161

a są i inne

Jeśli chodzi o regulację jasności - to popieram zdanie, że chęć skorzystania w takim przypadku z potencjometru to hmmm delikatnie mówiąc pomysł "nieteges" ;)

Oczywiście, że jakiś PWM sprzętowy lub programowy poprzez np jeden tranzystor podający zasilanie do wszystkich pozostałych tranzystorów idących na anody i po kłopocie.

Dodano po 3 [minuty]:

aha a wspomniane scalaki SCT2024 są bez najmniejszego problemu dostępne i to nawet w dużych ilościach w tme.pl jak wspominał autor - więc co za problem też je zakupić ? a jeśli potrzebne ci jest tylko kilka szt to od kolegi powyżej ? ;)

zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż to na schemacie w pierwszym wątku, które niby oszczędza piny procka ale za to nagle moduł wyświetlacza rośnie w oczach ;)
  • #7 8841653
    oskar777

Poziom 26  
    To zostaje mi PWN sprzętowy, wpadłem też na inny pomysł.
    To jest dla lm317
    Jeżeli dobrze odczytuje wykres to mogę mieć regulacje dla zasilania 5V między 1.5 a 3-3.5V.
    Wydaje mi się, że to jest dobre rozwiązanie, zmniejszył bym tylko wartość rezystorów by odpowiedni prąd płynął.

Co o tym sądzicie ?.
    Konto firmowe:
    Oskar-info
  • REKLAMA
  • #8 8842048
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Nie PWN tylko PWM jak coś ;)

No a pomysł (bo rozumiem, że ten LM317) miałby zastąpić ten PWM tak?? jeśli tak - to jeszcze nigdy nie widziałem takiego pomysłu hmmm rodem jakby z kosmosu ;)

Poza tym weź ty sobie złóż najpierw na jakiejś płytce stykowej czy na pająka taki wyświetlacz nawet z jedną kostką i spróbuj go wysterować w ogóle. Bo teraz martwisz się problemem regulacji jasności a padniesz na wszystkich innych poprzednich. Toż rezystory wstawiłeś po byku 200R co przy napięciu +5V o ile są to małe wyświetlacze już będzie problemem żeby to w ogóle jakoś porządnie świeciło ;) ... a przecież jeszcze dojdzie ci pisanie programu który jest o tyle ważny żeby świadomie dobierać częstotliwości odświeżania, które mają znowu wpływ na jasność świecenia całości.

I zapamiętaj, że regulacja jasności to regulacja prądu a nie napięcia
  • #9 8842403
    oskar777

Poziom 26  
    ...cóż wymyśliłem tak z tym LM, bo skoro mam mniejsze napięcie przy tej samej rezystancji to prąd popłynie mniejszy tak mi prawo łoma dyktuje, co do prądu mam teoretycznie 25mA na segment, ledy świecą normalnie przy 10-15mA no ale to mogę zawsze zmniejszyć. Nie wiem jak to się zachowa w tym układzie.

Regulacje prądową też w sumie mogę zrobić. Tak jak Wspominałeś.

Co do płytki stykowej mam na razie kryzys finansowo / czasowy i nie mam jak jej kupić, a chciałem największą po przeczytaniu opinii na forach na temat płytki stykowej i jej wymiarów. Tak więc w wolnym czasie dłubie sobie schematy.

Jak coś jeszcze wymyślę to się odezwę.
    Konto firmowe:
    Oskar-info
  • #10 8843518
    danthe
    Poziom 30  
    Oczywiście że regulacja napięcia zasilającego tranzystory będzie miała wpływ na jasność świecenia wyświetlaczy ale regulacja była by na potencjometrze. Prąd maksymalny jaki będzie pobierany w Twoim układzie to 25mA x 7 segmentów czyli 175 mA. Zwracam uwagę że maksymalny prąd kolektora BC557 to 100 mA.
  • REKLAMA
  • #11 8843955
    oskar777

Poziom 26  
    Czyli w sumie powinienem dać ULN tutaj też, BC557 ma coś takiego jak ICM peak 200mA jeżeli dobrze zrozumiałem jest to prąd maksymalny tylko nie wiem jak długo może być w takim stanie.

Przeglądałem ten PWM, dałbym go na ne555 i jakiś tranzystor BD, tylko czy ten PWM nie koliduje z multipleksowaniem, wydaje mi się, że nie jedno pracuje na kilkuset Hz a drugie na kilkunastu KHz tak mi się wydaje przynajmniej ?
    Konto firmowe:
    Oskar-info

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował schemat sterowania wyświetlaczem LED z wykorzystaniem demultipleksera w celu oszczędności pinów. Otrzymał sugestie dotyczące zastosowania układu SCT2024, który pozwala na sterowanie 16 diodami przy użyciu tylko 3 pinów procesora, co upraszcza układ i eliminuje migotanie. Dyskutowano również o regulacji jasności wyświetlaczy, gdzie potencjometr nie jest zalecany ze względu na wysokie prądy. Zamiast tego, proponowano użycie PWM do regulacji jasności oraz dodatkowych tranzystorów do zasilania segmentów. Użytkownik rozważał zastosowanie LM317 do regulacji napięcia, co spotkało się z krytyką, ponieważ regulacja powinna dotyczyć prądu, a nie napięcia. Wskazano również na ograniczenia prądowe tranzystora BC557 oraz potrzebę użycia ULN dla większych prądów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA