logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak uziemienia w mieszkaniu w bloku.

FINIX_47 30 Gru 2010 20:30 22837 16
REKLAMA
  • #1 8936290
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    Witam mam do was w prośbę w doradzeniu mi w moim problemie, także na początek zacznę od tego że bloki na których mieszkam, zostały wybudowane jakieś 30 lat temu, mój problem to brak uziemienia w większości kontaktów.
    Nie jestem specem w tym temacie ale mogę podać parę przykładów, bo odkręcałem wszystkie kontakty.
    Są połączone np. w ten sposób :

1. Mały pokój 6 przewodów pod wszystkie sróbki. (kontakt bez bolców)

2. Łazienka 2 przewodu pod śruby do tego krótki kabelek połączony (śrubka-bolec)
    niby to uziemienie, ale z tego co wyczytałem to bardziej zerowanie.

3. W kuchni mam jeden kontakt uziemiony, zaś drugi jest zmostkowany tak jak w łazience.

4. Duży pokój w jednym kontakcie są poprowadzone 4 przewody a w drugim kontakcie tylko dwa (oby dwa bez uziemienia)

W czym moja prośba o pomoc, o przybliżenie (wytłumaczenie) mi tego tematu, ponieważ chciałbym się poznać na takich podstawach.

Sprawa kompletnego rozwiązania, to czy mam zgłaszać sprawę do spółdzielni mieszkaniowej, czy dzwonić po elektryka i naprawiać na swój koszt, czy też ostateczne rozwiązanie, lecz z moją wiedzą chyba nie zbyt rozsądne rozwiązanie.

Proszę was o pomoc bo jak każdy w domu mam trochę wartościowego sprzętu i nie chciał bym go potracić. Postaram się odpowiedzieć na wszystkie zadane mi pytania.

Do administratora : jeśli źle założyłem temat to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Mam do taki kontaktów podłączony sprzęt wart około 10 000 zł także proszę nie dajcie mi tego stracić.
  • REKLAMA
  • #2 8936789
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Z tym uziemieniem to koledze chyba chodzi o przewód ochronny PE który podpinany jest pod bolec. Niestety nie każdy typ instalacji jest wyposażony w PE.
    W zależności od układu instalacji można dokonać zerowania: połączyć PEN z bolcem ochronnym.

Proponował bym wezwać elektryka gdyż to co z pozoru bywa banalne może okazać się niebezpieczne w przypadku podłączenia fazy pod bolec.
  • REKLAMA
  • #3 8937238
    FINIX_47
    Poziom 23  
    No na razie nie wiem zbyt wiele, a czy rozwiązanie przez spółdzielnie (wezwanie elektryka z spółdzielni) nie było by najbardziej rozsądne, wydaje mi się że po coś płacimy a żeby takie usługi były wykonywane w naszych mieszkaniach.
  • REKLAMA
  • #4 8937267
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Masz w mieszkaniu taki a nie inny układ sieci i tak puki co zostanie. jak ADM wymieni WLZ w bloku wtedy możesz zrobić sobie nowa instalacje. Teraz jest jak jest, działało 30 lat i dalej będzie. Jak masz obawy, wezwij elektryka zrobi pomiary i poinformuje cię co jest nie tak.
  • #5 8937268
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Jeżeli masz w kilku gniazdach zerowanie to prawdopodobnie instalacja jest w układzie TN-C. Należy się upewnić pytając w administracji lub ZE.

Gdy się okaże że tak jest to najprostszym rozwiązaniem jest wymiana gniazd na takie ze stykiem PE i zrobieniem zerowania. Jednak jest to rozwiązanie doraźne ponieważ instalacja powinna być zmodernizowana na trójprzewodową oraz wyposażona w RCD w obwodach gniazd.

W kuchni do czego ten kontakt jest uziemiony?
  • #6 8937279
    JohnySpZOO
    Ocena: 328
    Kolego, w Twoim przypadku oprócz przeglądu instalacji przez elektryka i ewentualnym zerowaniu więcej się nie da zrobić. Wątpię w to aby spółdzielnia dokonała modernizacji w całym bloku bądź też puściła Ci trzeci przewód ochronny. A wtedy i u Ciebie wymagana była by modernizacja w mieszkaniu: kłucie, zrywanie starego okablowania i kładzenie nowego - kilka dni roboty.
  • #7 8937347
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8938534
    fantasta
    Poziom 29  
    Jak spółdzielnia wymieni WLZ na 3-przewodowy to bez problemu robi nową instalacje która spełnia aktualne przepisy. Nie wiem w czym moje stwierdzenie jest szkodliwe.
  • #9 8938825
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    W układzie TN-C żeby poprawić bezpieczeństwo instalacji w mieszkaniu nie musi czekać na wymianę WLZtu, która może nastąpić nie wiadomo kiedy.
  • #10 8938950
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Witam!

Nie mając pewności z jakim układem sieci mamy do czynienia nie można udzielać "stuprocentowych" rad.
    Autor pisze
    Cytat:
    W kuchni mam jeden kontakt uziemiony, zaś drugi jest zmostkowany tak jak w łazience.
    Nie dość, że sytyuacja taka jest niedopuszczalna (uziemianie i zerowanie) to może również stawiać pod znakiem zapytania istnienie układu TN w tym budynku. Miejscowość z której autor pisze może również przemawiać za układem TT.
    Ponadto jak ten jeden kontakt został uziemiony?
  • #11 8939301
    fantasta
    Poziom 29  
    remik_l napisał:
    W układzie TN-C żeby poprawić bezpieczeństwo instalacji w mieszkaniu nie musi czekać na wymianę WLZtu, która może nastąpić nie wiadomo kiedy.

Czy ja gdzieś napisałem że musi być wymieniony WLZ ?? Nie, powiedziałem że tak działalo 30 lat (jeżeli jest to TN-C) i będzie działać dalej, a gdy kiedyś wymienią WLZ wtedy może zrobić nowa instalacje. Nigdzie nie kazałem ani nie radziłem wymieniać WLZu
  • #12 8939347
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Witam!

Jednak z twoich postów kolego można wywnioskować, iż nie należy modernizować instalacji w mieszkaniu doputy istniejąca w.l.z nie zostanie wymieniona na pięciożyłową.
    A to nie jest prawdą.
  • #13 8939521
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    fantasta napisał:
    a gdy kiedyś wymienią WLZ wtedy może zrobić nowa instalacje.

Pomijając błędy pisowni, to nową instalację można robić w każdym czasie. Sugestie Kolegi faktycznie lekko rozmijają się z prawdą.
    Proszę zakończyć dyskusję na ten temat.
  • #14 8944525
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Dobra pomału zaczynam łapać wasze rady, mam do was jeszcze pytanie co mi da zerowanie (zmostkowanie) każdego kontaktu w którym nie ma uziemienia, pytam dla tego że sprawa z profesjonalnym uziemieniem na pewno jeszcze trochę potrwa a chciałbym chociaż cokolwiek zrobić.
    Konkretnie to chciałbym zająć się trzema kontaktami w dużym pokoju.
    Co do tych kontaktów to mogę opisać jeszcze raz konkretnie jak każde z nich jest podłączone, zrobić zdjęcia (dodać jeśli są potrzebne).
  • #15 8945129
    Miwhoo
    Ocena: 315
    Jeśli masz sieć TT to tak, jakbyś świadomie podłączył wannę w łazience pod prąd. Jeśli jest TN, to poprawi bezpieczeństwo, jednak należy zerowanie wykonać prawidłowo [najpierw chronimy, potem zasilamy].

Jeśli nie wiesz jaka sieć jest w budynku, to nawet się nie zabieraj za robotę, bo możesz więcej złego zrobić, niż dobrego, tym bardziej, że z poprzednich postów wynika, że nie ma pewności co do rodzaju sieci, skoro jedno gniazdo jest zerowane a drugie uziemione.... Twoja lokalizacja wskazuje bardziej na TT. Odszukaj umowę z ZE, tam będzie zapisany rodzaj sieci zasilającej.
  • REKLAMA
  • #16 8945486
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 8945566
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    Drogi autorze, na rynku są specjalistyczne firmy zajmujące się instalacjami elektrycznymi.
    Czytając ten temat mam wrażenie, że rozmawiamy o wszystkim i o niczym. Nie widzę sensu prowadzenia dalszej dyskusji.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku uziemienia w instalacji elektrycznej w mieszkaniu w bloku wybudowanym 30 lat temu. Użytkownik zauważył, że w wielu gniazdach brakuje przewodu ochronnego PE, a niektóre gniazda są zerowane. Uczestnicy rozmowy sugerują wezwanie elektryka do oceny stanu instalacji oraz ewentualnej modernizacji. Wskazano na różne układy sieci (TN-C, TT) oraz konieczność dostosowania instalacji do aktualnych norm, co może wymagać wymiany gniazd i modernizacji okablowania. Podkreślono, że zerowanie gniazd może poprawić bezpieczeństwo, ale wymaga prawidłowego wykonania. Wskazano również na możliwość skorzystania z usług specjalistycznych firm zajmujących się instalacjami elektrycznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA