logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny do domku szeregowego: kierunkowa czy szerokopasmowa?

dash4 29 Gru 2010 13:29 2772 13
REKLAMA
  • #1 8928820
    dash4
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    Witam.
    Od razu zaznaczę że używam szukajki i przeglądam różne tematy ale jak dotąd nie pomogły mi się one zdecydować.

Tak jak w temacie- jaką antenę wybrać do domku szeregowego (parter, piętro + poddasze)
    Przeglądając tematy wywnioskowałem (mylnie? )że najlepszą anteną była by antena kierunkowa- jak najdłuższa. Niestety nie znam się na tym i nie wiem gdzie jest nadajnik z którego odbieram sygnał (lub kilka nadajników) dlatego wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem była by antena szerokopasmowa. Powiem tylko tyle że nadajniki nie mogą być zbyt daleko ponieważ wsadzając zwykły 2metrowy kawałek drutu miedzianego- tv odbiera TVP1 (jako tako- widać pionowe pasy) TVP2(odbiera nawet dobrze i bardzo dobrze) POLSAT (dobrze i bardzo dobrze) TV4 (obraz nie można powiedzieć że dobry ale prawie dobry tylko że nie ma głosu) TVN (obraz śnieży i nie ma głosu) TVP3 (obraz taki jak jedynki a głos czarami przerywa). Wszystko to jest w pomieszczeniu dlatego wydaje mi się że nadajniki nie są zbyt daleko.
    Budynek o którym piszę jest w Białymstoku na oś. Bagnówka, ul Białkowskiego.

Czytając elektrodę- dobrym rozwiązaniem wydaje się być antena telmor:
    ► DIGITmax HD – antena pasywna bez wbudowanego przedwzmacniacza antenowego,
    ► DIGITmax HD/P15 – antena z wbudowanym przedwzmacniaczem antenowym - wzmocnienie 15dB,
    ► DIGITmax HD/P25 – antena z wbudowanym przedwzmacniaczem antenowym - wzmocnienie 25dB.
    Tylko która? no i czy z racji jej ceny, i jak mi się wydaję dość bliskiej obecności nadajników nie można by jej zastąpić czymś tańszym co by zdało także egzamin?

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8930701
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
  • REKLAMA
  • #3 8930997
    dash4
    Poziom 10  
    A jedna antena nie podoła temu wszystkiemu? Już nawet nie chodzi o pieniądze na zakup, co o ilość tego "sprzętu" na kominie.

Któraś z tych anten o których pisałem(DIGITmax HD) nie była by lepsza (jedna) niż te wszystkie?
    Dlatego chciałem jakąś antenę szerokopasmową żeby nie robić sobie choinki z komina (do ścian budynku ani dachówek na dachu tego nie przykręcę).

Czekam na kolejne sugestie odnośnie tego co podoła tym kilku programom.
    Pozdrawiam
  • #4 8931074
    grzece
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jak dla mnie wystarczy antena logarytmiczna, ale jak nie chcesz wystającej to kup już tą szerokopasmową bez wzmacniacza. Będziesz musiał pokombinować z kierunkiem, najpewniej dobrze będzie w stronę urzędu miasta stamtąd idzie TV4 i polsat, z cieszyńskiej masz TVN, a z Krynic idzie TVP.
  • REKLAMA
  • #5 8931153
    dash4
    Poziom 10  
    Urząd Miasta i Cieszyńska są w tym samym kierunku patrząc z ul.Białkowskiego także w tą stronę potrzebna była by CHYBA jedna antena?? Przynajmniej na Polsat, TV4, TVN.
    Niestety Krynice są "tak na oko" pod kątem prostym w prawą stronę patrząc w kierunku Urzędu Miasta i Cieszyńskiej. Czy szerokopasmowa ogarnęła by to? One ponoć łapią po ponad 100 stopni ? (no chyba że ten kto to pisał nie wiedział co pisze)

Naczytałem się o antenach szerokopasmowych, kierunkowych ale o logarytmicznych jeszcze nie wiem nic- o co z nimi chodzi i ja to wyglada?
    Ewentualnie prosiłbym o linki co zakupić aby zdało egzamin.

PS: Żeby nie zakładać innego tematu- i dlatego że poniekąd moje pytanie wiąże się z tym- chciałbym zapytać o temat anten z dvb-t. Jest sens kupować taką antenę (tzn z taką nalepką -że ma dvb-t) czy to jest tak że ten sygnał odbierze każda antena a od telewizora i tego czy ma dvb-t czy nie ma zależy czy coś z tego będzie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 8931326
    grzece
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Antena logarytmiczna: http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_sz...czno_-_periodyczna_log_2-69_digital_A4015.htm

Sądząc po tym, że już na kawałku drutu łapiesz te kanały to po wstawieniu anteny na komin na tym telmorze ustawionym pomiędzy urząd, a Krynice powinno to pójść. Natomiast nie wiem czy lepszym wyborem w tych warunkach będzie siatkopodobna czy logarytmiczna. Proponuje poczekać może ktoś jeszcze się wypowie. Co do anten dvb-t to tak samo jest do analogu jak i do cyfrowej tv, to tylko chwyt marketingowy.
  • #7 8931513
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.
    dash4 napisał:
    Czy szerokopasmowa ogarnęła by to? One ponoć łapią po ponad 100 stopni ? (no chyba że ten kto to pisał nie wiedział co pisze)

Szerokopasmowość to pojęcie w funkcji szerokiego spektrum odbioru w zadanym paśmie (o tej szerokości) i dotyczy to tylko częstotliwości.

Szerokopasmowość nie ma (prawie) nic wspólnego z szerokim kątem promieniowania.

Podpowiem, że antena o szerokości wiązki głównej około 100 stopni w azymucie - to (delikatnie pisząc) nie antena a kawałek blaszki/drutu tylko zwane anteną.

Cytat:
    antenę (tzn z taką nalepką -że ma dvb-t) czy to jest tak że ten sygnał odbierze każda antena a od telewizora

Każda antena odbiera jakiś wycinek pasma i jeżeli jest to pasmo TV - to oczywiście odbierze (lepiej-gorzej) jakiś sygnał z nadajników.

DVB-T to tylko emisja (sposób kodowania) sygnału i nie ma nic wspólnego z "elementami anteny". Ważnym jest to, aby sygnał podawany do odbiornika/dekodera z anteny - był na jakimś tam poziomie i aby poziom tego sygnału mógłby być zdekodowany w dekoderze.

Pozdrawiam.
  • #8 8947484
    dash4
    Poziom 10  
    Panowie- to jaką antenę byście polecili?(jeśli możecie to prosiłbym o linki) Tak żeby nie było to kilka anten a najlepiej jedna ogarniająca te nadajniki.
    Pozdrawiam
  • #9 8948229
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    Siatka z symetryzatorem lub najsłabszym wzmacniaczem jaki jest na rynku
  • #10 8949947
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Na ile TV chcesz to rozdzielić? To jest miasto więc może coś Ci zasłaniać nadajnik. Różnie bywa...
    Myślę jednak, że antena proponowana przez grzece lub jej mniejsza siostra (tylko 38cm dł i 58 szer) będzie w sam raz i odbierze bez problemu wszystkie programy.
  • #11 8951857
    dash4
    Poziom 10  
    Teraz na 1 telewizor, w przyszłości może na 2.

Czyli szukać anteny logarytmicznej- i ona miała by to ogarniać?
    A może ktoś podrzuci linkiem anteny o odpowiednich parametrach ponieważ sam- nie znając dobrze tematu- mogę jedynie szukać metodą prób i błędów.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • #12 8953901
    morcin2
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    nie wiem czy ci sie to przyda ,dzisiaj próbowalem odebrać w budowanym tunerem dvb-t w telewizorze na zwykłej antenie pokojowej ze wzmacniaczem i mile jestem zaskoczony że odebrałem cyfrowe kanały, jestem ze śląska i bez problemu odebrałem czeskie programy bardzo mocny sygnał, z nadajnika wisle też odebrałem ale musiałem nakierować antene a warunki nie były zbytnio (padał śnieg) do tego nadajnika mam gdzieś 50km
  • #14 8954774
    Sebas9k
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Ja bym proponował zestaw anten, szczególnie, jeśli kierunki nadajników względem miejsca zamieszkania będą bardzo mocno rozjechane. Z tego, co powyżej wyczytałem między nadajnikami masz duży kąt rozbieżności, więc nie jest wesoło i dla prawidłowego / stabilnego działania powinieneś zastosować anteny + osprzęt zaproponowany przez kolegę matis057 (drugi post w temacie)
    Jedną anteną tego nie pogodzisz, no chyba, że lubisz kilkudziesięciokrotnie odbicia na ekranie oraz pojawianie się i znikanie kanałów.
    Te anteny nie są wcale takimi kolosami, komin raczej na tym nie ucierpi :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór anteny do domku szeregowego, z naciskiem na różnice między antenami kierunkowymi a szerokopasmowymi. Użytkownik zauważył, że odbiera sygnał z kilku nadajników, co skłoniło go do rozważenia anteny szerokopasmowej, aby uniknąć montażu wielu urządzeń. Uczestnicy sugerowali różne modele anten, w tym anteny logarytmiczne i siatkowe, oraz podawali konkretne linki do produktów, takich jak anteny od Dipol. Wskazano również na znaczenie kierunku ustawienia anteny oraz na to, że DVB-T to standard kodowania sygnału, a nie specyfikacja anteny. Użytkownicy podkreślali, że jedna antena może nie wystarczyć do odbioru wszystkich programów, zwłaszcza przy dużym kącie rozbieżności między nadajnikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA