logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop nie wykrywa klawiatury i BOOTMGR brakuje przy starcie Windows 7

JohnySpZOO 10 Gru 2010 19:12 4545 18
REKLAMA
  • #1 8851511
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 330
    Witam.

Mam mały problem z laptopem który ostatnimi czasy zwariował mi.

Ale od początku….
    W mikołaja podczas próby załączenia systemu kolega wcisnął mi POWER po czym lap się zamknął. Po ponownym załączeniu wyskoczył na monitorze komunikat:
    ‘BOOTMGR is missing
    Press Carl+Alt+Del to restart’
    I tutaj zaczynają się schody.

Podczas załączenia systemu na czarnym tle pojawia mi się: ‘No Keyboard Detected!’
    a następnie owe:
    ‘BOOTMGR is missing
    Press Carl+Alt+Del to restart’

Próba załadowania systemu legnie w gruzach. System zainstalowany na dysku to win7 64bit.
    Początkowo się ładował tzn, wyskakiwały dwie komendy na czarnym tle jak to bywa po restarcie:
    - komenda odnośnie rozszerzonych możliwości odpalenia z użyciem skanowania błędu
    - komenda w stylu normalnego uruchomienia systemu.
    Z klawiatury nie mogłem nic wybrać jak by klawiatura nie działała – automatycznie po 30s uruchamiała się komenda odnośnie rozszerzonych możliwości odpalenia z użyciem skanowania błędu (tutaj już mam możliwość wyboru poszczególnych podkomend), po czym wykrywało mi błąd a następnie komunikat odnośnie jego naprawy. Po naprawieniu systemu system się ładował. Po zamknięciu systemu i jego ponownej próbie uruchomienia znów wyskakiwało mi okno z owymi dwiema komendami i znów skanowanie i to samo.

Więc wyciągnąłem instalkę win7 i próbowałem odpalić ją z CD/DVD ale bez skutku.
    Wypiąłem dysk – wpoiłem go w kieszeń i skopiowałem to co było mi potrzebne z ‘C’. Sama instalka systemu bez dysku się łąduje się – z dyskiem nie, zadeklarowane pierwszeństwo startowania w BIOS'ie :/

W końcu włożyłem dysk w jego miejsce ale nie wpinając go w gniazdo – mam szufladkę wsuwaną z boku lapa, i tuż po załapaniu płyty z instalką wsunąłem dysk w gniazdo.
    Dysk wykrywa ale nie mogę zainstalować na żadnej partycji systemu:
    Laptop nie wykrywa klawiatury i BOOTMGR brakuje przy starcie Windows 7 Laptop nie wykrywa klawiatury i BOOTMGR brakuje przy starcie Windows 7 Laptop nie wykrywa klawiatury i BOOTMGR brakuje przy starcie Windows 7
    I po kliknięciu na komunikat ... (pokaż szczegóły):

Czytałem trochę w internecie odnośnie owych sytuacji i często opisywany był jako lekarstwo restart BIOS'u np. poprzez wyjęcie na 30 min baterii z płyty głównej.

Co wy forumowicze polecili byście mi na zaistniałą sytuację?

Pozdrawiam: JohnySpZOO
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8851839
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Ocena: 164
    Podłącz zewnętrzną klawiaturę i przywróć ustawienia biosu do fabrycznych.
  • REKLAMA
  • #3 8853212
    JohnySpZOO
    Chwilowo nie mam możliwości podpięcia zewnętrznej klawiatury i tutaj pytanie czy to samo osiągnę poprzez reset biosu za pomocą wyciągnięcia baterii?
    Może jakieś inne sposoby?
  • Pomocny post
    #4 8853544
    bobok7
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Tak to samo osiągniesz jak wyjmiesz baterię. Ustawienia zostaną przywrócone do domyślnych.
  • #5 8853729
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Tylko jaki sens rozbierać całego laptopa ??? Jak wystarczy zabrać laptopa do pierwszego lepszego sklepu komputerowego i podłączyć na moment klawiaturę.
  • #6 8853735
    bobok7
    Poziom 19  
    Albo podejść do jakiegoś kolegi z PC i klawiaturą

Nie wiem jaki to laptop, ale w niektórych jest łatwy dostęp do baterii, wystarczy odkręcić np, miejsce gdzie jest ram a w innych jest znów jedna wielka "pokrywa" z tyłu
  • #7 8853920
    namor505
    Poziom 10  
    kolega ma racje dostęp do baterii w niektórych laptopach jest możliwy po odkręceniu 2 śrubek
  • #8 8853948
    JohnySpZOO
    Podjąłem próbę rozkręcenia lapka i to był mój błąd. Ale cóż ...

Zdjęcia płyty głównej:
    Laptop nie wykrywa klawiatury i BOOTMGR brakuje przy starcie Windows 7 Laptop nie wykrywa klawiatury i BOOTMGR brakuje przy starcie Windows 7

1) I tutaj moje pytanie:
    Co to są za elementy zaznaczone na zielono? Kondensatory?
    Czy bateria to element na zdjęciu w jakby w niebieskiej koszulce? I jak już podjąłem się rozebrania lapka to czy jej wypięcie poprzez złączkę będzie równoznaczne z jej odłączeniem na wsówkach?

2) Aby wypiąć płytę musiałem zdjąć chłodzenie :/ i teraz przydała by się wymiana pasty - lap ostatnio mi się bardzo grzał a na procku jej za dużo nie było.
    Poniżej zdjęcie z radiatora:
    I tutaj odnośnie tych kolorów:
    Co to za pasta oznaczona na zielono? Jej stan jest jak na zdjęciu troszeczkę zatwardziały - zielone kwadraty.
    Pasta stwardniała - czerwone kwadraty.

Na miejsce tych obu past co byście mi zaproponowali?

Mój laptop to Asus s96s - kadłubek:
    Procesor: Core 2 Duo T7500 2x2GHz, 4MB Cache, FSB 800MHz
    Pamięć RAM DDR2 2x2GB
    Karta graficzna NVIDIA GeForce 8600m GS 512MB
  • REKLAMA
  • #9 8854051
    bobok7
    Poziom 19  
    co do pierwszego zdjęcia,
    tak wypięcie złącza to to samo jakbyś wsuwki wypiął
    z tego co wiem to nie są kondensatory ale jakieś Kwarce, czy coś innego, oczywiście mogę się mylić, bo aż tak się na tym nie znam

co do drugiego:
    to jest pasta termo-przewodząca, pasty w laptopach należy wymienić co jakiś czas, wiadomo w laptopach nie ma aż tak dobrego chłodzenia (do zakupu w każdym sklepie komputerowym), wiadomo im droższa tym lepsza
  • #10 8854180
    JohnySpZOO
    1) Czyli mam rozumieć iż jak wypnę ową wsuwkę na ok 30 min to będzie to równoznaczne z resetem ustawień Biosu? Tak?

2) Co do ostatniego zdjęcia to wiem iż jest to pasta termoprzewodząca - czerwone kwadraciki, jest ona twarda i dlatego chciał bym ją wymienić na nową. Jaką dobrą pastę byście mogli polecić oczywiście w przystępnej cenie? :)
    Jak najlepiej tą stwardniałą pastę usunąć, na pewno bardzo ostrożnie i delikatnie. Może jakimś środkiem? Był bym wdzięczny za informację :)

Nie wiem tylko co to za niebieskawe kwadraciki oznaczone zielonym kolorem. Jest ona w postaci jakby lekko zaschniętej pasty do zębów.
  • #11 8854244
    bobok7
    Poziom 19  
    tak co do pierwszego to tak,

a przy drugim Ci nie pomogę, znam się na software, mniej na hardware
  • #12 8854258
    JohnySpZOO
    Właśnie dokształcam się w procesie wymiany pasty :)

Interesuje mnie tylko co to jest za środek z lekko niebieskiej pasty. Może to jakaś pasta sylikonowa?

I co byście mi polecili z tych past: Pasty termoprzewodzące
  • Pomocny post
    #13 8855263
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    JohnySpZOO napisał:
    Nie wiem tylko co to za niebieskawe kwadraciki oznaczone zielonym kolorem.

To są dławiki. To niebieskie to klej.

Pastę zmyjesz łatwo alkoholem.

Z dobrych past to Ceramique lub Arctic Silver 5. Ta druga jest niewiele gorsza ale o dużo tańsza.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #14 8855306
    JohnySpZOO
    Czyli mam rozumieć że ten niebieskawy kwadracik to tzw. dławik, jest on klejem? Tak?
    Jeśli tak to czy podczas wymiany pasty termoprzewodzącej wskazana jest również i wymiana tego kleju? Domniemam iż jego rolą jest przewodzenie temperatury do radiatora.
    Ewentualnie co byście mi polecili na miejsce starego kleju?
  • #15 8855359
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    To na tym pierwszym obrazku to dławiki na tym drugim zdjęciu to termopady.
    One takie są ale można je też wymienić na nowe.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #16 8855662
    JohnySpZOO
    Poszukałem troszeczkę o tych termopadach i nasuwa mi się kolejne pytanie:
    Mianowicie czy taki pasek/taśmę termoprzewodzącą dodatkowo należy posmarować pastą termoprzewodzącą od góry i od spodu?

Znalazłem taki temat Link
    leven napisał:
    Zdemontuj jeszcze raz delikatnie chlodzenie z karty i wyczysc paste z gpu i bardzo dokladnie przyjzyj sie czy czasem nie ukruszyles rdzenia.
    Jak rdzen jest nieukruszony to zrob termopady wycinajac kwadraciki wielkosci kosci pamieci z gazy lub chusteczki chigienicznej.
    Kwadraciki te maja miec grubosc okolo 2 mm tak, zeby po ich scisnieciu dokladnie dolegaly do kosci pamieci.
    Majac juz wyciete nasze termopady, nasacz je pasta termoprzewodzaca i naloz termopad na kazda kosc pamieci.
    Paste najlepiej uzyc taka zwykla biala.
    Wazne, zeby pradu nie przewodzila, bo po nacisnieciu termopada pasta pewnie troszke wyplynie.
    Zaloz radiator na posmarowany pasta rdzen gpu i dokladnie przykrec

Znów gdzieś indziej piszą iż taki pasek z obu lub jednej stromy posiada coś w stylu kleju. Wycina się odpowiedni wymiar i tylko nakleja na dany element i na to montuje się radiator.

W moim przypadku zastosowania termopadu nie widzę śladu żadnej pasty.
  • #17 8856193
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Wymień tylko pastę, resztę zostaw (chyba, że podkład się kruszy to trzeba nowy) - jak wszystko dobrze przylega po przykręceniu, nie powinno być kłopotu.
  • #18 8857173
    geopom3
    Poziom 11  
    RE: Jestem ciekaw, czy to wyjęcie baterii poskutkowało,bo z tego co czytałem
    chyba,że się mylę,to pamięć biosu jest nadal podtrzymywana po wyjęciu baterii
  • #19 8857653
    JohnySpZOO
    Tego nie wiem ale jutro kupie pastę i termpopada i złoże lapka. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wszędzie po forach jak wczoraj czytałem o tym problemie wypięcie baterii pomaga. Tylko w moim przypadku nie wiem czy rozpięcie sówek jest równoznaczne z rozłączeniem obwodu zasilania baterii.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem, który nie wykrywa klawiatury i wyświetla komunikat "BOOTMGR is missing" po naciśnięciu przycisku zasilania. W odpowiedzi na problem, sugerowane są różne rozwiązania, w tym podłączenie zewnętrznej klawiatury oraz resetowanie ustawień BIOS poprzez wyjęcie baterii. Użytkownik rozważa również rozkręcenie laptopa, aby uzyskać dostęp do baterii i wymienić pastę termoprzewodzącą. W trakcie dyskusji poruszane są kwestie dotyczące elementów na płycie głównej, takich jak dławiki i termopady, oraz zalecenia dotyczące wymiany pasty termoprzewodzącej na produkty takie jak Ceramique lub Arctic Silver 5.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA