logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG LE40A551 - Jaśniejsze plamy na matrycy po 2,5 roku użytkowania

Wujek lutek 03 Sty 2011 20:31 8429 14
REKLAMA
  • #1 8953277
    Wujek lutek
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Jak na foto, pojawiły się jakieś jaśniejsze plamy na matrycy - w trakcie normalnego użytkowania ich prawie nie widać oprócz pionowej kreski z prawej strony matrycy, jednak na jasnoszarym tle są bardzo widoczne. Telewizor niestety 6 miesięcy po gwarancji, ma ok 2,5 lat. Do tej pory było wszystko OK. Czy to może coś poważnego.

Dodano po 1 [minuty]:

SAMSUNG LE40A551 - Jaśniejsze plamy na matrycy po 2,5 roku użytkowania
  • REKLAMA
  • #2 8953986
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    Podejrzewam TV w strefie promieni slonecznych, albo wilgocz.... Sprawa niecziekawa, no chybarze cosz wykombinujesz z gwarancio...
  • #3 8954049
    Wujek lutek
    Poziom 14  
    Piszesz o wilgoci - (bo słonce odpada), używałem jakiś czas nawilżacza powietrza ok 85% nastaw. W standardzie mam 65%. A czy od przewietrzania pomieszczenia może coś takiego wyskoczyć ?
  • #4 8954600
    Facet
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    po prostu trzeba rozmontowac matryce i oczyscic szybe
  • REKLAMA
  • #5 8954710
    rtv.service
    Poziom 29  
    Facet napisał:
    po prostu trzeba rozmontowac matryce i oczyscic szybe

Morzliwe, oczywisczie, ale rze tyle kolega pali...? No niewiem...!
  • #6 8954951
    Wujek lutek
    Poziom 14  
    U mnie w domu nikt nie pali.
  • REKLAMA
  • #7 8957475
    Wujek lutek
    Poziom 14  
    W serwisie po opisaniu usterki, powiedzieli 100 za przegląd techniczny, 400 zł za naprawę - ale nie powiedzieli co eis stało. ????
  • #8 8957614
    rtv.service
    Poziom 29  
    Fajne ceny maczie, chyba sie pseniose do Polski:D
    A powarznie, to dojdze jescze jedna cyferka, czyli 100 na dzien dobry+400 roboczizna+czensczi=nowy wiekszy TV.
    Jabym proponowal kombinowacz z takzwano wado ukryto, powiem odrazu, expertem w kombinowaniu niejestem, ale tu jakasz szansa.
    Oczywisczie jest morzliwoscz, rze tam jest poprostu zanieczysczenie, czyli kopecz, ale w to wonpie, bardziej prawdopodobne zurzyczie frensela, albo ktoregosz z plastyko rozprasajocych szwiatlo, ale w 3 letnim tv(?). Konkretnie powie ktosz, kto bedze rozbieral matryce, najwarzniejsze rzeby po rozebraniu dalobysie zlorzycz!
  • #9 8957951
    Wujek lutek
    Poziom 14  
    Wiesz, tylko u mnie ten telewizor chodzi od 7 rano do 23 bez przerwy. Wiec jak by to przeliczyć na statystycznego kowalskiego który eksploatuje 4-5 godzin dziennie, to mój przepracował 8-9 lat !! Z reszta już raz na gwarancji był wymieniany zasilacz bo padł od nadmiernej eksploatacji :) Po za tym ma zabezpieczonego UPS'em 450 Wat. Może pokombinuje z gwarancją, ale wątpię żeby przeszło skoro jest pół roku po niej. Tylko jestem ciekaw w czym tkwi usterka, czy matryca siadła - bo to już pewnie koszt ok 1000 zł. Z drugiej strony nie zaskoczyła ich ta usterka w tym modelu, i chyba serwisant mówił 400 zł do odbioru, a jak bym chciał zrobić sam przegląd to 100 zł. W każdym bądź razie jak się ociepli to go zawiozę i zobaczymy co dalej. A jak nie to sprzedam jako uszkodzony na Allegro, i dołożę i kupie nowy. Może ktos jeszcze ma podobny problem, jak ja ??
  • #10 8958432
    Facet
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    wszytkie tego typu problemy biora sie z uzywania nawilzacza powietrza - usterka jest typowa wymaga jedynie rozmontowania calego telewizora -- toche czasu cierpilwosci i uwaznego postepowania
  • #11 11075163
    Wujek lutek
    Poziom 14  
    Nadal aktualne.
    Rozebrałem cały telewizor, wyjąłem matryce ale nie mogłem wyciągnąć tej białej "płyty" pod którą są jarzeniówki. Unorałem się na maxa :( Może ktoś z okolic poznania podjął by się czyszczenia z moja pomocą przy rozbiorce ?
  • #12 11076483
    mbectb
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Nie naprawisz tego kolego, Jest to typowy problem matryc CMO V400H1-L03 samsung nie ma ich juz an stanie.

Czyszczenie nic nie da stracisz czas i nerwy. Problem lezy wewnatrz panela.

Pozdrawiam
  • #13 11078179
    Wujek lutek
    Poziom 14  
    Czyli jednym słowem pies zdechł. Chciałem dostosować (wyczyścić te plamy) telewizor na monitor do gier, bo generalnie i tak na pauzie zostają "duchy".
  • REKLAMA
  • #15 11078473
    Wujek lutek
    Poziom 14  
    całego telewizora ok 3 godziny :), robiłem sobie na bieżąco zdjęcia a i tak zostały mi 2 śrubki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem SAMSUNG LE40A551, który po 2,5 roku użytkowania wykazuje jaśniejsze plamy na matrycy, szczególnie widoczne na jasnoszarym tle. Telewizor był intensywnie eksploatowany, co może wpływać na jego stan. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym wilgoć oraz zanieczyszczenia wewnętrzne. Użytkownik rozważa samodzielne czyszczenie matrycy, jednak napotkał trudności w demontażu. Serwis oferuje przegląd techniczny za 100 zł oraz naprawę za 400 zł, ale nie wyjaśnia przyczyny usterki. Inni użytkownicy wskazują, że problem może być typowy dla matryc CMO V400H1-L03, co sugeruje, że naprawa może być nieopłacalna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA