logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 21L2VT - brak napięć z przetwornicy, działa tylko z obciążeniem żarówką

chicken007 09 Gru 2010 15:02 1589 5
REKLAMA
  • #1 8846156
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Witam. Na płycie jest oznaczenie CE-10/A. Po włączeniu mignie tylko na sekundę dioda i tyle, brak napięć z przetwornicy. Po sztucznym obciążeniu zasilacza żarówką ( noga trafa odlutowana), przetwornica wstaje i napięcia są prawidłowe. Co ciekawe, po przylutowaniu nogi trafa B+ zapomniałem się i nie odlutowałem żarówki i w takim stanie tv odpala i działa normalnie. Bez żarówki, przetwornica nie wstanie. Wymieniłem kondziory po pierwotnej stronie i kondziory w lini B+ ponieważ jeden był wylany. Podstawiłem też transoptor w przetwornicy. Na głównym kondensatorze zasilacza mam 320V, Nie mam na razie strs5707 no podmianę. Co jeszcze może powodować takie objawy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8846191
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    chicken007 napisał:
    Po sztucznym obciążeniu zasilacza żarówką ( noga trafa odlutowana)

Możesz opisać dokładnie to sztuczne obciążenie? :D
    Jak wejdą zmiany w nazewnictwie elementów elektronicznych to nie ma sprawy, ale póki co to nie "kondziory" ok.?
  • REKLAMA
  • #4 8846262
    chicken007
    Poziom 26  
    ''kondziory'' to tak żeby było zabawnie ale jeśli to problem to przepraszam. Sztuczne obciążenie robię w taki sposób, że dolutowuje żarówkę do np. kondensatora w gałęzi B+ a odlutowuję element lub samą nogę trafa, na którą idzie to zasilanie. Kondensatory w linii zasilania procesora też podmieniłem.
  • REKLAMA
  • #5 8846755
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Odpowiednik (z drobnymi zmianami) chassis MC-64A LG.
    To nie wina przetwornicy, tylko procesor pewno ją odłącza natychmiast po uruchomieniu (abnormal).
    Dla świętego spokoju podmienić C408 i C830, potem szukać dalej.
  • #6 8849498
    chicken007
    Poziom 26  
    C408 i 830 podmieniłem, jest bez zmian. Znalazłem na jednym z postów opis ominięcia układu zabezpieczającego abnormal, trzeba podpiąć pin 20 procesora przez rezystor 4,7k do 5V ale u mnie to nic nie dało, nadal tylko na sekundę pojawiają się napięcia i tyle.

Dodano po 3 [godziny] 53 [minuty]:

Telewizor działa. Nie miałem już się czego przyczepić więc wylutowałem wszystkie kondensatory, które wymieniłem na nowe i po sprawdzeniu na mierniku okazało się że C824 4,7uF/50V z pierwotnej strony przetwornicy, ma tylko 2uF. Wstawiłem inny i wszystko gra. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam. Temat zamknięty.
REKLAMA