logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa 1.4 B - Gaśnięcie i samozapłon po zagazowaniu, co robić?

dusioleq 12 Paź 2004 22:42 2181 7
REKLAMA
  • #1 908972
    dusioleq
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam

Proszę o pomoc. Niedawono zagazowałem samochód OPEL CORSA 1,4 (60km)B i zaczeły sie problemy. Samochód ma przejechane 110 tyś kilometrów.

1. Przy wyluzowaniu z predkości ok 100km (obroty ok 3tyś) samochód gaśnie. To samo dzieje sie przy jeździe na luzie z górki. Czym może być to spowodowane??

2. Samochód dostaje jakby samozapłou. Dojeżdzam do celu gasze silnik (przekręcam kluczyk) ale on jeszcze zapala sie na 1-2s!!

Pomocy
  • REKLAMA
  • #2 909009
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    dusioleq napisał:
    Witam
    1. Przy wyluzowaniu z predkości ok 100km (obroty ok 3tyś) samochód gaśnie. To samo dzieje się przy jeździe na luzie z górki. Czym może być to spowodowane??

2. Samochód dostaje jakby samozapłou. Dojeżdzam do celu gasze silnik (przekręcam kluczyk) ale on jeszcze zapala się na 1-2s!!

Pomocy

Za malo napisales o instalacji gazowwej, ale mniemam, ze masz jakas II generacji.
    ad.1 w instalcji gazowej II gen. powietrze nie powinno bezposrednio wpadac do ukladu dolotowego. Nie wiem jak jest w korsie, ale jezeli masz taka mozliwosc to umiesc przed samym wlotem powietrza w odleglosci ok. 5 - 10 cm jakas przeslone albo skieruj wlot do tylu albo w bok. Podobno mozna to obejsc bez koniecznosci moyfikowania dolotu, ale trzeba zrobic kompensacje, ale na ten temat to niewiele wiem wiec sie nie wypowiadam. :-)

ad. 2 samozaplon moze byc spowodowany tym, ze swiece nadmierne sie rozgrzewaja. To, ze swiece sie za bardzo rozgrzewaja z kolei moze byc powodowany za uboga mieszanka, a ta powoduje wyzsza temperature. Na gazie podobno temp. spalania jest troszke wyzsza, wiec moze wartosc cieplna swiec nie jest wlasciwa ale to chyba malo prawdopodobne.
    W maluchu mialem tez tak jak duzo nagaru zebralo sie komorze spalania na wskutek jazdy na niskich predkosciach obrotowych. Wtedy wystarczylo przejechac kilkanascie kilometrow bardzo dynamicznie na wysokich obrotach, zeby wypalic nagary. :-)
  • REKLAMA
  • #3 909651
    hobbysta5
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam
    Może jest za wczesny zapłon
    Pozdrawiam
  • #4 909687
    guard10
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    Witam napisz czy masz zainstalowaną sekwencje wtrysku czy zwykły mikser
  • REKLAMA
  • #5 910372
    dusioleq
    Poziom 2  
    Witam

Mam zwykła instalacje (jakaś włoska za 1700zl). Nie znam sie naprawde. Świece co dopiero zostały wymienione. Czy wymiana kabli wysokiego napięcia mogła by coś pomóc?? (zeby zlikwidować ten samo zapłon)

A na luzie samochód zawsze gasnei jak jest większa górka i nim poptrzęsie na niej.

Marcin
  • #6 910394
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    następuje u ciebie efekt wypierania gazu przez powietrze które dostaje się poprzez układ dolotowy pod nadciśnieniem wywołanym przez prędkość jazdy. Z puszki filtru wychodzi rura dolotowa wychwytująca powietrze najlepiej ją usunąć. Nie kieruj jej zgodnie z ruchem auta ( do tyłu) bo spowodujesz wzrost podciśnienia w ukł. dolotowym i nie kontrolowany wzrost zużycia gazu. Powodzenia, niech moc opla będzie z tobą.
  • #7 911440
    guard10
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    Witam ponownie.Dusiolaq jeżeli mieszkasz gdzieś niedaleko skontaktuj sie ze mną jak " moge to pomoge" takie moje było motto i jest jak masz się z tym p......ć to mogę ci to zrobić gratis.Co do rury ssącej powietrze przed filtrem to musi być obrucona w tył i ewentualna korekta podawania gazu.Mam oprogramowanie kable i chęci ,bo jak ich nie mieć jak się przy tym tyra
  • REKLAMA
  • #8 917279
    dusioleq
    Poziom 2  
    Witam

Teraz zaczely sie problemy z elektryka...

Przygasają światła i deska rozdzielcza!! Co moze być przyczyną?? Proszę o rade!!

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Corsa 1.4 B po instalacji gazowej pojawiły się problemy z gaśnięciem silnika przy wyluzowaniu przy prędkości około 100 km/h oraz samozapłonem silnika po wyłączeniu zapłonu. Użytkownik posiada instalację gazową II generacji, prawdopodobnie włoską, z sekwencyjnym wtryskiem nieznanym, lecz najprawdopodobniej mikser. Gaśnięcie jest spowodowane efektem wypierania gazu przez powietrze dostające się do układu dolotowego pod nadciśnieniem podczas jazdy, co można częściowo rozwiązać przez zmianę kierunku lub osłonę wlotu powietrza oraz ewentualną korektę podawania gazu. Samozapłon może wynikać z nadmiernego rozgrzewania świec zapłonowych spowodowanego zbyt ubogą mieszanką paliwową, co podnosi temperaturę spalania na gazie. Wymiana świec i kabli wysokiego napięcia jest sugerowana jako potencjalne rozwiązanie problemu samozapłonu. Dodatkowo pojawiły się problemy z elektryką, takie jak przygasanie świateł i deski rozdzielczej, co może wskazywać na usterki instalacji elektrycznej po montażu gazu. Zalecane jest sprawdzenie układu dolotowego, ustawień zapłonu oraz instalacji elektrycznej, a także ewentualna korekta oprogramowania sterownika gazowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA