logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic 1.4 1999 5d z LPG niskie obroty i gaśnie

cickowski 31 Paź 2011 21:56 7818 10
REKLAMA
  • #1 10087180
    cickowski
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam,

Mam problem ze swoja Hondą Civic z 99 roku silnik 1.4 5d a mianowicie co jakiś czas wyskakuje jej błąd check i wtedy silnik ma strasznie słabe obroty, czasem gaśnie. Jak skasuje błąd jest nadal to samo. Dodam, że wymienione sa świece, przewody, 2 filtry od gazu, filtr powietrze wydaje sie byc czysty więc nie wymieniałem. może to jest przyczyna?? Błędy z regóły te same zbyt słaba mieszanka, wtedy jade na regulację gazu i tak w koło. Co mam zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 10087320
    bazulok
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    tutaj gazownicy nie pomogą podejrzewam przepalenie sondy landa mam podobny problem byłem u gaziarzy wymienili mi reduktor miało być już wszystko ok a zaczęła gasnąć na luzie "instalacja sekwencyjna" po podpięciu pod komputer wyświetliło zbyt ubogą mieszankę elektryk powiedział mi żebym kupił sondę i fakt auto było dużo mocniejsze i wiele mniej paliło jednak po 4 miesiącach sonda znowu się spaliła a kupiłem niby dobrą bosh bo niestety używki nie mogłem znaleźć więc podejrzewam iż u pana jest to samo sonda nie pokazuje prawidłowego odczytu i auto przechodzi w stan awaryjny
  • REKLAMA
  • #3 10087337
    cickowski
    Poziom 13  
    Dziwna sprawa, ale skoro sonda byłaby przepalona to raczej problem byłby cały czas az do momentu wwymiany sondy. U mnie własnie jest różnie czasami miesiąc jest ok a czasem sa takie anomalia. Nie chciałbym wymienic wszystkiego aby wyeliminować 1 rzecz.
  • REKLAMA
  • #4 10091906
    cickowski
    Poziom 13  
    Czy przypadkiem nieodpowietrzony układ chłodzenia może mieć wpływ na takie objawy??? Samochód postał 2 dni w garażu, a ja w międzyczasie dolałem płynu chłodzącego, bo mogło ubyć jak mi rozrząd robili.
  • #5 10092347
    Kociemb77
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jeśli jest za mało płynu chłodniczego może być problem z jazdą na LPG... Co do odpowietrzania to nie mam pojęcia ale możesz zawsze sprawdzić - nie kosztuje to dużo roboty ;)
  • #6 10095247
    niewiem1979
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    cickowski napisał:
    Czy przypadkiem nieodpowietrzony układ chłodzenia może mieć wpływ na takie objawy??? Samochód postał 2 dni w garażu, a ja w międzyczasie dolałem płynu chłodzącego, bo mogło ubyć jak mi rozrząd robili.
    nie powinno mieć to wpływu...
  • #7 10095905
    cickowski
    Poziom 13  
    To co ma wpływ na takie objawy?
  • REKLAMA
  • #8 10213850
    mania2
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    niewiem1979 napisał:
    cickowski napisał:
    nie powinno mieć to wpływu...

Możesz rozwinąć temat
  • #9 12093740
    bazulok
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    po roku sam doszedłem do przyczyny dla tych co mają problemy z obrotami na gazie PROSZE USTAWIĆ ZAWORY !!!!!!!! ja jeżdziłem od mechaników gaziarzy elektryków i nic po ustawieniu zaworów auto przestało gasnąć na gazie a na będzynie nie zgaśnie bo ma więcej oktanów
  • #10 12335769
    zlbibi07
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Bazulok ma rację. Regulacja zaworów jest bardzo ważna. Trzeba regulować częściej niż przewiduje producent. Luzy zaworowe na gazie zmniejszają się i grozi wypaleniem zaworów. Hondy nie lubią gazu i przy zbyt ubogiej mieszance ustawionej przez gazowników zapala się żółta kontrolka. Po teście błędów DTC jest błąd sondy lambda, dlatego że pracuje na gazie. "Stary mechanik" Zbychu.
  • #11 12403266
    cickowski
    Poziom 13  
    Co do Hondy to bym się nie zgodził. Co najmniej kilka Hond widziałem z gazem i radzą sobie całkiem nieźle. Zależy od instalatora i komponentów instalacji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Hondą Civic 1.4 z 1999 roku, która czasami gaśnie i ma niskie obroty, co objawia się błędem check. Wymienione zostały świece, przewody oraz filtry gazu, ale problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być: uszkodzona sonda lambda, niewłaściwe ustawienie zaworów, a także potencjalne problemy z układem chłodzenia. Wskazano, że regulacja zaworów jest kluczowa, ponieważ luzy zaworowe mogą prowadzić do wypalenia zaworów, a zbyt uboga mieszanka gazu powoduje zapalenie kontrolki błędu. Użytkownicy podkreślają, że Honda może dobrze funkcjonować na gazie, jeśli instalacja jest prawidłowo skonfigurowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA