logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B5 1.8T 2000 - Jak wyłączyć pomarańczową kontrolkę oleju?

DuneK87 25 Gru 2010 13:51 14645 8
REKLAMA
  • #1 8910780
    DuneK87
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam
    Samochód: VW Passat B5 2000r. 1.8T.
    Wczoraj podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka oleju na pomarańczowo. Dolałem oleju i kontrolka dalej się pali. Czy jest jakaś możliwość na jej skasowanie??
  • REKLAMA
  • #2 8910791
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 345
    Pewnie czujnik poziomu lub wiązka uszkodzona od niego. VAG i odczyt błedów licznika.
  • REKLAMA
  • #3 8910832
    DuneK87
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Właśnie zauważyłem że ktoś wcześniej założył na czujnik zamknięcia maski taką opaskę. I gdy sam chciałem skasować inspekcję nie dawało rady. Po odpięciu klemy + problem znikł.
  • REKLAMA
  • #4 8911231
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Co ma piernik do wiatraka.....
  • REKLAMA
  • #5 8912422
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    Otóż czujnik zamknięcia pokrywy silnika ma dużo do żółtej kontrolki poziomu oleju.
  • #6 8913074
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Skoro tak jest to czapki z głów. Człowiek całe życie się uczy. Możesz szerzej jaki to ma wpływ,chętnie się dowiem jak to nie jest tajemnica.Zawsze w takim przypadku wymieniałem czujnik lub "robiłem" instalację i było ok.

Dodano po 17 [minuty]:

Dokształciłem się z google,fatalna sprawa z tym mikrostykiem w zamku maski,zakładałem wielokrotnie alarmy i zawsze się zastanawiałem po co ten switch, ale jak byś zechciał to opisac po swojemu to chętnie przeczytam co ma jedno do drugiegi w grupie VW. Bo w Mercu i innych daje sygnał do centralnej elektyki że maska jest w górze i nie pozwala włączyc np.wycieraczek.
  • #7 8914383
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    A w grupie VAG dodatkowo idzie też do licznika. Jak licznik nie zobaczy otwarcia a następnie zamknięcia maski silnika to nie chce na nowo sprawdzić poziomu oleju i wyświetla cały czas kontrolkę.
  • #8 8914603
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8915526
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 278
    Do kontrolki oleju to nie wiedziałem, wiem że np wycieraczek nie włączysz jak maska otwarta.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zapalającej się pomarańczowej kontrolki oleju w VW Passat B5 1.8T z 2000 roku. Użytkownik dolano oleju, ale kontrolka nadal świeciła. Uczestnicy forum zasugerowali, że przyczyną może być uszkodzony czujnik poziomu oleju lub problem z czujnikiem zamknięcia maski. Wskazano, że czujnik zamka maski wpływa na działanie kontrolki oleju, ponieważ licznik nie sprawdza poziomu oleju, jeśli maska nie została prawidłowo zamknięta. Wskazano również na możliwość obejścia problemu poprzez zmostkowanie czujnika zamka maski.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA