logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE46B650 - Jak usunąć kurz spod matrycy po gwarancji?

martelans 19 Lip 2011 01:36 27688 8
REKLAMA
  • #1 9733692
    martelans
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam
    Po dwóch latach eksploatacji (już po gwarancji) telewizora zauważyłem dziwne nieregularne ślady na fragmencie ekranu. Były one widoczne podczas oglądania fragmentów filmu z jednolitymi kolorystycznie dużymi jasnymi powierzchniami, np. piaski pustyni czy plansze końcowe programów. Początkowo byłem przekonany, że jest to zakurzenie powierzchni na panelu (tak to wygląda), jednak po wyczyszczeniu ekranu ślady nie zniknęły. W związku z powyższym mam dwa pytania. Po pierwsze, czy jest możliwe by pod matrycę dostał się kurz lub dym (w domu się nie pali papierosów, ale jest kominek i czasami trochę dymu może się wydostać do pokoju)? Po drugie, jeżeli faktycznie jest to zakurzenie (zadymienie) wewnętrznej strony matrycy, to co z tym fantem robić? Czyścić? Wymieniać panel LCD?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9733705
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Czy przebarwienia / ślady znajdują się w którymś z rogów ekranu? Myślę o ewentualnym "kończeniu się" świetlówki..
  • REKLAMA
  • #4 9791003
    Marian_zg
    Poziom 11  
    Ocena: 32
    Mam podobny problem z TV Samsunga. Kilka miesięcy temu, po prześledzeniu opinii na różnych forach odważyłem się rozebrać i umyć od środka matrycę. Użyłem spirytusu, a potem wody. Umyłem matrycę, polaryzatory/rozpraszacze i świetlówki. Pomimo, że nie stwierdziłem kurzu w miejscu występowania plam, po złożeniu i odpaleniu TV, plamy na ekranie zdecydowanie się zmniejszyły. Ponieważ jednak ciągle były dostrzegalne, powtórzyłem czyszczenie używając tym razem płynu do mycia okien. I znowu była poprawa, lecz plamy nie zniknęły do końca. Minęło już kilka miesięcy od ostatniego czyszczenia i plamy znowu powracają. Chciałbym ponownie spróbować czyszczenia matrycy lecz używając tym razem środka ściernego (cifu). Mam jednak obawy, czy nie grozi to usunięciem warstwy np. jakiegoś ważnego lakieru. Może ktoś ma już za sobą taki eksperyment i chciałby podzielić się rezultatami ? A może są inne metody poprawy sytuacji, takie jak przegrzanie matrycy (w temp. > 50st. C), bo odniosłem wrażenie, że nie mycie, lecz ucisk od środka na matrycę mógł spowodować "roztarcie" plam ?
    Na marginesie historia o długowieczności LCD to niezła ściema...
  • REKLAMA
  • #5 9791297
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Szkło matrycy po paru minutach ma od środka jej więcej niż 50 st. Plamy podobne do siniaków powstają w matrycach AUO typ T.... i nie jest to związane z zabrudzeniem a zmianą struktury w szkle lub foliach polaryzacyjnych przyklejonych z obu stron do szkła. Często po transporcie TV z matrycą AUO nawet lekko ekran przyciśnięty biodrem zostaje siniak nie do usunięcia.
  • REKLAMA
  • #6 9792155
    normalne konto
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 2
    Marian_zg napisał:
    Na marginesie historia o długowieczności LCD to niezła ściema...

Nie ma i nigdy nie było żadnej historii o długowieczności LCD. To wy, użytkownicy, sami sobie coś powbijaliście do głów zupełnie nie wiadomo skąd.
  • #7 9800396
    Marian_zg
    Poziom 11  
    Ocena: 32
    Przyłączyłem się do dyskusji na temat plam na LCD, ponieważ miałem pewne własne spostrzeżenia i liczyłem, ze ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami, nawet gdyby to były nieudane eksperymenty. Przychylam się do opinii, że to nie kurz jest głównym odpowiedzialnym za widoczne plamy. Muszę jednak też podkreślić, że w moim przypadku po każdej akcji mycia matrycy od wewnątrz, obserwowałem wyraźną redukcję plam. Gdybym miał procentowo określić skuteczność tego zabiegu, to plama zmniejszyła swoją intensywność ze 100% do ~30% (była widoczna tylko przy niewielu specyficznych kolorach tła). Niestety po ~6 miesiącach plama znowu zaczyna być denerwująca. Zachodzi pytanie, jaki czynnik w przypadku mojego mycia zadziałał ? (kurz odpada, bo biała szmatka, której używałem nigdy nie wykazała kurzu w obszarze występowania plamy). Według mojej opinii pewne efekty można osiągnąć poprzez rozcieranie plamy od wewnątrz matrycy. Mogę też przypuszczać, że przegrzanie tych miejsc może też coś zmienić (tylko czy na lepsze…?).
    Liczę na opinię kogoś z serwisu, kto odważył się podgrzać taką plamę…

Z innych ciekawych obserwacji zauważyłem, ze mój LCD ma całkiem długi „efekt pamięciowy”. Śledzę od czasu do czasu zawody bilardowe. Pewne fragmenty obrazu godzinami są tu statyczne. Ślady np. po stole bilardowym potrafią utrzymywać się przez kolejną dobę… LCD miał być żywotniejszy od plazmy, no i miał być pozbawiony jej wad, a tu kolejne rozczarowanie…
  • #8 9802665
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 157
    Marian_zg napisał:
    Przyłączyłem się do dyskusji na temat plam na LCD,

A o czym tu dyskutować. Może na stronie producenta

Marian_zg napisał:
    Przychylam się do opinii, że to nie kurz jest głównym odpowiedzialnym za widoczne plamy. Muszę jednak też podkreślić, że w moim przypadku po każdej akcji mycia matrycy od wewnątrz, obserwowałem wyraźną redukcję plam. Gdybym miał procentowo określić skuteczność tego zabiegu, to plama zmniejszyła swoją intensywność ze 100% do ~30% (była widoczna tylko przy niewielu specyficznych kolorach tła). Niestety po ~6 miesiącach plama znowu zaczyna być denerwująca. Zachodzi pytanie, jaki czynnik w przypadku mojego mycia zadziałał ? (kurz odpada, bo biała szmatka, której używałem nigdy nie wykazała kurzu w obszarze występowania plamy). Według mojej opinii pewne efekty można osiągnąć poprzez rozcieranie plamy od wewnątrz matrycy. Mogę też przypuszczać, że przegrzanie tych miejsc może też coś zmienić (tylko czy na lepsze…?).

To tak ma wyglądać naprawa, czegoś, czego naprawić sie nie da.!

Jak dla mnie to cała ta historia z plamami nie nadaje sie do działu serwis.
    Nie ma co kombinować, a niech sie producent martwi a klient chciał lub nie, kupuje inny telewizor.
  • #9 9802807
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Producent ma się martwić? Inni producenci zainwestowali w opracowanie lepszej technologii i ich matryce plam nie dostają. Czy informacja że coś nie daje się naprawić to nie oszczędność czasu dla serwisanta. Czas to pieniądz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung LE46B650, gdzie po dwóch latach użytkowania zauważył plamy na ekranie, które nie znikają po czyszczeniu. Pojawiły się pytania dotyczące możliwości dostania się kurzu lub dymu pod matrycę oraz metod usunięcia plam. W odpowiedziach pojawiły się różne opinie, w tym sugestie, że plamy mogą być wynikiem uszkodzenia struktury matrycy, a nie zabrudzenia. Niektórzy użytkownicy dzielili się doświadczeniami z czyszczeniem matrycy od wewnątrz, co przynosiło częściową poprawę, ale plamy wracały. Wskazano również, że matryce AUO mogą być bardziej podatne na tego typu problemy. Dyskusja zakończyła się stwierdzeniem, że w przypadku poważnych uszkodzeń, wymiana telewizora może być jedynym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA