logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider Festival 201M DTV 2-7032-21 - TV nie włącza się, przetwornica próbuje startować

End 11 Paź 2004 16:30 1524 5
REKLAMA
  • #1 906052
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Witam,mam problem z tym TV.
    Na poczatku była awaria bo TEA5101 (wzmacniacz wizji) był upalony i robił zwarcie,wymienilem na nowy...
    Pochodził może z 5 godzin i strzelił rezystor na Pk 56R (R19 na schemacie Pk)
    Myslalem że to znów się stało przez TEA5101 ale nie, to coś innego.
    Odłączyłem kable od Pk aby sprawdzić ,upwenić się że to nie przez nią i właczyłem TV...
    Słychać było jak przetwoprnic próbkuje i dioda ON miga równo z częstotliwościa próbkowania, po chwili coś błysło na płycie głownej i koniec.... :cry:
    TV nie reaguje w ogóle ,właczam i nic...
    Jakby 12V nie startowało ,jedynie ładuje się kondensator filtrujący 385V 220uF.
    Niestety nie mam schematu i nie wiem gdzie mierzyć napięcia i gdzie szukać przyczyny :(
    Pomoże mi ktoś?
    Nie zamieszczaj załączników w dziale TV, poza tym nie należy zamieszczać tego co mamy w bazie <zdzich42>
  • REKLAMA
  • #2 906104
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    Schemat Schneider Chassis DTV2 znajdziesz tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic18211.html#92604
  • REKLAMA
  • #3 906318
    End
    Poziom 29  
    Schemat jest w sumie o.k.... tylko Pk się róznią ?
    Wszystko inne jest tak samo?

Panie zdzich prosze mi pokazać gdzie na elektrodzie jest schemat Pk taki jak załaczyłem?Nie mogę znaleźć więc dołączyłem swój. :)
    W ogóle ten schemat się różni od mojego TV Pk wie ktoś dlaczego?
  • REKLAMA
  • #4 918305
    End
    Poziom 29  
    Dobra,problem rozwiązany.TV działa.
    Napiszę co sie stało jakby ktoś miał podobny problem.
    Prztwornica nie ruszała bo TEA2164 padł ,rezystor R2 upalony.
    Wszystko stało się przez nieszczęsny TEA5101 który z tego co wiem jest najczęstszą przyczyną awarii Schneiderów :(
    Znalazłem C (nie pamiętam teraz dokładnie ale jest połaczony z Pk na schemacie) który najprawdopodobniej został uszkodzony przez układ TE5101 przez co robił zwarcie w przetwornicy i upalił własnie TEA2164 (cholernie drogi US ,bo nieprodukują już)
    W sklepie 99zł ale mi udało się załatwić od kolegi serwisanta TANIO za co bardzo mu dziękuje bo gdyby nie on Scheneider do smietnika leci...
    Dziekuje wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 918340
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    A jeszcze w kwietniu br. kupowałem TEA2164 w TME po 13,80 a w tej chwili są po 120zł!!!
  • #6 918698
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    :arrow: Kol The End powiem szczerze też nie wiedziałem że trafiła Ci się taka dziwna, a raczej inna PK w DT2. Proponuję następujące rozwiązanie na teraz i w przyszłości. Masz schemat - super zamieszczaj go ale!!! TU
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum34.html w temacie Schneider Festival...podaj linka gdzie szukać schematu. Będzie OK. kol. Richi podepnie go do Schneiderów i doda do spisu. Będzie porządek i ze znalezieniem nie będzie problemu . (aż czasami żałuję że nie mam tak posegregowanych moich prywatnych zbiorów).
REKLAMA