logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy nowe głośniki 300W/200W 8 Ohm pasują do Altus 140?

K100 05 Paź 2004 17:59 1758 14
REKLAMA
  • #1 894038
    K100
    Poziom 11  
    Witam!

Chciałbym wymienić stare głośniki niskotonowe w Altusach 140 na nowe o parametrach:

MOC MAKSYMALNA 300 W
    MOC ZNAMIONOWA 200 W
    IMPEDANCJA 8 Ohm
    SPRAWNOŚĆ 92 dB
    PASMO PRZENOSZENIA 28-3,5 Hz-kHz
    fs 27 Hz
    Vas 158 L
    Qes 0,44
    Qms 2,43
    Qts 0,37

Czy te głośniki dobrze zgrają się z pojemnością obudowy i czy będą grały dość niskim basem??
  • REKLAMA
  • #2 894395
    Retron
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    To jest tak...
    Jezeli, srednice maja taka sama - powinny grac lepiej, bo maja wysokoa sprawnosc.
    Co do jakosci odtwarzania niskich tonow, ja zrobilem tak...
    Z Altonow (bo takie mialem) wyjalem wszystkie glosniki. Ze srednio i wysokotonowych zrobilem male satelitki, a basowe wsadzilem do, osobno zrobionej, skrzynki -> subwoowera. Do projektowania skrzynki polecam programik WinISD (do sciagniecia z postu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic183763.html
    W razie pytan, pisz...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 894754
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Powiedz nam lepiej jaki to głośnik (nazwa), i jaką pojemnośc ma altus 140 ??

Sądze żę bedize trzeba przestroić otwory bass-reflex.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 895239
    MBB
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam
    Przy zmianie głośnika może pojawić się problem parametrów zwrotnicy.
    Marek WS503
  • #5 895355
    junan
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Cytat:
    Jezeli, srednice maja taka sama - powinny grac lepiej, bo maja wysokoa sprawnosc.

Czy aby na pewno? Przede wszystkim musimy ustalić, czy podane parametry są wiarygodne, czy wzięte z sufitu.
    Dla porównania parametry oryginalnego głośnika z altusów 140 (GDN 30/60/1):
    Częstotliwość rezonansowa 25 Hz
    Objętość ekwiwalentna 327 l
    Dobroć całkowita 0,579
    Moc nominalna 60W (100 godz. pracy ciągłej)
    Moc maksymalna 80W
    Impedancja 6 om
    Efektywność 93 dB
    Jak widać rożnice są spore. Widać też, że oryginalny głośnik nie bardzo nadaje się do obudowy b-r...
  • #6 895363
    Retron
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    To fakt... Przepraszam, jak namieszalem.
    Wlasnie to jest powod, dla ktorego zrobilem operacje opisana we wczesniejszym poscie. Teraz poszedlem dalej. Zastosowalem zupelnie inne glosniki niskotonowe i zrobilem skrzynke pod nie :)
    Gra wysmienicie.
    Co do zwrotnic, to ja wjalem te z Altonow. Teraz stoja na wzmacniaczu i swietnie graja swoja role... )
  • #7 895567
    mtbmichal
    Poziom 13  
    wydaje mi sie ze bys musial zrobic noe lwpsze otwory bas reflex bo kolumna moze byc za mala do takiego glosnika
  • #8 895581
    eischel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jak ktoś projektował obudowę pod konkretny głośnik, to przy tych samych parametrach obudowy NIE należy go zmieniać, tylko wstawić taki jaki był. Jak chcesz tak bardzo wykorzystac ten głośnik to zrób sobie nową obudowę, oblicz w programie jej pojemność i będzie grała jak mażenie.a do altusów oryginalny głośnik wcale nie jest taki drogi.
  • #9 896037
    Tremolo
    Poziom 43  
    MOżna popróbowac wsadzić tam coś pasujacego do obudowy zamknietej o objętości altusa. Bas reflexy wymontować.

Ten zamiennik o ile altus posiada jakieś 50-70 litrów przy strojeniu 28-30Hz (wymiana BR, nowe BR wyjda długie, nie wiem ile wynosi glębokość altusów... ) powinien pasować. Tylko czy obudowa z altusa wytrzyma to bez większych rezonansów czy podmuchów z BR. Tam ponoć klocki wzmacniające są tylko w narożach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 896424
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Genetralnie tak wzmocniania sa tylko w narozach zadnych wzmocnien poprzecznych ale obudowa jest bardzo solidna (czego nie mozna powiedziec o wiekszosci tanich dzisiejszych kolumn).

o do zastosowanego glosnika fakt nie jest to glosnik przeznaczony do BR ale seria altus to bardziej przypomina swoim brzmieniem i konstrukcja kolumny poł-estradowe (i w tym celu byly czesto stosowane w latach 80 tych male dyskoteki kawiarnie puby bo nie bylo nic innego) a w kolumnach estradowych praktycznie nie stosuje sie obudów zamknietych nawet dla glosników z Qts powyzej 0,4 stosuje sie br bo chodzi tam o natezenia dzwieku a podbicia i nierownosci charakterystyki koryguje sie na korektorach.

Nowy glosnik ktory proponujesz bedzie bardziej sie nadawal do ubowy Br niz ten oryginalny ale bedziesz prawdopodobnie musial przestroic obudowe
    a nalezy pamietac ze przy zmianie br nie moga one byc za dlugie bo altusy 140 sa generalnie plytkie
  • REKLAMA
  • #12 897567
    mtbmichal
    Poziom 13  
    albo poprostu zamknij otwory bass reflexx i bedzie chyba dobrze
  • #13 897663
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Generalnie mozna i zamknac otwory ale jak sobie zasymoulowalem to w zamaknietej to sie to wszystko troszke kiepsci w zamknietej 50Hz przy -3dB a w BR 35 przy -3dB i BR nie wychodza nawet takie kosniczne 2 po 5 cm i dlugosci ok 10 (ale w rzeczywistosci proponuje wziac ok 8 cm uwzglednienie podatnosci powitrza na wlocie i wylocie)
    Oczywiscie to wszystko powiedzmy sobie szczerze bedzie prawda ale pod warunkiem prawdziwosci parametrów glosnika.
  • #14 898581
    K100
    Poziom 11  
    Witam!
    Głośnik ktory chce kupic jest firmy STX http://www.stx.pl/. Spotkalem sie pierwszy raz z ta firma i co mnie do niej przyciagnelo to dosc atrakcyjne ceny. Slyszeliscie cos o tej firmie?? Warto w niej dokonac zakupow czy lepiej w sprawdzonej firmie?? A co myslicie o wstawieniu glosnika estradowego?
    Pozdrawiam!
  • #15 898961
    Tremolo
    Poziom 43  
    No są to jakby dublety tego co proponuje tonsil. Niektóre mają nawet zbliżone parametry - jakos cudownie bliskie sobie. Więc mysle sobie albo to jakies szpiegostwo... albo po prostu podali takie zeby to pasowało do bud od tonsila.... a w rzeczywistości będzie zupełnie inaczej, ponoć nie ma dwóch identycznych STX'ów
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana głośników niskotonowych w kolumnach Altus 140 na nowe o parametrach 300W maksymalnej mocy, 200W mocy znamionowej, impedancji 8 Ohm i wysokiej sprawności 92 dB wymaga uwzględnienia zgodności z pojemnością i konstrukcją obudowy. Oryginalny głośnik GDN 30/60/1 ma moc nominalną 60W, impedancję 6 Ohm, efektywność 93 dB oraz objętość ekwiwalentną 327 l, co wskazuje na znaczące różnice w parametrach. Nowy głośnik o parametrach sugerujących lepsze dopasowanie do obudowy bass-reflex może wymagać przestrojenia otworów bass-reflex lub nawet ich zamknięcia, aby uniknąć rezonansów i niepożądanych efektów akustycznych, zwłaszcza że obudowa Altus 140 jest stosunkowo płytka i wzmocniona jedynie w narożach. Zmiana głośnika może także wymagać dostosowania zwrotnicy. Propozycja zastosowania głośnika estradowego lub subwoofera w osobnej obudowie jest alternatywą, która może poprawić jakość basu. Firma STX oferuje głośniki o parametrach zbliżonych do Tonsila, jednak ich rzeczywiste właściwości mogą się różnić, co wymaga ostrożności przy wyborze. Do projektowania i symulacji obudowy rekomendowany jest program WinISD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA