logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALtus 140 + stx GDN-30-200-8-AE co o tym myślicie:)?

Witek86 05 Cze 2006 15:45 6795 60
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto w Altusach 140 wymienić oryginalny głośnik niskotonowy na STX GDN 30-200-8-AE, zostawiając oryginalną zwrotnicę dla średnich i wysokich tonów oraz bez cewki w szeregu?

Nie jest to dobry pomysł jako prosta podmiana, bo ten STX wymaga większego otworu bass-reflex, a Altusy 140 nie są do takiego głośnika przystosowane bez zmian w obudowie i strojeniu [#2702075][#2705919] Jedyny opisany udany montaż STX-a w Altusach obejmował też wymianę zwrotnicy na Janbo i okablowania, więc nie wygląda to na rozwiązanie „włóż i graj” [#2700768] Kilka osób odradzało sam model GDN 30-200-8-AE, pisząc że w praktyce grał gorzej lub pojawiało się „poczekiwanie” cewką, mimo deklarowanej mocy [#2769952] Jeśli chcesz mocniejszego dołu, forumowicze częściej polecali raczej Tonsila GDN 30/80 albo 30/100, ewentualnie zrobienie osobnego subwoofera i odcięcie Altusów od ok. 100–150 Hz [#2705919][#2714756]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2700038
    Witek86
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam:)
    posiadam altusy 140, kolumny są spoko ale nie mają kopiącego basu, wysokie i średnie ma świetne, Co myślicie o tym jak by basowy wymienić na estradowy stx GDN-30-200-8-AE podłączając do bez żadnej cewki w szereg,oczywiście na wysokich i średnich zwrotnice zostawić oryginalną,wyloty Br zniemieć na ładne tubki .
  • REKLAMA
  • #2 2700052
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    gdzies na forum był ktos kto włozył tego STX'a do Atusa 140 poszukaj moze znajdziesz
  • #3 2700251
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Ocena: 208
    Tuning altusow jest sensowny, pod warunkiem ze wiesz, co chcesz osiagnac:
    jak się domyślam chcesz żeby chodziły po podłodze ;) Wkładanie do nich głośników estradowych nie jest najlepszymn pomysłem. Ja proponuje coś takiego:

:arrow: Sprzedaj oryginalne GDN Tonsila, powinnismy dostac za nie ok. 90-140zl na Allegro zależy od ich stanu
    :arrow: Kup 2szt GDN 30-100-8-SC STX'a, sprawi to, ze nareszcie poczujemy prawdziwe drgania wszystkoego do okoła. Koszt: 55zl/szt
    :arrow: Kup 4 tunele bass-reflex (po 2 na kolumne) o średnicy 5cm i dł. ok 17cm, co da nam strojenie na poziomie 33Hz. Koszt: 2/szt (STX)
  • #4 2700280
    Witek86
    Poziom 16  
    dokładnie tak:P widziałem na stronce STXa te głośniki co proponujesz,ale ja bym powiedział że to są jakby zamienniki orygilnnego basowego,orygnilany bas ma jakieś 60W a ten 100, ale ja myśle że lepiej by chodziły na tym estradowym STX co proponuje:P a te oryginalne to mógbym sprzedać są w stanie bardzo dobrym:)
  • #5 2700338
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Ocena: 208
    powiem tak poze sie wydawać że sa to odpowiedniki o wyższej mocy, ale tak naprawde to te głośniki mają dużo wiekszy potencja niż Tonsile, chodzi ocwiście o bas. i po tych zabiegach które opisałem wcześniej bedą grały o niebo lepiej.
  • REKLAMA
  • #6 2700352
    Witek86
    Poziom 16  
    dlaczego nie montować proponowanych w tytule estradowych STX? one napewno jeszcze lepiej by zagrały w altusach:P
  • #7 2700613
    dj waryjot
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ja dzisiaj zakupiłem NOWE oryginalne głośniki TONSIL GDN 30/60/1 do swoich altusów i włożyłem dodatkowo gąbke (nie wyciągając oryginalnego wytłumienia) w najbliższym czasie planuje wymienić okablowanie i nie nażekam na bas...
    moze to kwestia wzmacniacza... nie wiem
    widze ze sie uparłeś na STX, a w tym Ci nie pomoge bo jeszcze nie miałem styczności z tymi głośnikami

PS oczywiście nowe głośniki dopiero po czasie ("dotarciu") grają tak jak mają grać
  • #8 2700637
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    nie wkładaj do tych altusów głosnika STX GDN-30-100 przecierz on ma tylko 86 dB spl'u zabardzo nie zgra sie z resztą głosników:cry:
  • REKLAMA
  • #10 2700768
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witaj
    Ja wlozylem te stx GDN 30/200/8AE pwoeim Ci tak ze kolumny graja 100 razy lepiej niz z orginalnymi glosnikami.Oczywiscie wymienilem rowniez zwrotnice na Janbo i cale okablowanie.Teraz bass jak dla mnie jest szybki i nie jest rozlazly.I w porownaniu z tymi glosnikami co byly orginalnie te stx graja lepiej.
    pozdrawiam
  • #11 2700838
    Witek86
    Poziom 16  
    kuszą mnie te sxt, Misio89 czy wymieniałeś jeszcze wyloty BR?jakim wzmacniaczem je napędzałeś?.
  • #12 2702075
    Hubertum
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Tyle razy tłuke niektórym do łba że stxy seri estradowej są najlepsze aż tu w końcu jeden zmądrzał i załapał o co mi biega (musiał sie przekonać sam). Te stxy potrzebują dużego otworu bass reflex. Ja mam suba estradowego na dwóch GDN 30-200 AE (otwór w ksztalcie prostokątu o wymiarach 6 cm na 50 cm i o głębokości 15 cm.) Gra mi tak w domu jak bym był na prawdziwym koncercie, a nawet ma potężniejszy bass bardziej wchodzący w klate). Musisz powiększyć otwory bass reflex bo inaczej kaszana, obudowa altusa nie jest przystosowana do głośników o dużej mocy.
  • #13 2702768
    Witek86
    Poziom 16  
    z tego co widziałem w moich altusach to paczka jest bardzo solidna więc nie powinno być problemu z głośnikiem estradowym,nie miałem jeszcze okazji gdzie kolwiek posłuchać STXów ale z tego co czytałem w postach to owiele lepsze od alphardów i cenowo atrakcyjne:)bo miałem na początku władować w nie alpharda RW1200 ale STX jokoś lepszy mi się wydaje:) i ludzie go cenią:)
  • #14 2703540
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    A wiec wylotow br nie zmienialem napedzam je wzmacniaczem Kenwood Ka-880D ktory ma 120W na 8OHM i gra rewelacyjnie.
    pozdrawiam
  • #15 2705150
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    Zastanawiające jest tutaj tylko to, ze ta estradowka ma 91dB spl-u .. na moje to nie wygląda na estradowke bo jest cichdzy niz oryginalny gdn 30/60 ktory ma 93dB.. czyli 2x glosniejszy niz ta "estradowka" wychodzi na to, ze ten ktory jest oryginalnie wyglada na bardziej estradowy niz stx GDN-30-200-8-AE... :\
  • #16 2705312
    Hubertum
    Poziom 13  
    exik ale żeś teraz walną, stx ma 92 dB i ma 200 wat rms a tonsil zaledwie 60 wat rms , 60 wat i to ma być głośnik estradowy na miękkim zawieszeniu, spoko koleś jesteś.
  • #17 2705369
    darkone
    Poziom 23  
    no w koncu nawet jesli STX ma 92dB to i tak powinien miec lepszy bas niz oryginalne glosniki,30/60 tonsila to bardziej srednioniskotonowy niz niskosredniotonowy.
    Hubertum:
    altus (glownie srednie i wysokie tony) raczej nie wtytrzymalby tych 200W po zmianie niskich na STXy. ale moge sie mylic.

exik: jest to glownie spowodowane tym ze stx robi dosc duza szczeline przez co traci glosnik na SPLu. Tonsil natomiast ma ciasną szczeline. pozatym xmax jest dosc spory. SW zamawial bodajrze 30-300 ktory mial ktorsza cewke, wiekszy SPL nie pamietam ale cos kolo 94dB ale za to mniejszy xmax. Teraz zastanawiam sie jak gra 30-300-4AP
  • #18 2705817
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Średnie może wytrzymają ale jak chcesz dać tam 200W to można zmienić średniotonowy na GDM 16/150. Co do solidności Altusów to bym sie kłócił, na 30/60 wszystko było w miare ale na 30/80 pudła pulsują i wpadają w rezonans. Pozdrawiam
  • #19 2705851
    dj waryjot
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ja tam mam oryginalne wszystkie głosniki i nie narzekam.
    Kolumny grają bardzo głośno i bas jest wystarczający moim zdaniem.
  • #20 2705919
    paker_bor
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Darkone czy dla Ciebie kazdy basowy Tonsil to sredniotonowiec ?? bo juz nie raz sie spotykam z Twoimi wypowiedziami tego typu

Jesli chcesz wymianiac bas w Altusach wzmocnij konstrukcje bo tak jak napisał ALTUS 140 pudła wpadają w rezonans.

Co do firmy STX nie mam zaufania i napewno nie zmieniał bym Tonsila na STX, Tobie tez to odradzam chociazby że wzgledy takiego ze Altus to legenda. Osobiście doradzał bym Tonsilowskiego GDN 30/80 a jeszcze lepiej by było GDN 30/100. Pozdrawiam:)
  • #21 2705923
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 354
    Herbertum widze,ze bas z tych pseudoestradówek uderzył Ci też na głowe i powgniatał mózg jak klate ...

Przy kazdym praktycznie tamacie wbijaja Cie w ziemie z tymi Stxami,wiec podejrzewam,ze tak bedzie i tu.60w to nie głośnik estradowy - stwierdzenie krótko mówiąc idiotyczne.Złóż paczke na dwóch 50w Tonsilach(GD30/50) i złóż na tych Stx szczekaczkach i porównaj.

--Stx zejdzie nizej(ale nie o to chodzi e estradówkach-to nie dom),
    --zagra 3 razy cizej od tej paczki na poczciwych 20 letnich Tonsilach(94db jak dobrze pójdzie paczka na Stx kontra 99-100db na starych Tonsilach)
    --paczki na tych szczekaczkach gdzie pasmo sie kończy przy 1,5 kilo beda miały 400wat niby i tyle tez potrzeba by z nich coś wycisnąć a paka na Tonsilach bedzie miał 100 wat i na każdym w sumie wzmaku "ogra" te Stxowe padaki.

Przykład 2 "estradowości" stxa - kupmel sie mało nie popłakał jak zabierał swoje 3x15" stx na strone jak przyjechała kapela ze słabsza mocowo,mniejsza,taka sama w kosztach kolumna br na 18" Beyma,która było słychac wiecej nz na 4m od sceny.Niestety z stxami to mozesz sobie nagłośnic muze w domu,salon(byle nie za duzy),jakąś bibke w piwnicy itp bo jak na cos wiekszego to mowa jest o "szczekaniu" stxami a nie o nagłasnianiu.

No i sławienny vikol,czyli czos czym sa te głosniki klejone oraz ich cieniutkie latajace jak szmata linki pozostawie bez komentarza....

Pozatym wiadomo,ze zejście niskie altusów to kwesia wielu rzeczy-wzmak,eq,podbicie odpowiednie...

Moim zdaniem jeśli one wg. Ciebie nie schodza za nisko powinieneś zmienić je na Altony,Miltony byle nie na Stx.
  • #22 2706007
    Witek86
    Poziom 16  
    ja zasilacz to wzmacniaczem własnej roboty tranzystorówkąhttps://www.elektroda.pl/rtvforum/wzmacniacz-tranzystorowy-2x-80w-sinus-ytt476102.html?highlight= 2x80W/4ohm(sinus) altusy mam spięte na jednym kanale równolegle tak aby mieć 4ohm,gra to spoko ale tak jak mówiłem mało kopiący bas jak dla mnie,też myślałem bo te altusy świetnie nadają sie jako środko-górki + do tego następna końcówka mocy i jakieś 2 basy 15" i byłby niezły zestaw.:)
  • #24 2706271
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    W 100% się z tobą zgadzam PANICZKAMIL ! Tonsil potrafi skopać tyłek nie jednemu estadowcowi. A o pseudoestradowkach lub estradowkach-samozwancach (czyli cos typu GDN-30-200-8-AE) to juz nic nie mowie...
    Hubertum faktycznie walnales lekką bzdurę. Są takie kolumny jak Eltrony. Stare wspaniałe estradówki. Moc jednej kolumny to 60W. W kolumnie siedzą 2 oto takie głosniczki: gds 30/30 (97dB) i gd 30/50 (95dB) i w ten sposob przy 60W robiono imprezy na 400-500 osób.. wyobrażasz sobie ? Także nie sugeruj się tym ze ten stx ma 200W bo nim naprawde nie zawojujesz z tego względu iz ma tylko 91dB (dokładnie 91,4578dB) skutecznosci.
  • #25 2707199
    darkone
    Poziom 23  
    paker_bor: to zadaj sobie pytanie dlaczego bylo wiele tematow typu: ulepszyc bas do altusow, albo subwoofer do altusow to moze zrozumiesz.
  • #26 2707242
    paker_bor
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Wybaczcie ze deko zjade z tematu :D
    Darkone źle mnie zrozumiałeś uczepiłem sie tego co napisałeś ponieważ jest to kolejny Twój post że basowe Tonsila to sa średniotonówki a z tego co pamiętam nie zawsze to była konstrukcja Altusów i też tak mówiłeś...

Powiem dalej stwierdziłeś kiedys że sam bys uzył jakiegoś GDN Tonsila (juz nie pamiętam jakiego) jako sredniotonowy:!:

Zycze powodze nia dalsza taką teorią :D:D:D
  • #27 2707300
    darkone
    Poziom 23  
    nie bym uzyl tylko zamierzalem i dokonalem tego: zrobilem kolumny:
    STX 32-300-4SC
    Tonsil 20/40 4R
    ARV 104-04/4

w porownaniu z altusami... altusy 140 nie maja zadnych szans. bas jest glębszy, glosniejszy. nie wiem czy nawet Altusy 300 mialby z nimi szanse. A mam porownanie bo moge isc do kolegi i posluchac jak graja altusy 110, sam mialem kiedys 140 a i pewien kolega dalej je ma.

takze teoretyczny niskotonowy tonsila nadal sie bardziej na sredniaka niz na niskotonowca.

Cytat:
    Zycze powodze nia dalsza taką teorią

szkoda tylko ze to nie teoria a praktyka. To nie parametry powiedzą ci jak gra glosnik a twoje ucho. kiedy jeszcze mialem altusy zrobilem sobie suba na 25-100-8SC STXa i swietnie uzupelnial niskie tony z tym ze byl troche cichy. SPL moich kolumn to 91dB srednio licząc z glosnikow. jako kolumny zagrają napewno glosniej bo wiadomo ze SPL i charakterystyki sa mierzone w innych obudowach. Dlatego wcale nie dziwie sie ze jest multum takich tematow. mozna zmienic kolumny, dobudowac jeszcze jedne albo najzwyczajniej zrobic suba
  • REKLAMA
  • #28 2707554
    Hubertum
    Poziom 13  
    Ja tam nic nie chce mówić ale miałem Altusy 140 i altusy 300, szybciej je sprzedałem niż kupiłem, dobrze ktoś wyżej je określił że to są kolumny średniotonowe. Paniczkamil ty chyba pracujesz w tonsilu czy w beymach że tak je zachwalasz a mieszasz z błotem stxy, albo sie pokłóciłeś z DSPEAKER głównym detalicznym sprzedawcą z allegro stxów.
  • #29 2707674
    Hubertas
    Poziom 11  
    Kupiłem stxy tak jak założyciel tematu i jestem bardzo zadowolony.
  • #30 2707738
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 354
    Herbertum jestem zwolennikiem tych firm bo ... nigdy sie na nich nie zawiodłem.NIGDY.

Co do Pana "dsspeaker" to nie znam go a tym bardziej sie z nim nie pokłóciłem bo nie kupuje takiego czegoś jak Stx bo jestem zdania,ze gófna sie nie tyka,zwłaszcza po tym jak widziałem jak wypada Stx(nawet wieksza ilość) przy "markowym" głośniku/produkcie na nim.

Z mojej strony to tyle w kwestii wyjaśnienia a opinia o tych pseudoestradówkach jest w mojej powyzszej odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji kolumn Altus 140 poprzez wymianę oryginalnego głośnika basowego Tonsil GDN 30/60/1 na głośnik estradowy STX GDN-30-200-8-AE bez stosowania cewki w szeregu, pozostawiając oryginalną zwrotnicę dla średnich i wysokich tonów oraz modyfikując wyloty bass-reflex (BR). Użytkownicy podkreślają, że Altusy mają dobre wysokie i średnie tony, ale brakuje im mocnego, kopiącego basu. Propozycje obejmują wymianę głośników basowych na modele STX o większej mocy, np. GDN 30-100-8-SC lub GDN 38-300-4, oraz dostosowanie obudowy i wylotów BR (np. powiększenie otworów, zastosowanie tuneli BR o określonych wymiarach) dla lepszego strojenia basu.

Wielu uczestników dyskusji krytykuje głośniki STX za niższą skuteczność SPL, cięższe membrany, mniejszą wytrzymałość mechaniczną i termiczną w porównaniu do Tonsila, wskazując na problemy z trwałością (np. odklejanie zawieszenia) i gorszą jakość wykonania. Z kolei zwolennicy STX chwalą ich moc i szybkość basu po odpowiedniej modyfikacji zwrotnic i obudowy. Wskazano, że Altusy mogą nie wytrzymać pełnej mocy 200W głośników STX bez wzmocnienia konstrukcji obudowy.

Alternatywnie polecane są głośniki Tonsil GDN 30/80, GDN 30/100, a także modele estradowe Tonsila o twardym zawieszeniu (np. GD30/15, GDS30/30, GD30/50, GD38/200, GD38/300), które cechują się wyższą skutecznością i lepszą trwałością. Dyskutowano także o możliwości pozostawienia oryginalnych głośników i zastosowaniu dodatkowego subwoofera na niskie tony, z podziałem pasma za pomocą zwrotnicy i dwóch końcówek mocy. Poruszono kwestie doboru wzmacniacza (np. Kenwood KA-880D, wzmacniacz własnej konstrukcji 2x80W/4Ω, planowany Altron AL-13 2x400W/4Ω) oraz wpływu modyfikacji okablowania i wygłuszenia na jakość dźwięku.

Wątpliwości budzi również kwestia klejenia i naprawy zawieszeń głośników, gdzie rekomendowano kleje typu butapren, żywice epoksydowe lub klej Henkel Moment. Podsumowując, wymiana głośnika basowego w Altusach na STX GDN-30-200-8-AE może poprawić bas, ale wymaga odpowiednich modyfikacji obudowy i zwrotnicy oraz świadomości ograniczeń trwałości i skuteczności tych głośników. Alternatywą są głośniki Tonsil o lepszych parametrach i wytrzymałości, choć droższe. W dyskusji pojawiły się także propozycje budowy zestawów z Altusami jako środko-górkami i osobnymi subwooferami na głośnikach 15" lub 18".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA