logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid PHILIPS VR 485/58 - poziome pasy w odtwarzaniu.

Adam Pyka 11 Paź 2004 20:08 2459 2
REKLAMA
  • #1 906496
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Mam problem. W moim magnetowidzie VR 485/58 zepsuła się rolka dociskowa taśmy. Oddałem go do naprawy. W zakładzie zarządali 160zł za wymianę rolki, więc zrezygnowałem. Kupiłem w sklepie nową rolke za 41zł, i ją sam wymieniłem. Mam jednak problem:
    podczas odtwarzania kaset SP pojawiają się poziome białe pasy, a podczas LP magnetowid odtwarza z normalną predkościa, co powoduje zniekształcenie dźwięku, i rozmycie obrazu - prawie nic nie widać.
    Czy to możliwe, żeby "fachowiec" coś rozstroił? Jak to naprawić.
    Bardzo prosze o wszelkie sugestie i uwagi.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
    Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • REKLAMA
  • #2 908162
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Jeśli widać kilka pasów ze śniegiem, oznacza to że taśma żle opasje wirujący bęben z głowicami wizyjnymi.

Reguluje się to wkręcając lub wykręcając kołki prowadzące przed i za bębnem.
    Uwaga- jeśli nie chcesz bardziej zepsuć, szukaj (np. w Elektrodzie) opisu "regulacja biegu taśmy" w magnetowidzie.
    Wmak
  • #3 910005
    scalak2
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    sprawdź czy nie regulowali skos głowicy audio/synchro? musi być pionowo i na odpowiedniej wysokości, patrz jak taśma leci po tej głowicy, czty się nie podnosi po chwili do góru lub na dół i czy ta głowica jest pod dobrym kątem (prawo/lewo) słychać to już po głosie- mogli Ci ją przestawić by ta stara rolka lepiej ciągnęła- już miałem takie przypadki przez innych "fachmenów", którzy bez wymiany rolki tak kręcili, sprawdź też jak taśma opasa bęben, jak pisał poprzednik, hej
REKLAMA