logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu MHV2060AH - dysk z 60 GB zrobił się 120 GB

shinter 29 Gru 2010 16:11 1537 3
REKLAMA
  • #1 8929579
    shinter
    Poziom 10  
    Witam,

Mam dziwny przypadek z dyskiem Fujitsu MHV2060AH, dysk magicznie zyskał dodatkowe 60GB i wszystko byłoby w porządku gdyby nie to, że te 60 GB jest bezużyteczne, zresztą jak cały dysk :). Prawdopodobnie nawalił firmware bo dysk źle się identyfikuje "NUJI\S] MH^2868AH" chyba że tak powinno być. Problemem jest za duże LBA, które przestawiło się na 251 427 968, a powinno być równe : 117 210 240 (odczytane z nalepki na dysku), niestety komenda NHPA z MHDD wywala FAIL. Poniżej wklejam zdjęcie SMART z MHDD, jednak wg mnie jest ono bezużyteczne ze względu na te dodatkowe 60 GB, dane są przeogromne, chyba że to inny sposób zapisu ?

Fujitsu MHV2060AH - dysk z 60 GB zrobił się 120 GB Fujitsu MHV2060AH - dysk z 60 GB zrobił się 120 GB

Dodam jeszcze tylko że skan w MHDD dysku od 0 do 117 210 240 nie wywala błędów.

Pytanie czy z tym dyskiem można jeszcze coś sensownego zrobić ?
  • REKLAMA
  • #2 8960367
    shinter
    Poziom 10  
    A tu mała ciekawostka, oprogramowanie Maxtor'a odczytuje dysk w miarę poprawnie (przekręcenie w nazwie), ale już LBA jest raczej poprawne, tak samo chyba z oprogramowaniem WD, a co ciekawe oprogramowanie od Fujitsu nie rozpoznaje dysku, próbowałem też oprogramowania od Toshiby, ale sypie FAILami.

Fujitsu MHV2060AH - dysk z 60 GB zrobił się 120 GB

gdyby nie te odkrycie :D to dysk byłby spisany już raczej na straty, ale tak może ktoś mia jakiś pomysł bo to raczej dziwne że jedne programy widzą w miarę poprawnie dysk zaś drugie widzą go jak jakiś inny dysk...
  • REKLAMA
  • #3 8960407
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Witaj,
    Warto go na początek zdemontować i zamontować ponownie. Być może gdzieś nie ma styku na złączu danych, co mogłoby powodować takie błędy. Ewentualnie dla potwierdzenia można byłoby go sprawdzić na innym komputerze.
  • #4 8960528
    shinter
    Poziom 10  
    dysk wyjmowałem już kilkukrotnie, przeczyściłem złącze ale bez efektu co do podłączenia do innego komputera to niestety na chwilę obecną nie mam takiej możliwości, bo jest to dysk od laptopa na złączu ATA, a mam możliwość podłączenia tylko dysku SATA, być może coś wymyślę z przetestowaniem go u kogoś z takim złączem.
REKLAMA