logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto naprawiać pompę paliwa VW z uszkodzonymi szczotkami i turbiną?

markusek 11 Paź 2004 21:47 2886 8
REKLAMA
  • #1 906769
    markusek
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Witam

Mam dwie pompy paliwa WV jedna ma połamane ząbki w turbinie i jest rozebrana, druga zaś jest prawie dobra z tym że ma zjechane szczotki. Zastanawiam się czy mogę przełożyć dobre szczotki z jednej pompy do drugiej. Oczywiście aby to zrobić muszę rozgiąć górną część obudowy pompki, która jest hermetycznie zamknięta przez zagięcie aluminiowej obudowy wokół plastikowego wieczka z wylotem paliwa ( starałem się to dość obrazowo opisać – ci co wiedzą o co chodzi zrozumieją ). Oczywiście po zamontowaniu szczotek planuję złożyć wszystko jak było i zagiąć obudowę z powrotem – oczywiście nie zrobię tego tak szczelnie i dokładnie jak to zrobiła prasa w fabryce. Ponieważ i tak cały wirnik z komutatorem i szczotkami jest w benzynie, dlatego zastanawiam się czy to prawdopodobnie nie dokładne zamknięcie obudowy będzie wpływało w jakikolwiek sposób na bezpieczeństwo pracy, a dokładniej na możliwość WYBUCHU zbiornika paliwa ? proszę o odpowiedzi bo zastanawiam się czy wydawać 1000 zł na nową pompę paliwa. Samochód to seat ibiza 1.0 lit. 95r

Proszę o konkretne odpowiedzi, poparte doświadczeniem a nie domysłami ( w tym przypadku to ważne )

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam

Markusek(_at_)interia.pl
  • REKLAMA
  • #2 906840
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 906894
    markusek
    Poziom 15  
    okazało się że szczotki z drigiej pompki sa o 1 mm dłuzsze, wiec chce dac szczotki od jakiegos silnika ( nie od pompy ) ktore maja duza zawartosc grafitu - czyli powinny mniej iskrzyc. Czy moge je dac do pompy bez ryzyka wybuchu? Wiem ze pytania zadaję dosc tendencyjnie, ale nie chce wyleciec w powietrze
  • REKLAMA
  • #4 907003
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    markusek napisał:
    okazało się że szczotki z drigiej pompki sa o 1 mm dłuzsze, wiec chce dac szczotki od jakiegos silnika

to co, ze sa dluzsze, pewnie mniej zuzyte. Jak dasz od jakiegos silnik, moze sie okazac, ze sa twardsze i szybko zuzyje sie komutator.
  • REKLAMA
  • #5 907227
    markusek
    Poziom 15  
    a czy ktos moze mnie przekonac ze to nie wyleci w powietrze przeciez to wszystko siedzi w zbiorniku z benzyną - prosze o solidne argumenty, ktos wogole cos takiego robil ?
  • #6 907238
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1531
    problem wybuchu nie istnieje ,możesz poskładać z dwóch pomp jedną wybierz do montażu części lepsze szczotki wybierz mniej zużyte i lepiej nie zastępuj ich innymi ,uważaj w czasie montażu turbiny jej poszczególne części mają ściśle określone położenie .W czasie montażu musisz wciskać głowice w aluminiowy korpus acha jeszcze jedno na dole w korpusie jest oring nie uszkodz go i z tym wciskaniem to delikatnie najlepiej przed rozbiórką zmierz głębokość osadzenia głowicy względem korpusu. Robiłem to wiele razy i poza problemem uszczelnienia innych nie było. Powodzenia . :)
  • #7 907922
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Nie pali się benzyna, tylko jej opary. W samej benzynie możesz odgasić zapałkę. Wybuch może nastąpić tylko wtedy jeśli jest odpowiednie stężenie oparów benzyny z powietrzem. Aby do tego nie dopuścić zbiornik paliwa ma odpowiednie instalacje odpowietrzające. także praca zanurzonego w benzynie silnika elektrycznego jest całkowicie bezpieczna, niemniej pompa powinna być szczelnie zamknięta, ponieważ ona sama w sobie zapewnia bezpieczeństwo, nawet jeśli zbiornik jest pusty. Poza tym zamknięcie powinno wytrzymać ciśnienie wytwarzane przez pompę które w przypadku wielopunktu jest niemałe. Pompa jest elementem którego producent nie przewidział do naprawy z wielu względów, między innymi bezpieczeństwa, dlatego pompę należy bezwzględnie wymienić, a nie naprawiać, ale wybór należy do Ciebie.
  • #8 907979
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Zwróć uwagę markusek czy komutator jest w stanie do używalności.
    Sam chciałem wymieniać u siebie szczotki ale ... wycinki komutat. mi się wytarły i ... musiałem kupić drugą pompę (używaną za 200 PLN), którą dało się jakoś zaadoptować u mnie.
  • REKLAMA
  • #9 908011
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    nie naprawiaj jak nie musisz. to na krótką mete. sam się kiedyś użerałem. wybuchnąć nie może. benzyna toto smaruje jak jej braknie to pompa się psuje, norma przy autach z gazem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy pompy paliwa VW z uszkodzonymi szczotkami i turbiną. Użytkownik rozważa przełożenie szczotek z jednej pompy do drugiej, mimo konieczności rozgięcia hermetycznie zamkniętej aluminiowej obudowy. Wskazano, że ryzyko wybuchu jest znikome, ponieważ silnik elektryczny i szczotki pracują zanurzone w benzynie, a benzyna sama w sobie nie pali się, tylko jej opary. Wybuch może nastąpić jedynie przy odpowiednim stężeniu oparów i powietrza, które jest kontrolowane przez instalacje odpowietrzające zbiornika. Zaleca się jednak, aby pompa była szczelnie zamknięta, co zapewnia bezpieczeństwo i wytrzymałość na ciśnienie. Wymiana szczotek na inne, np. z silnika o większej zawartości grafitu, może prowadzić do szybszego zużycia komutatora. Wielu uczestników sugeruje, że pompa nie jest przewidziana do napraw i lepszym rozwiązaniem jest wymiana na nową lub używaną, zwłaszcza gdy komutator jest mocno zużyty. Podkreślono także konieczność zachowania oringu i prawidłowego położenia elementów podczas montażu turbiny, aby zapewnić szczelność i prawidłową pracę pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA