logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie komputera podczas instalowania/uruchamiania systemu.

rektiv 07 Paź 2012 00:13 1560 14
REKLAMA
  • #1 11384877
    rektiv
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Posiadam komputer pomocniczy dosyć leciwy:
    płyta
    procesor athlon 2600
    RAM 3x 512 DDR1
    Segate 80gb

Myślę ,że jeśli chodzi o specyfikację to najważniejsze.

Podczas normalnego użytkowania komputera system zresetował się. Ponowne ładowanie systemy doprowadzało do resetowania.
    Nie było możliwości uruchomienia systemu w trybie awaryjnym. (co już mnie zaniepokoiło)
    Uruchomienie płyty instalacyjnej (w początkowej fazie instalacji zawieszenie)
    Windows XP - ładują się podstawowe pliki i przechodzi dalej miga w górnym lewym ekranie pionowa kreska.

Windows 7 - bardzo podobnie , inne systemy nawet live cd nie startują

Pierwsze co zrobiłem to wypiąłem dysk i skopiowałem wszelkie potrzebne dane. Następnie sformatowałem go i podłączyłem ponownie. Niestety objawy to same.

Odłączyłem wszelkie urządzenia peryferyjne łącznie ze zbędnymi kartami PCI. Niestety to samo. Kolejno wypinałem kości i na każdej z osobna to samo. Następnie przeskanowałem płytą hiren podzespoły takie jak ram dysk (w zasadzie co się dało) wszystko OK. Napęd sprawdzony na innym to samo. Nawet płyty z windowsem sprawdzałem ...
    taśmy wymienione, zasilacz sprawny, grafika sprawna.
    bios resetowany wielokrotnie.
    Mam dziwne przeczucie ,że to płyta główna strzeliła jednak pierwszy raz w życiu coś takiego widzę :/ Macie jakieś pomysły ?
  • REKLAMA
  • #2 11384890
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    rektiv napisał:
    zasilacz sprawny

1. Marka i model. Czym i jak sprawdzałeś?
    2. Kondensatory na płycie i w zasilaczu.
    3. Test pamięci Memtestem.
    4. I na koniec SMART dysku z CrystalDiskInfo poprosimy :)
  • #3 11384905
    rektiv
    Poziom 11  
    1. zasilacz to Tracer Highlander 500 - wymieniony 6 miesięcy temu. Podłączyłem identyczny od innego komputera dokładnie te same objawy.
    2. Kondensatory na płycie głównej wyglądają OK żaden nie jest spuchnięty wizualnie naprawdę OK - na płycie wymieniłem baterię na nową ;)
    3. Pamięci przeszły pozytywnie memtest + memgold (czy jakoś tak)
    ]
  • REKLAMA
  • #4 11384917
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2516
    Ten tracer to trudno nazwać zasilaczem :cry:
    Zostaje jeszcze skan z danymi hdd ?
  • REKLAMA
  • #5 11385440
    rektiv
    Poziom 11  
    4. na płycie hirem miałem HDD S.M.A.R.T. Viewer i nim wykonałem
  • #6 11385769
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Miałem podobny problem. Na początku wieszał mi się Windows lub w ogóle resetował. Potem gdy zupełnie mi się posypał, próbowałem go zainstalować, jednak zawsze gdzieś pod koniec instalacji mi się resetował. W końcu w ogóle nie mogłem odpalić nawet instalki. Ostatecznie straciłem dostęp do dysku, nie mogłem się do niego dobrać nawet specjalistycznymi aplikacjami do odzyskiwania danych. Skończyło się na niskopoziomowym formacie (czy też zerowaniu jak to się teraz nazywa). Wtedy nie miałem już możliwości zrobienia SMART-a, ale obecnie dysk "działa" - tzn. niby nie wariuje, choć służy jedynie za magazyn (nic cennego na nim już nie trzymam), ale ma dużo badów...
    Skoro pamięci test zdały, a objawy masz te same na obu zasilaczach, obstawiałbym dysk. Najlepiej gdybyś mógł zdobyć jakikolwiek inny na podmianę i sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #7 11385904
    rektiv
    Poziom 11  
    Niestety to raczej nie wina dysku. Nie startuje mi LIVE CD który przecież ładuje się w ramie... Tutaj nawet on podczas wgrywania się zawiesza. Ja zrobiłem już co potrafiłem i chyba staruszek pójdzie na złomowanie :/ szkoda mi go bo miał stare porty typu COM LPT które używałem do starszego sprzętu. W każdym razie jeśli będziecie mieli jeszcze jakieś pomysły będę wdzięczny.

Niestety ceny tych płyt sięgają 100zł co w przypadku tego typu sprzętu jest kompletnie nieopłacalne.
  • #8 11385996
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Włóż na próbę jakiś markowy zasilacz (OCZ, Corsair...),by wykluczyć/potwierdzić jego winę.
  • #9 11386050
    rektiv
    Poziom 11  
    Co prawda nie wiem czemu upieracie się z zasilaczem. Wiem ,że ferrari to nie jest jednak nie chciałem inwestować 2 krotności wartości komputera w zasilacz. Dokładnie taki sam zasilacz pracuje w innym komputerze i nie ma z nim problemu ( a wczoraj przepiąłem go do tego staruszka) jest dokładnie tak samo.

Inna sprawa ,że wszystkie narzędzia z płyty hirena startują i działają. Jedynie coś bardziej złożonego jak system operacyjny ulega natychmiastowemu zawieszeniu. Więc myślę ,że to jakiś element płyty głównej.

Wcześniej przeprowadziłem stress test różnych komponentów... Testy przeszedł wzorowo a przy niesprawnym zasilaczu powinien się zająknąć... Podobnie całą noc komputer mielił inne testy i wszystko działa OK.
  • #10 11386400
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2516
    rektiv napisał:
    Co prawda nie wiem czemu upieracie się z zasilaczem. Wiem ,że ferrari to nie jest jednak nie chciałem inwestować 2 krotności wartości komputera w zasilacz. Dokładnie taki sam zasilacz pracuje w innym komputerze i nie ma z nim problemu ( a wczoraj przepiąłem go do tego staruszka) jest dokładnie tak samo.

Inna sprawa ,że wszystkie narzędzia z płyty hirena startują i działają. Jedynie coś bardziej złożonego jak system operacyjny ulega natychmiastowemu zawieszeniu. Więc myślę ,że to jakiś element płyty głównej.

Wcześniej przeprowadziłem stress test różnych komponentów... Testy przeszedł wzorowo a przy niesprawnym zasilaczu powinien się zająknąć... Podobnie całą noc komputer mielił inne testy i wszystko działa OK.

Nie tylko to nie jest ferrari to jest klasy dobitego trabanta ale nikt się nie upiera skoro uważasz że jest ok - poczytaj za to o problemach i uszkodzeniach przez takie wyroby zasilaczopodobne :cry:
  • #12 11387110
    fiedek187
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    rektiv napisał:

Windows XP - ładują się podstawowe pliki i przechodzi dalej miga w górnym lewym ekranie pionowa kreska.

Wyrzuca Ci na ekranie artefakty?
    Przetestowałbym konfiguracje z innym zasilaczem i pamięciami (tylko 1 kość).
  • #13 11387234
    rektiv
    Poziom 11  
    Nie ma artefaktów zwykłe zawieszenie. Tak zostawiłem na jednej kości z nowym zasilaczem.
    Co do karty graficznej to zmieniałem i na innej dokładnie to samo... Jedyne czego nie wymieniłem i nie sprawdziłem to płyta główna chociaż różne programy do testowania jej nie wykazały błędów. Jednak 90 % ,że wina leży po jej stronie
  • #14 11387300
    fiedek187
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Skoro przetestowałeś wszystko z wyjątkiem płyty, a problem nie znika to masz już odpowiedź. Tylko upewnij się z tym, żebyś nie kupił nowej na darmo.
  • #15 11387387
    rektiv
    Poziom 11  
    Szczerze nie za bardzo uśmiecha mi się inwestować 100zł w nową płytę główną. Zapewne komputer pójdzie na części i tak skończy swój żywot szkoda ale niestety inwestowanie w takiego staruszka mija się z celem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zawiesza się podczas instalacji systemu operacyjnego (Windows XP i Windows 7) oraz w trybie awaryjnym. Komputer ma leciwą specyfikację: procesor Athlon 2600, 3x 512 MB RAM DDR1 oraz dysk Seagate 80 GB. Po próbie formatowania dysku i odłączeniu urządzeń peryferyjnych objawy nie ustępują. Użytkownik przeprowadził testy pamięci (Memtest) oraz sprawdził kondensatory na płycie głównej, które wyglądają na sprawne. Dyskusja sugeruje, że problem może leżeć w płycie głównej lub zasilaczu (Tracer Highlander 500), mimo że zasilacz był wymieniany. Użytkownik rozważa zakończenie eksploatacji komputera z powodu nieopłacalności naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA