logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcia wyjściowe przetwornicy w notebooku - jakie wartości?

darkow24 05 Lut 2003 16:57 2229 13
  • #1 94038
    darkow24
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam uwaloną przetwornicę, notebook nie reaguje na nic. Jakich mniej więcej napięć można się spodziewać na wyjściu takiej przetwornicy?
  • #3 94512
    darkow24
    Poziom 12  
    Troche nietypowy: Multimedia Notebook Computer model 862 P166MHz
    Pewnie takiego nie znasz. Ale przetwornica pewnie podobna jak w innych netobookach starszej generacji. Może ktoś ma schemat jakiejkolwiek przetwornicy zasilającej elektronikę w laptopach?
  • #4 94516
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    zazwyczaj napięcie podane jest na spodzie laptopa ,
    najczęściej jest to 18-19V , w starszych może być ok 15-17V
  • #5 94525
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6488
    picador napisał:
    zazwyczaj napięcie podane jest na spodzie laptopa ,
    najczęściej jest to 18-19V , w starszych może być ok 15-17V

To o czym mówisz to napięcie na wejściu przetwornicy, na jej wyjściu powinny być typowe napięcia zasilające jak z zasilacza PC, tj. 5V, 12V (choć nie koniecznie) i VCore (różne, zależy od CPU 1,5V do 3.3V, może być wytwarzane na płycie, jak w stacjonarnym PC).
  • #6 94533
    picador
    Poziom 33  
    na płycie można się zorjętowac po elkach jakie siedzą ... no nie dokłanie , ale jak ruszy powinny wskoczyć prawidłowe .

wcale nie jest powiedziane że uwalona musi być przetwornica, zacznij od napęć na switch power ...
  • #7 94535
    darkow24
    Poziom 12  
    Dzięki "TzOk". O to mi chodziło. Miernikiem zmierzy to napięcie czy oscyloskopem należy. Jaka jest częstotliwość pacy takiej przetwornicy?
  • #8 94539
    darkow24
    Poziom 12  
    Na wyświetlaczu dodatkowym wyświetlane jest że zasilanie jest podpięte oraz brak baterii (padła) i tyle, nie chce się włączyć. Ale zabieram się za pomiary napięć. Nie wiem jak w przetwornicach takich ale w innych np. w monitorze nie można odłączać obciążenia, czy ta reguła także obowiązuje.
  • #9 94541
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć !
    Z przetwornicy do takiego kompa możesz się spodziewać , poza wymienionymi napięciami , jeszcze -12V i -5V.
  • #10 94557
    darkow24
    Poziom 12  
    A co mogło szlak trafić. Pewnego dnia wyłączyłem go następnego już go nie mogłem włączyć. Gdzieś czytałem na forum że jak trafia przetwornice to może uwalić kolejne elementy, procesor itp. Myślę że tak źle nie będzie :)
  • #11 94624
    picador
    Poziom 33  
    kumpel kiedyś mi podrzucił laptopa z podobną usterką , używał zasilacza z Tatarka 18V/2A i też mu padł po dniu użytkowania , nie miałem za dużo czasu na zabawę z tym kompem , podrzucił mi na 2 godzinki ... ,
    w srodku wszystko wygladało ładnie ale nie ruszał , nie znalazłem usterki , woził po serwisach co robią kompy i trafił na taki który mu powiedział że uszkodzony ma procesor sterujący przetwornicą , zaproponowali mu odkupienie i puścił go ...

miałem kiedyś problem z biosem i też tak się zachowywał .

a tak wogóle w sieci leżą schematy laptopów bo jeszcze się nie spotkałem ??
  • #12 94702
    darkow24
    Poziom 12  
    Żadnych sterowników nie mogę znalesć w sieci -Multimedia Notebook Computer model 862 - nawet strony www własnej nie mają. Czyżby inna firma przejeła to?
  • #13 95005
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Byc może te informacje ci pomogą.

Wydaje mi się że producentem może być firma Clevo - możesz sprawdzić np. oznaczenia baterii.

Tu jest ich strona www skąd można ściągnąć drivery i manuale - mam nadzieję że to ta firma.

http://www.clevo.com.tw/download/default.asp
  • #14 95040
    darkow24
    Poziom 12  
    Zgadza się. Wielkie dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonej przetwornicy w notebooku Multimedia Notebook Computer model 862 P166MHz, który nie reaguje na zasilanie. Typowe napięcia na wyjściu przetwornicy w laptopach starszej generacji to 5V, 12V, VCore (od 1,5V do 3,3V, zależnie od procesora), a także -12V i -5V. Napięcie wejściowe do przetwornicy zwykle wynosi około 15-19V, co można znaleźć na spodzie laptopa. Pomiar napięć można wykonać miernikiem, choć częstotliwość pracy przetwornicy może wymagać oscyloskopu. Wskazano, że uszkodzenie przetwornicy może prowadzić do uszkodzenia innych elementów, np. procesora sterującego. Brak schematów i sterowników dla modelu Multimedia 862 utrudnia diagnozę, jednak zasugerowano, że producentem może być firma Clevo, której dokumentację i sterowniki można znaleźć na stronie producenta.
REKLAMA