logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak BOOTMGR Windows 7 - nie startuje

kriski16v 09 Maj 2016 21:18 9660 10
REKLAMA
  • #1 15661905
    kriski16v
    Poziom 9  
    Ocena: 29

Podpowie mi ktoś jak to rozwiązać, tak krok po kroku.
    Wciskanie klawiszy nie działa (klawiatura sprawna) Płyty recovery nie odpala (nie działa auto rozruch)
    Format systemu niemożliwy.
    Komputer stał przez dwa tygodnie bez zasilania.
    Zasilacz sprawny.
  • REKLAMA
  • #3 15661992
    kriski16v
    Poziom 9  
    Już to czytałem i nic, nie odpala płyty, w momencie kiedy naciskam "dowolny klawisz" nic się nie dzieje i pojawia się komunikat "Brak BOOTMGR" I wracam do punktu wyjścia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15662180
    2323wojtek
    Poziom 18  
    Ocena: 84
    Czy napęd jest w ogóle sprawny ?
    I z jakiej płyty bootujesz ? Oryginalnej czy nagranej przez kogoś ?
  • #5 15663483
    kriski16v
    Poziom 9  
    Mam dwa napędy, oba sprawne, płyta oryginalna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15664213
    2323wojtek
    Poziom 18  
    Ocena: 84
    A czy możesz wejść do BIOS-u ? I co się dzieje jak wciskasz klawisz F2 albo F11 ?
  • #7 15664737
    kriski16v
    Poziom 9  
    Do biosuBIOS'u wejść mogę ale za bardzo się na mieszaniu tam nie znam (kolejność dysków i czas potrafię zmienić)
  • Pomocny post
    #8 15665381
    lukiszp
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Wejdź do BIOS'u i ustaw bootowanie z napędu na pierwszym miejscu. A jeśli już to robiłeś a masz dwa napędy to może ustawiłeś nie ten napęd do którego włożyłeś płytę z systemem?
  • #9 15665970
    kriski16v
    Poziom 9  
    Dwa razy sprawdzałem który napęd mam na 1 miejscu i jest ok. Nadal nie ma reakcji na komendy z klawiatury. Dodaję zdjęcia z BIOS

Brak BOOTMGR Windows 7 - nie startuje Brak BOOTMGR Windows 7 - nie startuje Brak BOOTMGR Windows 7 - nie startuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 15666296
    lukiszp
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Nie wiem czy to cokolwiek da ale spróbować nie zaszkodzi. Mianowicie wyłącz pozostałe "Boot Device". Zostaw tylko ten pierwszy. Jak to nie pomoże to odłącz komputer od zasilania, odkręć obudowę i wyciągnij baterię z płyty głównej na min 20 minut (ja zawsze wyciągam na jakieś 30). Po czym włącz komputer, przejdź do BIOS'u żeby sprawdzić czy na pierwszym miejscu w "Boot Device" jest napęd dysków. I spróbuj uruchomić system z płyty.
    Jeśli to nie pomoże to na 90% coś z płytą bądź napędem.
    Jeżeli płyta główna obsługuje bootowanie z pendrive'a, to proponuję (w ramach możliwości) skorzystać z innego komputera, utworzyć bootowalny pendrive tak jak w tym poradniku, wgrać na niego system z płyty i spróbować uruchomić z niego system.
  • #11 15668598
    kriski16v
    Poziom 9  
    No i nadal nic. Chyba najwyższy czas na naukę budowania komputera od zera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem systemu Windows 7, który wyświetla komunikat "Brak BOOTMGR". Klawiatura nie reaguje, a płyty recovery nie uruchamiają się. Użytkownik sprawdził dwa napędy, które są sprawne, oraz używa oryginalnej płyty. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie ustawień BIOS, ustawienie bootowania z napędu jako pierwszego, a także odłączenie zasilania i wyjęcie baterii z płyty głównej na 20-30 minut. Użytkownik rozważa również stworzenie bootowalnego pendrive'a z systemem, ale problem nadal nie został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA