logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koniec programu sprawdzania legalności Microsoft Office?

pseven 22 Gru 2010 16:21 4808 4
REKLAMA
  • Koniec programu sprawdzania legalności Microsoft Office?W drugim tygodniu grudnia aktywna przestała być usługa, odpowiedzialna za sprawdzanie legalności instalacji pakietu Office. W odpowiedzi na pytania niezależnych dziennikarzy, rzecznik Microsoft przekazał informacje iż „program spełnił swoje zadanie, więc firma podjęła decyzję o jego zamknięciu”. OGA (Office Genuine Advantage) wprowadzony został wraz z pakietem w wersji Office XP w 2007 roku. Zadaniem programu było odseparowanie użytkowników nielegalnych wersji pakietu Office od użytkowników, którzy nabyli legalny program. Użytkownicy nielegalnych wersji tym samym utracić mieli dostęp do aktualizacji i dodatków, takich jak wzory dokumentów. Podobną funkcję pełni, wciąż aktywny, program WGA (Windows Genuine Advantage), przemianowany wraz z premierą Windows 7 na WAT (Windows Activiation Technologies).

Źródło:
    http://www.networkworld.com/news/2010/122010-microsoft-kills-office-anti-piracy.html

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2019. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8901122
    Molier
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Wspaniale... tylko co z tego wynika? Może kto wyjasni w prostych żołnierskich słowach. Mało się tym interesuje bo jestem tylko typowym użytkownikiem.

W domu chodzę na XP Prof z MS Office który kiedyś legalnie kupiłem z kompem. Ponieważ dalej od czasu do czasu przychodzą aktualizacje, więc chyba wszystko jest OK.

Czy mam rozumieć że teraz - każdy kto ma XP, dowolnego pochodzenia ( wiadomo o co chodzi) będzie mógł go aktualizować bez weryfikacji przez MS.
  • REKLAMA
  • #3 8901211
    Mexit
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Zabieg czysto marketingowy. Ludzie zaczną "piracić", MO zdobędzie bardzo dużo użytkowników. Potem wrócą do weryfikacji. Ale mało kto będzie chciał zmienić na coś innego. Dodatkowo można przedłużyć legalnie ważność testowych wersji Office'a o prawie pół roku. O czymś to świadczy...
  • REKLAMA
  • #4 8901874
    marek-c
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Ostatnio miła pani z M$ przedstawiając ofertę w naszej firmie, po cichu przyznała że dostają po d*.* od Andrioda... ot co!
  • #5 8902259
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Jak wyjdzie Chrome OS to pewnie zniknie WGA itp wynalazki a może nawet w końcu zarzucą aktywacje co by mnie bardzo ucieszyło.
REKLAMA