logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD Samsung LE40R73BDR/XEU - paski na ekranie, problem z pamięcią BGA?

Andrzej Borowiec 10 Gru 2010 10:57 7492 20
REKLAMA
  • #1 8849661
    Andrzej Borowiec
    Poziom 20  
    Ocena: 116
    Uszkodzenie wygląda nieco inaczej jak w przypadku zimnych lutów pod bga K4D263238G. Obraz od góry (na 1/3 ekranu) wygląda jakby był o.k, natomiast pozostałe 2/3, to obraz w postaci poziomych i pionowych pasków z trzykrotnie nałożoną treścią (obraz,logo jak i komunikaty osd są wyświetlane z 3 krotnym jakby lustrzanym odbiciem). Nie są to paski zbudowane z kropeczek. Jest tak zarówno w trybie tv jak i av. Z telegazetą jest identycznie. Podlałem nieco topnika pod bga i przewiałem gorącym powietrzem- bez zmiam. MB w tym modelu to BN94-01001B. Nie wykluczam uszkodzenia pamięci bga. Jak wynika z relacji klienta- 2 dni eksploatował odbiornik z usterką, po włączeniu trzeciego dnia ponoć grał o.k i powtórka z rozrywki. Może zdjąć pamięć i ponownie zalutować ( nie bardzo mam do tego sprzęt ). Gdzie ewentualnie kupić pamięć (najlepiej z naniesionymi kulkami ). A może jest to usterka innego rodzaju. Taśmy pomiędzy MB a logiką matrycy jak i matrycą wyglądają o.k.LCD Samsung LE40R73BDR/XEU - paski na ekranie, problem z pamięcią BGA?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 8849787
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Jeżeli by matryca nie wyświetlała poprawnie obrazu z lewej lub prawej strony to można szukać jeszcze uszkodzenia w tconie ale jak matryca która jest podzielona w poziomie na sterowanie 3 drajwerami a one są flexami podłączone z boku szkła matrycy to naprawa tcon czy mb nie pomoże. Tu w kolegi przypadku 1/3 od góry jest OK a reszta zła czyli nie pracują poprawnie 2 flexy z drajwerami. To jest moja teoria może ktoś ma inną.
  • Pomocny post
    #5 8857298
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    satgal napisał:
    To jest moja teoria może ktoś ma inną.

Nie ma innej teorii. Jeżeli ktoś pomyślałby tu w inny sposób to znaczy, ze nie myśli logicznie. Matryca do wymiany bo szkło ze sterownikami wierszy nie jest w niej chyba wymienialne.
  • REKLAMA
  • #6 8862267
    Andrzej Borowiec
    Poziom 20  
    Za jakie pieniądze i gdzie LTA400WT-L01 byłaby dostępna ?.
  • #7 8862287
    Czarky
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Pytaj w Aswo.
  • #8 8862361
    Andrzej Borowiec
    Poziom 20  
    W ASWO pytałem. Przyszła odpowiedź: niestety nie handlujemy matrycami. Przeszukiwałem także sieć- bez większego skutku.
  • #9 8868784
    baki
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam.
    Takie uszkodzenie powodują taby na wstążkach idących od T-cona do szkła matrycy. Matrycę można naprawić. Naprawiają takie i inne w Bydgoszczy w byłych zakładach Rometu lub zaraz obok. Naprawiają tam wszystko oprócz matryc
    z tzw. cieniami na szarych tłach.
    Pozdr
  • #10 8870998
    Andrzej Borowiec
    Poziom 20  
    Może kolega posiada jakieś bliższe namiary na ten serwis w Bydgoszczy ( telefon, strona internetowa ). Chciałbym zorientować się co do kosztów i opcji dostarczenia sprzętu do serwisu.
  • #12 8886252
    digypro
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    w Bydgoszczy naprawiamy takie panele/matryce, jednak niestety jeśli o klientów indywidualnych to może być kiepsko... dostarczysz panel, okaże się, że nie mamy części to tego modelu i kicha - kupować TAB-y/drivery/sterowniki (jak wolisz) to min. zamówienie to 50szt - i to z Chin albo Taiwanu - koszta przesyłki ogromne. Możesz zadzwonić i zapytać o części o Twojego modelu, ale już moge Ci powiedzieć, że ich nie mamy niestety. Co do napraw paneli w Bydgoszczy - wymieniamy polaryzatory, drivery, świetlówki/podświetlenia max. do 45 cali.

i do Bakiego i wszystkich innych "elektrodowiczów" - Teleplanu nie ma już na terenie Rometu, siedziba jest na Przemysłowej w Bydgoszczy :)

Pozdrowionka
  • Pomocny post
    #13 8886261
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    Cytat:
    Co do napraw paneli w Bydgoszczy - wymieniamy polaryzatory, drivery, świetlówki/podświetlenia max. do 45 cali.

Czyli szału niema... :D:D Bo pisali tu ze kleicie taśmy do szkła, wymienić polaryzatory , czy świetlówki to wiele firm potrafi...
  • Pomocny post
    #14 8886273
    digypro
    Poziom 14  
    lamer. napisał:
    Cytat:
    Co do napraw paneli w Bydgoszczy - wymieniamy polaryzatory, drivery, świetlówki/podświetlenia max. do 45 cali.

Czyli szału niema... :D:D Bo pisali tu ze kleicie taśmy do szkła, wymienić polaryzatory , czy świetlówki to wiele firm potrafi...

taśmy, czyli drivery, TAB-y (jak wolisz)... wymieniamy! - czytanie ze zrozumieniem się kłania...klasy 1-3 :P
  • #15 8888206
    baki
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam.

Z tym gościem po polsku:

usunięto, zgłoszenie usunięcia:
    Cytat:
    Witam,

Proszę o usunięcie posta:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1846563.html

bądź jego fragmentu. Są tam moje dane służbowe, a nie życzę sobie tego, ze względu na otrzymywanie mało poważnych pytań dot. naprawy paneli LCD.
  • #16 8891219
    lamer.
    Poziom 33  
    Cytat:

taśmy, czyli drivery, TAB-y (jak wolisz)... wymieniamy!

No dobra, jak będę miał uszkodzone będę dzwonił, daleko nie mam.
    A skoro już o tym piszemy, to jaka jest cena usługi ??
  • #17 8893390
    digypro
    Poziom 14  
    do 450zł za 45" (zależy od kursu €...)
  • #18 8894536
    lamer.
    Poziom 33  
    digypro napisał:

To jakiś żart, prawda???
  • #19 8894595
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam
    Czyli pierwszy dzień kwietnia już niedługo, to już prawie wiosna.
  • REKLAMA
  • #20 8894674
    lamer.
    Poziom 33  
    lamer. napisał:

No dobra, jak będę miał uszkodzone będę dzwonił, daleko nie mam.
    A skoro już o tym piszemy, to jaka jest cena usługi ??

Cytat:

Jednak nie będę dzwonił, w miejscowości Rąbień koło Łodzi, za tą cenę wymieniają całą matrycę, na poczekaniu. W miedzy czasie dostaniesz kawę na koszt firmy. I maja szeroki asortyment, nawet dla odbiorców indywidualnych.... :D :D :D :D
  • #21 8907749
    Andrzej Borowiec
    Poziom 20  
    Naprawa matrycy w Bydgoszczy (z powodu braku części zamiennych jak i ceny) jest niemożliwa. W miejscowości Rąbień, także nie posiadają takowego panela. TV do utylizacji. Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i życzę Wesołych Świąt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LCD Samsung LE40R73BDR/XEU, gdzie na ekranie pojawiają się poziome i pionowe paski oraz trzykrotne nałożenie obrazu. Podejrzewa uszkodzenie pamięci BGA, jednak nie wyklucza problemów z taśmami łączącymi moduł T-con z matrycą. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenia matrycy oraz problemy z flexami sterującymi. Użytkownicy wskazują, że matryca LTA400WT-L01 jest trudna do zdobycia, a naprawa może być kosztowna. W Bydgoszczy istnieją serwisy zajmujące się naprawą matryc, ale dostępność części zamiennych jest ograniczona. Koszt naprawy może wynosić do 450 zł za matrycę 45 cali, co jest porównywane z ofertami w innych lokalizacjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA