logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić grzałkę i izolację w piekarniku Mastercook 3400?

Kursaxx 20 Gru 2010 19:33 16617 11
REKLAMA
  • #1 8893327
    Kursaxx
    Poziom 15  
    Ocena: 131
    Witam :)
    Zabrałem się za wymianę dolnej grzałki, grzałka rozleciała się na wiele części które pozostały w izolacji. Więc zmuszony byłem, wydostać całą tą watę i teraz mam problem, wata jest poszarpana i czarna od spalonej grzałki.
    Jutro pojadę po nową grzałkę, tylko nie wiem co z tą watą?
    Proszę o wskazówki dalszego postępowania, montażu grzałki i izolacji ?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 8893439
    ELEKTRONIK1994
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Grzałkę zamontuj w miejsce starej a watę można wymienić, kupić można w sklepie budowlanym sprzedają na m2.
  • #3 8893954
    Kursaxx
    Poziom 15  
    w stare miejsce to dwie śrubki i tą walą owinąć grzałkę czy ona ma się jej nie dotykać ?
  • REKLAMA
  • #4 8894827
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    Grzałki nie owijaj. Wata szklana jest tylko na spodzie grzałki. Patrz, żebyś przypadkiem nie kupił wełny mineralnej zamiast waty szklanej. Płat waty możesz owinąć kilkakrotnie przed montażem folią aluminiową - się tak nie sypie podczas pracy.
  • #5 8895714
    Kursaxx
    Poziom 15  
    czyli wszytsko reasumując - wsadzić płat waty szklanej pod grzałke owiniętej folią aluminiową , tak aby nie dotykała grzałki :)

Poprzednio fachowiec wymieniał tą grzałkę i wata była z dwóch stron grzałki :) zrobię jak kolega doradził zobaczymy co z tego wyjdzie Pozdrawiam i dziękuje za udzielenie cennych dla mnie rad
  • REKLAMA
  • #6 9140693
    brief99
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    Witam, oświeżam temacik żeby nie zakładać nowego, :-)
    Mam ten sam poblem, grzałka przepalona wyciągnąłem po usunięciu tej belki i wylazła razem kawałkiem waty (niedużo),, i teraz pytanie do kolegów: żeby zamontować nową grzałkę wystarczy ją wsunąć ?? a co z ułożeniem waty?? Czy jest jakiś sposób na odkręceni tej obudowy co leży na niej wata?? Czy trzeba całą kuchnkę rozkręcać ??? Co koledzy na to ??
  • #7 9143591
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    Kolejność od góry: płaszcz piekarnika, grzałka, wata w folii, blacha czarna, blacha ocynk, szuflada na patelnie :) . Blacha ocynk przeważnie złapana jest metalowymi opaskami okalającymi piekarnik, choć nie zawsze - czasami przykręcona jest 4 wkrętami do płaszcza piekarnika. Aby nie podrzeć za bardzo izolacji na spodzie warto ową blachę ocynkowaną odczepić. Odnośnie wkretów, to nie ma dyskusji co do metody - odnośnie opasek, to najlepiej położyć kuchenkę na bok, odkręcić drugi bok od piekarnika (3 wkręty widoczne od strony drzwiczek) i od ramy z tyłu, blachę boku podnieść lekko i już jest dostęp do końcówek taśm.
    Ogólnie: pop...a konstrukcja tej kuchenki.
    I pomyśleć, że pracowałem w tej firmie na emalierni :) .
  • #8 9144474
    brief99
    Poziom 22  
    Ok, dzięki serdeczne kolego... właśnie chodzi mi o wymianę grzałki dolnej, przy wyciąganiu "wyjąłem" kawałek waty i muszę odkręcić właśnie tą dolną blachę ocynkowaną i to wszystko ułożyć... Z tego co zauważyłem nie ma tam folii aluminiowej, tylko grzałka leżała właśnie na tej wacie,,, Czy w związku z tym musi być folia czy wystarczy grzałkę położyć na wacie,,,?? Czy wata się nie "zapali" od grzałki ??? :-)
  • #9 9144503
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Jeżeli tej waty niedużo wylazło, to się nie przejmuj i wkładaj grzałkę. Wata jest niepalna.
  • #10 9144530
    brief99
    Poziom 22  
    Dzięki, waty wylazło dosłownie kawałek, wielkości ręki, wylazło to co się troszeczkę psysmażyło do grzałki,,, czyli mówisz kolego żeby nie rozbierać tej dolnej blachy, tylko wsuwać nową grzałkę?? A co w przypadku kiedy się "nie ułoży" ?? Będzie to miało wpływ na pracę ??
  • #11 9144821
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    brief99 napisał:
    A co w przypadku kiedy się "nie ułoży" ??

Podczas wsuwania, staraj się dociskać grzałkę do górnej blachy - będzie dobrze :D
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany dolnej grzałki oraz izolacji w piekarniku Mastercook 3400. Użytkownik napotkał problem z usunięciem uszkodzonej grzałki, która rozpadła się na kawałki, a pozostała izolacja była uszkodzona i czarna. Uczestnicy forum doradzili, aby wymienić izolację na nową, dostępną w sklepach budowlanych, oraz zamontować grzałkę w miejscu starej, unikając jej owinięcia. Wata szklana powinna być umieszczona pod grzałką, a dla lepszej ochrony można ją owinąć folią aluminiową. Użytkownicy podkreślili, że wata jest niepalna, co zmniejsza ryzyko pożaru. W końcu, po wymianie grzałki, użytkownik potwierdził, że wszystko działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA