logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić MBR na dysku 80 GB w Windows XP? Partition Magic 8 nie widzi struktury

Remeknapr 14 Gru 2010 15:05 1834 7
REKLAMA
  • #1 8867436
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

System Windows XP nie widzi twardego dysku. Partiton Magic 8 widzi dysk, ale nie widzi na nim struktury logicznej. MBR w hexedytorze wygląda dziwnie. Natomiast wydaje się, że bootsector pierwszej partycji jest prawidłowy. Załączam zrzuty sektorów 9 i 63. Dalej mój hexedytor nie sięga. Na pierwszy rzut oka (niefachowego) sądzę, że jest uszkodzony MBR. Jak go naprawić? Załączam również screen z programu Partition Find.

Jak naprawić MBR na dysku 80 GB w Windows XP? Partition Magic 8 nie widzi struktury
    Załączniki:
    • 63.txt (2.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MBR.txt (2.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8867895
    gem58
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Spróbuj użyć programu DMDE - z tego co pamiętam to on pozwala podmontować "urwane" partycje bez ręcznego grzebania w MBR. Rozsądnym byłoby jak najszybsz zrobienie kopii danych bo padnięcie MBRu może być objawem sypiącego sie dysku.

Natomiast jak chodzi o dobry hexedytor dyskowy to polecam HxD - sam w nim kiedyś ręcznie odbudowałem drzewko partycji jak poszło w las :)
  • REKLAMA
  • #3 8868702
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Dzięki za nazwy programów. Już ściągam. Czy z załączonych txt sektorów można coś wywnioskować?
  • Pomocny post
    #4 8869183
    gem58
    Poziom 15  
    Zerowy sektor (MBR) u mnie wygląda tak:

Cytat:
    3ŔŽĐĽ.|űP.P.üľ.|ż..PWąĺ.ó¤Ë˝ľ.±.8n.|.u..Ĺ.âôÍ.‹ő.Ć.It.8,tö µ.´.‹đ¬<.tü»..´.Í.ëň.N.čF.s*ţF.€~..t.€~..t. ¶.uŇ€F...F...V..č!.s. ¶.ëĽ.>ţ}UŞt.€~..tČ ·.ë©‹ü.W‹őËż..ŠV.´.Í.r#ŠÁ$?.ŠŢŠüC÷ă‹Ń†Ö±.ŇîB÷â9V.w#r.9F.s.¸..».|‹N.‹V.Í.sQOtN2äŠV.Í.ëäŠV.`»ŞU´AÍ.r6.űUŞu0öÁ.t+a`j.j.˙v.˙v.j.h.|j.j.´B‹ôÍ.aas.Ot.2äŠV.Í.ëÖaůĂInvalid partition table.Error loading operating system.Missing operating system..........................................................,Dcx0y0.......ţ..?...†ú?.€.A..ţ˙˙Ĺú?.Ůĺ?...Á˙.ţ˙˙žŕ..›ěp...Á˙.ţ˙˙9Íđ...`.UŞ

U Ciebie co drugi bajt w komunikacie "Invalid partition table" ma dziwną, chyba niepoprawną wartość. To może kwestia softu którym czytałeś ten MBR, ale raczej jest po prostu skaszaniony.

Sektor 63 nie budzi podejrzeń :) To początek pierwszej partycji logicznej dysku.[/quote]
  • REKLAMA
  • #5 8870127
    Remeknapr
    Poziom 33  
    MBR jest skaszaniony, natomiast sektor 63 jest dobry. Pytanie jak naprawić MBR? DMDE ściągnąłem, ale nie bardzo wiem co można w nim zrobić. Jedno z możliwych rozwiązań to zdobyć taki sam dysk, podzielić go na partycje o podanej wielkości i skopiować MBR. Może ktoś ma taki dysk i tak podzielony. Mam gdzieś w zasobach materiał dotyczący obliczania wpisów do tablicy partycji, ale to mordęga. Najlepiej było by użyć programu, który to zrobi. W sieci jest sporo opisów, ale niestety większość jest niepełna, albo ... Lepiej nie mówić. Skopiowałem MBR z innego dysku, który ma pierwszą partycję 10 GB i system zobaczył tę partycję. Niestety dalej nie widzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 8870923
    gem58
    Poziom 15  
    W DMDE wybierasz ten trefny dysk i wyskanuje Ci sie drzewko ze wszystkimi znalezionymi na obszarze dysku znacznikami początku partycji. Może ich być znacznie więcej niż Twoich prawdziwych partycji więc bądź uważny. Tu masz przykładowy zrzut partycji z jednego z moich dysków:

Tam gdzie jest czerwona "1" wybierz "znajdź".
    Tam gdzie jest czerwona 2 są znalezione ale niepodmontowane w MBR dyski. Poznasz je po tym że mają czerwony kwadracik :) Dokładnie przeanalizuj ich rozmiary, początkowe i końcowe sektory - żeby być pewnym że pracujesz na odzyskujesz właściwa partycję a nie jakieś krzaki.

Po zapisaniu kopii zapasowej bieżącego partycjonowania możesz poklikać na znalezionych partycjach prawym klawiszem i tam jest opcja "dodaj partycje..." Oczywiście nie dodajesz jak leci, tylko te które wyglądają na opisy Twoich zaginionych partycji zgodnych z ostatnim podziałem dysku. Możesz tez ręcznie wpisywać różne wartości do MBR ale w ten sposób dużo łatwiej coś popsuć :)

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz, mianowicie jeśli masz na tym dysku Windows XP to zanim zaczniesz ręcznie grzebać z tymi partycjami możesz wystartować z płyty instalacyjnej tryb naprawczy i w konsoli odzyskiwania wpisać polecenie fixmbr
    Najgorsze co sie stanie to że nie uda się naprawić, wtedy odbudujesz drzewko partycji przy użyciu DMDE.
  • #8 8871590
    Remeknapr
    Poziom 33  
    gem58 napisał:
    W DMDE wybierasz ten trefny dysk i wyskanuje Ci sie drzewko ze wszystkimi znalezionymi na obszarze dysku znacznikami początku partycji.

Postanowiłem sam powalczyć z DMDE przed podaniem zrzutów i oczekiwaniem na dalsze wskazówki. I sukces!!! Tablica partycji w MBR jest odbudowana. Widzę cały dysk i wszystkie pliki.

Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc.

Czy można już zamknąć wątek?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem 80 GB w systemie Windows XP, który nie był widoczny przez system, a Partition Magic 8 nie rozpoznawał struktury logicznej. Po analizie MBR w hexedytorze stwierdzono, że jest uszkodzony. Użytkownicy zasugerowali użycie programu DMDE do odzyskiwania partycji oraz HxD jako hexedytora. Po kilku próbach i analizach, użytkownik zdołał odbudować tablicę partycji w MBR, co pozwoliło na odzyskanie dostępu do całego dysku i plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA