logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pecet wiesza się co chwilę. Prośba o narzędzia diagnostyczne

ahhmmed terrorist 19 Gru 2010 17:01 1186 9
REKLAMA
  • #1 8888593
    ahhmmed terrorist
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    komputer wiesza się co jakiś czas, właściwie nie da się na nim pracować. Początkowo myślałem, że to problem z RAMem, gdyż kilka dni po dołożeniu nowej kości pojawił się problem. Niestety po wyjęciu 'nowej' kości problem nadal istnieje. Próby przeinstalowania systemu nie przyniosły oczekiwanego rezultatu...;/ Komputer nie kończył instalacji, kiedy w końcu za którymś z kolei razem udało się zainstalować xpeka komputer nadal wiesza się i nie da się z nim nić zrobić poza restartem. Czasami wiesza się już na poziomie biosu tzn w momencie gdy powinien wyświetlić info o dysku i o dvd itd.
    Mam prośbę o polecenie jakiegoś prostego w obsłudze(gdyż nie znam się na tym jakoś zbyt dobrze;|) programu diagnostycznego.Najlepiej gdyby był uruchamiany z jakiegoś nośnika, co by nie zawisło podczas testów.
    z góry dzięki;)
  • REKLAMA
  • #2 8888656
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Podaj pełną konfigurację komputera.
  • #3 8888673
    kajoj6661
    Poziom 27  
    Ocena: 220
    najlepiej było by sprawdzić na początek zasilacz-napięcia multimetrem pod obciążeniem jak i w spoczynku, możesz też sprawdzić programem OCCT
  • REKLAMA
  • #4 8888797
    ahhmmed terrorist
    Poziom 10  
    Zasilanie sprawdzałem, podpinałem sprawny zasilacz i niestety to samo.
    to komputer przed wojenny ale on ma działać jako 'maszyna do pisania' powiedzmy;)
    Procesor: Intel Celeron 2,6 GHz
    Płyta główna: Jetway P4X400DB VIA P4X400 Socket478 ATX
    na grafice mam tylko : APCB M6 94V-0
  • REKLAMA
  • #5 8888822
    kajoj6661
    Poziom 27  
    sprawdz programem OCCT,,sprawdz także ram,procesor,grafikę,dysk
  • REKLAMA
  • #6 8889037
    krzysztof6563
    Poziom 12  
    Do testu RAM - Memtest
    Do testowania dysku - HDTune

Poza tym sprawdź stan kondensatorów na płycie głównej.
  • #7 8898484
    ahhmmed terrorist
    Poziom 10  
    Kondensatory sprawdzałem, żaden nie wygląda na uszkodzony. Pamięć i dysk przeszły testy bez informacji o błędach.
    Zainstalowałem mu win 7 i pracuje na razie poprawnie ale to stary rzęch więc nie chcę zostawiać mu siódemki;/ a przy instalacji xpeka wiesza się w połowie... próbowałem z kilku płyt z xp myśląc, że może problem tkwi w uszkodzonej płytce czy coś w tym stylu ale niestety problem ten sam, nawet jak już się zainstaluje po jakimś czasie komp zachowuje się tak samo jak opisałem w pierwszym poście?!?!
    jeszcze jakieś pomysły? zostawiłbym go z 7 ale to chyba jest za słaby sprzęt do tego, co myślicie?

dzięki za programy ;)
  • #8 8901086
    kajoj6661
    Poziom 27  
    OCCT sprawdzałeś?ile ramu-u posiadasz?jaka grafika?
  • #9 8901382
    iceman994
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Dlaczego sądzisz, że masz za słaby komputer na Windowsa 7 ?
    Celeron 2,6 GHz to wystarczająco dla 7-ki.
    Tylko pozostają 3 kwestie :
    1. Jaką masz grafikę (weź zainstaluj everesta)
    2. Ile masz ramu ?
    3. Czy komputer będzie Ci służył jako "maszyna do pisania" , o której wspomniałeś wcześniej czy także do gier ? (gry na tym sprzęcie nie są dość wymagające aby były "zadlawiane" przez siódemkę)
  • #10 8913444
    krzysztof6563
    Poziom 12  
    Jeśli nie chcesz Windowsa 7 to możesz linuxa(np.Ubuntu) zainstalować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który wiesza się podczas pracy, zarówno w systemie operacyjnym, jak i na poziomie BIOS-u. Początkowo podejrzewał pamięć RAM, jednak po jej wymianie problem nadal występuje. Zainstalowanie systemu Windows XP nie przyniosło poprawy, a komputer czasami zawiesza się podczas instalacji. Użytkownik prosi o rekomendacje prostych narzędzi diagnostycznych, które można uruchomić z nośnika. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilacza, użycie programów OCCT, Memtest oraz HDTune do testowania RAM-u i dysku, a także zwrócenie uwagi na kondensatory na płycie głównej. Użytkownik zainstalował Windows 7, który działa lepiej, ale obawia się, że sprzęt jest zbyt słaby do tego systemu. Pojawiły się również sugestie dotyczące instalacji systemu Linux, np. Ubuntu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA