logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z połączeniem komputera z TV (S-Video -> BNC)

KeeKee 10 Paź 2004 20:06 3264 7
  • #1 904527
    KeeKee
    Poziom 12  
    Witam,

Mam kartę graficzną Radeon 9200 z wyjściem S-Video i chciałem połaczyć komputer z moim telewizorem Sony 21" (system PAL/SECAM). Problem polega na tym, że wejście VIDEO w telewizorze jest poprzez BNC, czyli praktycznie tylko 2 wejścia dla sygnału, a z karty graficznej S-Video jest 7-pinowy, z czego 2 piny schodzą na audio, 1 pin na masę i 4 piny na video. Te 4 piny to są: sygnał luminacji + masa i sygn. chrominacji + masa. Sprawdziłem czy jest w ogóle jakiś obraz z komputera tworząc końcówkę na EURO i puszczając sygnał na drugi telewizor, tylko że mniejszy. Sygnał podawany z magnetowidu na ten telewizor Sony 21" poprzez kabel 2xchinch->bnc (magnetowid -> TV) był prawidłowy - był obraz.
    Wnioskuję z tego, że aby wyświetlić coś z komputera musiałbym zakodować odpowiednim systemem (PAL/SECAM) ten sygnał luminacji i chrominacji, podpiąć do tego masy obu sygnałów i zakończyć to wszystko wtykiem BNC.
    Pytanie tylko jaki schemat mam zrobić? Czy ktoś może miał już taki problem i ma rozwiązanie? A może da się to zrobić w inny sposób?

Z góry wielkie dzięki.
  • #2 905300
    A_Romek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Proponuje ci przejrzeć chipa materialy archiwalne jakos z pol roku tmu dokladnie nie pamietam tam bylo wszystko ladnie opisane razem ze schematami
  • #3 905335
    A_Romek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Sorki ale cie wprowadzielm w blad rozmawialem z kolega i powiedzial ze bylo to duzo dawniej jakie 1,5 roku ale mam dla ciebie niespodzianke mam pelen opis jak to zrobic i nawet nie potrzebujesz zlacza euro
    Załączniki:
    • konwerter sygnału.rar (80.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 911617
    KeeKee
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki za pomoc!
  • #5 912380
    Biken
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Jeżeli ten TV jest już starszego typu to wystarczy że kupisz przejściówkę BNC-RCA a do karty kompa przejściówkę Svideo - RCA i spinasz jednym kabelkiem.
    Ważne jest byś w ustawieniach wyjścia TV na karcie ustawił Composite zamiast S-Video(SVHS)
    W wielu starszych TV i nawet VCR zamiast typowych później RCA czy potem EURO stosowano złącza BNC a szczegółnie firmy Sony i JVC.
  • #7 913215
    Biken
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Taka przelotka o której mowa w tym artykule kosztuje jak ją sam wykonasz ok 70-90zł (tak gdzieś czytałem).
    Przejściowka BNC-RCA to jakieś 2 zł a przejściowka SVideo-RCA to jakieś 3 zł - rachunek jest prosty.
  • #8 914777
    KeeKee
    Poziom 12  
    No dobra... a jak mam ustawić ten Composite na karcie? Masz może jakiś artykuł w tej sprawie?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia komputera wyposażonego w kartę graficzną Radeon 9200 z wyjściem S-Video do telewizora Sony 21" posiadającego wejście wideo na złączu BNC (system PAL/SECAM). Sygnał S-Video składa się z sygnału luminancji i chrominancji z osobnymi masami, natomiast wejście BNC wymaga sygnału kompozytowego. Aby uzyskać obraz, konieczne jest przekształcenie sygnału S-Video na sygnał Composite (kompozytowy) zgodny z systemem PAL/SECAM. Rozwiązaniem jest zastosowanie przejściówek: S-Video do RCA oraz BNC do RCA, a następnie ustawienie wyjścia karty graficznej na tryb Composite zamiast S-Video. Alternatywnie można wykonać samodzielnie konwerter sygnału S-Video na Composite według schematów dostępnych w archiwalnych materiałach serwisu CHIP. Koszt samodzielnej przelotki jest znacznie wyższy niż zakup gotowych przejściówek. Dodatkowo wskazano, że wiele starszych telewizorów i magnetowidów Sony i JVC stosowało złącza BNC zamiast standardowych RCA lub EURO. Autor poszukuje również informacji, jak dokładnie ustawić wyjście Composite na karcie Radeon 9200.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA