logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kondensatory zamiast KZG 3300uF 6.3V na płycie głównej?

wosiekpl 11 Gru 2010 00:16 5158 12
REKLAMA
  • #1 8852948
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam

Odkurzajac komputer ktory od dluzszego czasu nie uzywalem zauwazylem ze pare kondensatorow na plycie glownej jest lekko spuchniete. Widzac to postanowilem je wymienic. Na kondensatorach pisze 3300uF 6.3 V KZG i sa w kolorze ciemnobrazowym. Nie pisze jakiej sa firmy. Oprocz tych sa inne , koloru zielonego i czarnego , ktore wydaja sie byc OK.
    Zanim zaczne je wymieniac , postanowilem napisac ten list aby poprosic o porade.

Czy oprocz tych kondensatorow moge zastosowac inne. Chodzi mi oczywiscie o oznaczenie KZG , bo wiadomo ze nalezy wsadzic takie same tj 3300 uF .
    Dokladnie nie wiem co oznaczaja te litery , podejzewam ze chodzi o kondensatory o malej rezystencji wewnetrznej , badz ze musza byc przystosowane do pracy impulsowej.
  • REKLAMA
  • #2 8852981
    tomcioel
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Z dostępnych na rynku masz Jackon, Jamicon, Teapo 3300uF/6,3V LOW ESR
  • REKLAMA
  • #4 8853002
    pp1964
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    Witam.
    KZG, a resztę już napisano.
    Pozdrawiam.
  • #5 8853016
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Konieczne muszą też Low ESR, czyli niskoimpedancyjne.
    Wymienić musisz wszystkie w danej gałęzi prądowej, nawet jeśli wyglądają OK.
    Podaj też model zasilacza, ponieważ kondensatory bez powodu nie ulegają uszkodzeniu.

Nie mogą być większej pojemności! Mogą mieć wyższe napięcie pracy, ale pojemność musi być taka sama!
    IrekB - skąd niby wziąłeś taką informację?
  • REKLAMA
  • #6 8853017
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 8856573
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Cytat:
    bmserwis - Podaj też model zasilacza, ponieważ kondensatory bez powodu nie ulegają uszkodzeniu.

Kondensatory puchną nawet przy sprawnym zasilaczu - czyli nie bez powodu, a z powodu rozwiązań technicznych bądź przegrzania/przepracowania( zasilacz to nie jest jedyny powód), puchna nawet w samych zasilaczach w miare porządnych typu Tagan Chifetec więc bez przesady,

Wosiekpl, idź do skelpu elektronicznego w swoim mieście, opłaca Ci się zakupić 5 kondensatorów za ok 9zł i zapłacić kosmiczną przesyłke plus czas ? ja kupuję wysyłkowo ale jak zamawiam 200-300sztuk

bmserwis napisał:

Nie mogą być większej pojemności! Mogą mieć wyższe napięcie pracy, ale pojemność musi być taka sama!

Prosze o fachowe informacje/linki dlaczego kondensator w filtracji nie może mieć większej pojemności ?
  • #8 8857145
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Zasilacz nie musi, ale może być winny (najczęściej padają z powodu złej filtracji napięcia) jeśli to wyroby ze stajni na przykład Megabajt lub Codegen to należałoby je wysłać na emeryturę. Poza tym czy skontrolowanie zasilacza w czymś zaszkodzi?
    Odnośnie informacji zapytaj kogokolwiek kto naprawia na co dzień płyty główne, że po wsadzeniu kondensatorów o większej pojemności zdarzają się wypadki niestabilnego działania płyty (tak wiem, że zgodnie z prawami elektroniki powinno to poprawiać filtrację).
  • REKLAMA
  • #9 8866000
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam

Dzieki Wszystkim za odpowiedzi i zawarte porady. W chwili obecnej jedynym wyjsciem jest zakup na Ebay-u gdyz w sklepie elektronicznym ( jedynym w Toledo ) tego typu kondensatory trzeba zamawiac i nie zawsze je dostarczaja. Sklep zaopatruje sie w magazynie i jesli tego typu elementow nie maja na stanie to w sklepie tez nie beda mieli. Na Ebay-u jest wiele sklepow ktore przesylke wysylaja za darmo wiec place jedynie za same elementy. Po drugie , nie mam czasu aby poszukac w Madrycie , dlatego tak jak pisze , najwygodniej jest mi zamowic przez internet.

Pozdrawiam
  • #10 8866032
    tomcioel
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    No nie wiem czy przy tak drobnym zakupie wysyłkę będziesz miał gratis
  • #12 8929738
    Krzychu 126
    Poziom 10  
    Witam
    Myślę że nie ma sensu zakładać nowego tematu więc jeśli właściciel się nie pogniewa chciałem zapytać o coś.
    Wczoraj wymieniałem kondensatory w Solteku 75DRV4 ale niestety nie zbotował się.
    Dzisiaj chciałem wymienić "kondy" w Asus'ie A7N8X-X i chciałem podejść do tego delikatniej żeby płyta przeżyła.
    Lutując na Solteku nie do łożyłem do płyty ani grama cyny, lutowałem nowe kondensatory do tej która już była na płycie. W asusie udało mi się wyjąc stare kondensatory razem z nóżkami bez potrzeby nagrzewania ich od spodu.Czy moge dolutować nowe kondensatory do cyny która już tam jest, czy muszę pozbyć się starej i nałożyć nową??
  • #13 9368463
    desmo17
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Krzychu 126 skoro chciałeś zminimalizować ryzyko i robiłeś wyłącznie dla siebie to już lepiej jakbyś pozostawił te nóżki w płycie odcinając jedynie część aluminiową i dolutował nowe z maksymalnie przyciętymi umożliwiającymi dolutowanie do kikutów nóżkami. Wygląda może niezbyt estetycznie ale działa. Nie wiem jak Ty wyrywałeś te kondensatory że wyszły z lutów płyty bo słabiej trzyma w samym elektrolicie więc ładnie z niego powinny się wysunąć. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył spuchnięte kondensatory na płycie głównej, oznaczone jako 3300uF 6.3V KZG, i poszukuje alternatywnych opcji ich wymiany. W odpowiedziach zasugerowano kondensatory od producentów Jackon, Jamicon i Teapo, które są niskoimpedancyjne (Low ESR). Podkreślono, że wszystkie kondensatory w danej gałęzi prądowej powinny być wymienione, nawet jeśli wyglądają na sprawne, oraz że nie można stosować kondensatorów o większej pojemności, ale można używać tych o wyższym napięciu pracy. Użytkownik rozważa zakupy na eBay, gdzie dostępne są różne opcje, w tym darmowa wysyłka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA