logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szlif wału C-360, który wariant wybrać nowy czy szlif?

Androw 22 Gru 2010 18:22 50217 9
REKLAMA
  • #1 8901047
    Androw
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam.
    Mam takie pytanko co do wału C-360. Do kupienia są w cenie 600 zł jak również 1100zł. Skąd bierze się ta różnica i czy ten tańszy będzie wytrzymały jak ten dwa razy droższy.
    Może Ktoś spotkał się z tym tematem?
    Byłbym bardzo wdzięczny za wyrażoną opinię. No bo dlaczego przepłacać. Ewentualnie może ktoś robił szlif jaki jest koszt?
    Warto się zastanowić czy kupić czy też robić szlif.
    Za wszystkie rady, bardzo dziękuję!

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
  • REKLAMA
  • #2 8901350
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    za 600 zł lipa najczęściej z Indii - omijaj szerokim łukiem, jak tylko Twój wyda jeszcze szlif, to szlifuj.
  • #3 8910812
    v_grzes1
    Poziom 13  
    Ocena: 75
    wwwsokol napisał --za 600 zł lipa najczęściej z Indii--wcale nie taka lipa nie znasz się i nie naciągaj kogoś na koszty--jak tylko Twój wyda jeszcze szlif, to szlifuj- oczywiście szlifować , po szlifie będzie pełnowartościowym wałem korbowym.
  • REKLAMA
  • #4 8910869
    janekwzk
    Poziom 13  
    Ocena: 77
    Witam. Popieram opinię WWWSOKOL, gdyż wał , który do tej pory pracował to najprawdopodobnie jest to oryginał i jest pewny.Nie pamiętam dokładnie ale 60-ka ma chyba przewidziane 4-szlify,to nawet ten czwarty będzie pewniejszy niż ten za 600 złotych nowy o ile podczas szlifowania go nie podetnie tarczą,tylko zachowa odpowiedni promień,chyba,że nie da się go uratować.Moja rada jest taka-bież wał do warsztatu (tylko pewnego),pomierzą czopy główne i korbowe i będzie wszystko wiadomo,jak wyda-szlifuj,tylko niech odrazu po szlifie dadzą odpowiednie kpl.panewek.(koszt szlifu to około 130zł.)Wykonywałem taką robotę 4 lata temu i do dziś wały po ostatnim szlifie pracują bez zarzutu.Pozdrawiam i życzę sukcesów.
  • #5 8913953
    orzel-jak
    Poziom 16  
    Ocena: 188
    Osobiście nie jestem zwolennikiem szlifów. Aczkolwiek zależy ile mh przepracował i jaka była przyczyna awarii. Jeśli przepracował wiecej jak 10 000 mh ja bym nie szlifował bo wał może pęknąć(zmęczenie materiału). Wiem to z doświadczenia ale reguły niema. Z drugiej strony faktycznie oryginał to oryginał. Niestety z tymi nowymi bywa różnie. Nie zawsze trzymają wymiary i zdarza się że po wymianie ciągnik już nie pracuje tak jak wcześniej (prblemy z odpalaniem, spalaniem, ogólna kultura pracy). Można ryzykować ze szlifem (w najgorszym wypadku pęknie). Najlepsze rozwiązanie to jakby kto miał nowy wał ze starych zapasów(zdarzają się takie chomiki co kupują na zapas do nowego ciągnika). Jeśli chodzi o te tanie podróbki to mysle że masz doświadczenie z innymi częściami typu tani zamiennik(porażka).
  • #6 8914172
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1829
    Kolega V_grzes1 ma racje jeśli indyjskie nie oznacza wcale złe przecież ten ciągnik jest tam produkowany i jakoś te części im tam wytrzymują. Sam założyłem kilka takich wałów i chodzą bez problemowo już kilka lat. Co do szlifu, jeśli wał wyda jeszcze to szlifuj, zawsze to będzie tańsze od kupna nowego.
  • REKLAMA
  • #7 8921756
    Marcin15lol94
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jak kupywać wał to lepiej kupić droższy bo wiadomo że ten pochodzi.
    Najlepiej Andoria ja z ojcem 4 lata temu kupiliśmynowy wał to do dziś chodzi jak zegarek.A jak mało pieniedzy to jak się da to trzeba szlif robić.
    U mnie w tej 60-tce byl wał zrobiony na 5 szlif to gość co ten wał szlifował to dal nam tylko gwarancje na pól roku że wychodzi a ten wał wytrzymał 12lat.
  • #8 8924006
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1731
    Jeżeli da radę to oczywiście szlif. Wychodzi dużo taniej, i masz to samo co nowy wał. W silnikach SW 400 montowanych w kombajnach pracują wały czasami po 6 szlifie i jakoś wytrzymują.
  • #9 8967263
    Androw
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam
    Wielki dzięki za podpowiedzi koledzy.Na chwilę obecną kupiłem zestawy naprawcze, które trochę poczekają wraz z remontem, ponieważ traktorek potrzebny jest jeszcze do odśnieżania.Na zimnym silniku 1,5 atm.Kontrolka na rozgrzanym jeszcze się nie zapala.
    Może ktoś spotkał się z takim sinikiem jak S 43. Mam taki silnik i jest w nim zrobiony dół tylko by trzeba wymienić pierścienie, ponieważ był zagrzany i palił mi w samie tylko z kopcia.Wygląda identycznie jak w c360 tylko głowica jest całościowa.Klient od którego go kupiłem twierdził, że ma on 75 KM.Faktycznie pamiętam jak go rozbierałem to wał miał potężny korbowody były wielkości głównych w c360. Wtedy założyłem tę samą uszczelkę pod głowicę.Natomiast teraz gdybym rozebrał należałoby ją wymienić, ale nikt o takim silniku nie słyszał.Silnik z 1970 roku po zrobieniu palił bardzo dobrze.Założyłem go wtedy do sama, którego skonstruowałem nie miałem chłodnicy tylko zbiornik no i go zagrzałem.Od tej pory palił tylko z kopcia.W tej chwili tylko zawadza myślałem, że może by założyć, ale co z częściami jak nikt o takim silniku nie słyszał.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 8968053
    v_grzes1
    Poziom 13  
    Ocena: 75
    Witam, jeśli kontrolka się jeszcze nie zapala na ciepłym silniku to z remontem wału można jeszcze poczekać, tym bardziej jak z silnika nie słychać żadnych stuków.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru wału korbowego do ciągnika C-360, z uwagą na różnice cenowe między nowymi a szlifowanymi wariantami. Użytkownicy wskazują, że tańsze wały (około 600 zł) często pochodzą z Indii i mogą być niskiej jakości, co może prowadzić do problemów z trwałością. Wiele osób zaleca szlifowanie oryginalnego wału, co jest tańszą opcją (koszt szlifu to około 130 zł) i może zapewnić lepszą jakość niż zakup nowego wału. Wskazano również, że oryginalne wały mogą wytrzymać wiele szlifów, a ich jakość jest zazwyczaj wyższa. Użytkownicy podkreślają znaczenie korzystania z zaufanych warsztatów do szlifowania oraz ryzyko związane z nowymi, tańszymi zamiennikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA