logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować i zaprogramować cartrige 27c256 do Gameboy Pocket?

set6666 11 Paź 2004 15:46 5791 23
REKLAMA
  • #1 905972
    set6666
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    znalazłem ostatnio schemat catriga do gameboy'a pocket, jest to zwykły 27c256, w sieci jest pełno romów do emulatorów tej gierki, a przecież taki rom to zrzut pamięci w formie pliku .bin ze zmienionym rozszeżeniem. I mam teraz takie pytanko czy ktoś kiedyś prubował zbudować taki cartrige do gierki i zaprogramowac takim romem ??
    Poniżej umieszczam schemat podłączenia eporma do gameboya.
    Załączniki:
    • Jak zbudować i zaprogramować cartrige 27c256 do Gameboy Pocket? eprom_gameboy.GIF (8.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 907251
    wisiena
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam !!!!!
    Kiedyś kupe lat temurobiłem takie bajery i na jakimś tagu sprzedawałem. Nie jestem pewien plików z internetu o których mówisz ale zawsze warto znajstrować jakiegoś pająka i sprawdzić. Schemat jest poprawny.

(M.)
  • REKLAMA
  • #3 907550
    set6666
    Poziom 18  
    Przynajmniej mi się tak wydaje bo gdzieś widziałem coś takiego w sieci, a pozatym rozmiar jest zasze wielokotnością 2 tylko niektóre mają rozmiar wiekszy niz 32kB np. 64kB wtedy trzeba budiowac bardziej rozbudowany układ, mam schemat jak podłączyć 27c040 czyli 512kB jak znajde schemat to umieszcze ale nie wiem czy to do game boy'a pocket
  • REKLAMA
  • #4 982089
    set6666
    Poziom 18  
    Zbudowałem willem i zaprogramowałem eproma zrobiłem płytke i działa. wystarczy zaprogramowac plikiem *.gb i mamy cartridz do game boya :-D !!!!
  • #5 1288026
    set6666
    Poziom 18  
    może kogoś to zainteresuje ale znalazłem schemat układu mbc który umozliwia ładowanie do gameboya gierek o pojemności od 64kB do 512kB wykonałem ten układ i większość gierek działa :-D tak pisałem wyżej pliki *.gb to pliki bin ze zmienionym rozszeżeniem gierki ładuje do sst ph29ee010 i wszystko chodzi, wadą tego układu jest to że niektóre gierki wymagają zewnętrznej pamięci ram i wtdy nie chodza :-( ale większość gier działa :-D schemat umieszczam poniżej, schemat jest sprawdzony i działa :-P
    Załączniki:
    • Jak zbudować i zaprogramować cartrige 27c256 do Gameboy Pocket? mbc1ro.gif (16.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1347617
    Senshu
    Poziom 12  
    Hej set ! tez się w to bawiłem :) mozna użyć duużo wiekszych pamieci niz te 29F040. Dodatkowo, żeby mozna było zapisac stan gry trzeba znaleźć karta który ma pamięc SRAM z bateryjką np. Warioland. Dokładne informacje mozesz znaleźć tutaj - http://www.ziegler.desaign.de/readplus.htm - GENIALNA strona i flash kartach i nagrywarkach do GB.
  • #7 1427270
    siudym
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    www.romlab.prv.pl

tutaj sporo info o programowaniu konsol
  • #8 1427739
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    siudym napisał:
    www.romlab.prv.pl tutaj sporo info o programowaniu konsol
    W porządku, ale mi przeglądarka blokuje zasoby sytemowe na tej stronie, nie szukam ubranek dla Barbie... ;)
    Light'I
  • #9 1733989
    piroman88
    Poziom 11  
    Witam jestem zupelnym laikiem w temacie elektronicznym wiec czy znalazla by sie jakas dobra dusza ktora by wykonala dla mnie takiego kadridża do ktorego mozna wgrywac gry chodzi mi tu o game boya advance. Oczywiscie zaplacilbym za taki uklad tylko w granicach rozsadku ;)
  • #10 1735295
    set6666
    Poziom 18  
    Szczerze to zapomnij o samodzielnym wykonaniu cartridga do game boya advance, ja robiłem do starego poceta do kolora. Też jest to możliwe, natomast advance to bardziej skomlikowana sprawa, gry zajmują tam od 4 Mb w górę koszty były by większe niż zakup nagrywarki z kartą, średnia cena na alegro nagrywarki z karta 128Mb to 250zł a na 128Mb zmiescisz multum gier dodatkowo masz loadera dzieki niemu możesz nawrzucać masę gier na kartę i wybierac w co chcesz teraz grać :-)
    Nagrywarka na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60502572
    Witam ale skoro nasunął się taki temat, to może ktos wie gdzie można znaleźć w sieci rom do oscyloskopu opartego na gameboy-u, chodzi mi o GBDSO opisywanego w elektorze ?

Moderowany przez Light-I:

Bardzo proszę o dbałość o pisownię. Część tekstu poprawiono.

• #11 1736014
    piroman88
    Poziom 11  
    Naprawde jestem w tych sprawach zielony wiec prosze badzcie wyrozumiali :) A np. czy bylaby mozliwosc wylutowania z orginalnego kadridża pamieci na ktorej jest gierka i za pomoca programatora do tejze pamieci usunac gierke ktora byla do niej zapakowana i nagrac nowa a do kadridża zamiast znowu wlutowywac ta pamiec wlutowac wejscie do ktorego mozna by bez problemu wkladac i wyjmowac ta pamiec ??? Pozdrawiam.
  • #12 1738461
    set6666
    Poziom 18  
    w sumie znalażłem schemat cartridga do game boya advance ale zbytnio wypasniętych gierek tam nie wzucisz bo ma tylko 8MB pojemności schemat poniżej :
    http://www.ziegler.desaign.de/GBA/GBA_schematics.gif

Na tej stronie : http://www.ziegler.desaign.de/GBA jest duzo schematów cart i programatorów ale wszystkie sa dosyc skomplikowane i kosztowne w wykonaniu.

a co do wykożystania carty z gra to wydaje mi sie że sa to carty z pamięcia typu rom czyli tylko do odczytu i programowane na etapie produkcji, jak by producent dawał pamieci typu flash ( czyli wielokrotnie programowalne) carty były by naprawde drogie. Ale zawsze można podmienić pamięc rom na flash ze swoja gierka trzeba tylko odpowiednia podpiąć w miejsce starej pamięci, robiłem tak w kartach ale do poczciwego classica. Pewnie w advancie tez tak sie da ale te pamięci sa drogi i maja naprawde drobne wyprowadzenia, a wykonanie tak dokładnej płytki bedzie horrorem.
  • #13 1742716
    piroman88
    Poziom 11  
    Witam zastanawialem sie nad wykonaniem tego kadridża i nasunelo mi sie pytanie czy tej pamieci o pojemnosci 8 MB nie mozna by zamienic na wieksza np. taka o pojemnosci 16MB bez zmiany innych ukladow ???
    Pozdrawiam.
  • #14 1765240
    Ooz
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    zastanawiam sie nad kupnem gb, chcialbym grac na nim w gry z save'owaniem :P nie mam duzo kasy, sam jestem trochhe zielone ale mma pomoc zawodowoge-dobrego elektronika :) jaki ostatecznie schemat cartridge'a polecacie? i czym go programowc (programator tez musze zbudowac) :P
    z gory dzieki
  • #15 1765906
    set6666
    Poziom 18  
    Witam. Wydaje sie to proste ale niestety musisz posiadac programator ja uzywam willema 3.0, koszt budowy to około 50 zł jak sam potrafisz zrbic płytke, koszt gotowej płytki to około 15 zł na allegro, płytka cartridga jest prosta jeżeli będziesz chciał wzucic tam gierki do 32kB, czyli te najgorsze i najprostrze, dla wiekszych i lepszych gierek układ sie komplikuje i jest rozbudowany, schematy są gdzieś wyrzej, robiłem projekt z tego schematu i działa tylko cos chyba niedokładnie złącze zrobiłem i czasami zalicza zawiechy, co do savów to nie jest takie łatwe, teoretycznie jest to wykonywalne, ale naprawde nie łatwe ponieważ trzeba zżucić pamięc ram z gameboya i to będzie wymagać interwncji w gierke i może być dosyć trudne do wykonania, no chyba że uda sie przez złącze co według mnie jest mozliwe ale trzeba by było troche nad tym popracowac. Może jak znajde troche czasu to sie tym zajme, narazie mam troche innych projektów na głowie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #16 1874948
    majer0
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam. Kiedyś znalazłem wsad do GBDSO, oto on.
    Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • GBDSO.rar (11.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1875109
    Dolby*
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam,a macie sprawdzony schemat do zgrywania binarek na COLORA?
  • #18 1878342
    McRancor
    Ocena: 123
    A ten wsad do GBDSO to nie jest przypadkied demówka? Ktoś to sprawdzał?
  • #19 1893446
    sLoTeRRR
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Cześć. Z tym wsadem to żeście się spóźnili ze 3 lata :). Layout ścieżek gdzieśleży przerobiony na wektorki, Tylko wsadu nie miałem, teraz temat odżył....hmm warto sprawdzić, ale najpierw części.
    Jak znajde płytkę to wrzucę w wersji Corel Draw 1:1.
    Co wy na to?
  • #20 1893458
    McRancor
    Ocena: 123
    Części nie do dostania w polsce, to jedyny problem, a płytka była w artykule który opisywał samo urządzenie.

Co do wsadu, jest OK, to jest pełna wersja!
  • #21 2548333
    Magicjakub
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Ostatnio zobaczyłem kartę z możliwością poszerzenia pamięci kartą SD. Czy ktoś na tym forum spotkał się ze schematem takiego cartridge'a?
  • #22 3252128
    set6666
    Poziom 18  
    Niestety nie znajdziesz schematu takiej karty poniewaz śa to układy produkowane na zamowienie i dostanie takiego układu jest praktycznie niemożliwe. Zastanawiam sie nad tym schematem karty 8MB do gameboya advance jest tam dużo układow ttl, czy nie można by było zastosować jakiegos pojemnego gal-a albo uład altera ? potrafił by ktos sie tym zając?
  • #23 5684814
    Piotrek120
    Poziom 2  
    A czy można zastosować w takim cartrige karte np. sd??
  • #24 5686326
    set6666
    Poziom 18  
    Samej karty nie da się zastosować ponieważ używa ona transmisji szeregowej a karty pamięci w Gameboy-u transmisji równoległej. Można by było pokombinować z mikroprocesorem który przerzucał by zawartość karty sd na pamięć dram, ale to by było troszkę skomplikowane

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i programowania cartridge'a do Gameboy Pocket opartego na pamięci EPROM 27C256. Użytkownicy potwierdzają, że schematy podłączenia EPROM do Gameboya są dostępne i działają, a pliki ROM w formacie *.gb to binarne zrzuty pamięci z odpowiednio zmienionym rozszerzeniem. Do programowania EPROM polecany jest programator Willem 3.0. W przypadku większych gier (powyżej 32 kB) konieczne jest stosowanie bardziej rozbudowanych układów, np. z pamięcią 27C040 (512 kB) lub układami MBC umożliwiającymi obsługę gier do 512 kB. Wspomniano o problemach z zapisem stanu gry, który wymaga pamięci SRAM z baterią, jak w oryginalnych kartach (np. Warioland). Próby zastosowania pamięci flash zamiast ROM są możliwe, ale trudne ze względu na koszt i skomplikowaną budowę płytek. W przypadku Gameboy Advance budowa cartridge'a jest bardziej skomplikowana i kosztowna, a dostępne schematy są złożone. Dyskutowano także o niemożności bezpośredniego użycia kart SD ze względu na różnice w transmisji danych (szeregowa vs. równoległa), choć teoretycznie możliwe byłoby zastosowanie mikroprocesora pośredniczącego. W sieci dostępne są strony z informacjami o programowaniu cartridge'y i nagrywarkach, np. http://www.ziegler.desaign.de oraz www.romlab.prv.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA