logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz LM723 niestabilność napięcia bez obciążenia.

bmisilo 29 Gru 2010 17:32 4516 2
REKLAMA
  • #1 8930031
    bmisilo
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam wszystkich.
    Wykonałem zasilacz na znanym stabilizatorze napięcia LM723 ze schematu http://www.cyfronika.com.pl/kitynepdf/301-K.pdf a płytkę drukowaną znalazłem na Elektrodzie tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1778433.html. Były problemy z jego uruchomieniem, ale nie do tego zmierzam. Działa bardzo dobrze wszystko w porządku, ale gdy do zasilacza jest podłączony tylko woltomierz i potencjometr regulacji napięcia skręcony jest na 0V to woltomierz pokazuje 5-7V, a gdy podłączę cokolwiek, np. diodę LED, to wszystko wraca do normy. Zasilacz został trochę zmodyfikowany aby uzyskać większy prąd, czyli zmieniłem rezystor R9 ze schematu na 0,05 Ohm 10W, aby uzyskać prąd 10A i zastosowałem 4X 2N3055 zamiast jednego i emitery są połączone rezystorami 0,1Ohm 5W. Pytanie moje brzmi - jak temu zaradzić, aby zasilacz bez obciążenia był stabilny? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8930937
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Możesz spróbować wstępnego obciążenia, np źródłem prądowym. Nie wskażę konkretnej wartości ale przypominając sobie rozwiązanie z PE można by zaproponować ok 50mA.
    Zasilacz LM723 niestabilność napięcia bez obciążenia.
    Wartość rezystora ustala prąd wstępnego obciążenia zgodnie z zależnością (5V-ok0,6V)/R1. Na tranzystor daj radiator lub umieść go na radiatorze z pozostałymi tranzystorami mocy, przy pełnym napięciu wyjściowym moc jaka się na nim wydzieli to ok 2W, więc już dla niego całkiem dużo.
  • #3 8935843
    bmisilo
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam ponownie.

Problem rozwiązany. Zastosowałem po prostu rezystor 1kOhm 5W, obciążając nim wyjście zasilacza. Wszystko działa już stabilnie. Dziękuje za pomoc. Temat zamykam. Jakby ktoś potrzebował otwarcia tematu proszę napisać do mnie na PW lub do moderatora o otworzenie tematu.
REKLAMA