logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa 1.2 16V 2005 – ustawienie rozrządu i objawy gaśnięcia przy gwałtownym gazie

keiv 13 Kwi 2006 16:55 6325 12
REKLAMA
  • #1 2523915
    keiv
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam wszystkich chcacych mi pomoc zgory dziekuje!

tak wiec posiadam opla corse 1.2 92r wczasie dodawania gazu "gwaltownie do dechy" samochod zaczyna przebierac i gasnie wyglada to tak jakby pracowal na jeden "gar' niema takiego objawu gdy dozuje gaz powoli wtedy wchodzi na obroty !!!!!!
    bylem u kilku madrych ale kazdy mowi co innego jeden ze to cewka halla drugi ze to modul zaplonowy ? przewody i swiece juz wymienilem !!! panowie pomocy !!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 2523945
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    moze i moduł zapłonowy a moze zatkany filtr paliwa

poszukaj dokładnie

kable świec wymieniłes a jest jescze kabel który lecy do uządzenia z którego wychodza te kable u mnie to pomogło
  • #3 2523966
    keiv
    Poziom 11  
    posiadm takze instalacje gazowom i robi tosamo na gazie takze zapchany filtr wykluczam ale o jakich kablach mowisz ?
  • REKLAMA
  • #4 2524419
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    sprawdz takze rozrzad oraz cisnienie paliwa
  • #5 2524476
    keiv
    Poziom 11  
    hm rozrzad byl sprawdzany jest ok a co do cisnienia paliwa to niewiem ale na gazie robi to samo !
  • REKLAMA
  • #6 2524640
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    czujnik temperatuy silnika wykrec swiece i zobacz czy ich nie zalewa
  • #7 2524844
    talasiek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Skoro na gazie i benzynie robi to samo to usterki szukałbym raczej w układnie zapłonowym. Na początek proponuje dokładnie wyczyścić kopułkę rozdzielacza zapłonu i palec. Jesli to nie pomoże to można zająć sie modułem. Pozatym przyczyn może być wiele np. TPS lub czujnik położenia wału...Pozdrawiam i życzę powodzenia
  • REKLAMA
  • #8 2526014
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 486
    a co panowie powiecie na EGR?,proponuję go zaślepić.
  • #9 2532637
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Ja bym postawił na układ zapłonowy, z jakiegoś powodu ginie iskra. Przebicia, zbyt małe napiecie WN, uszkodzona cewka, palec kopułka ????
  • #10 2532790
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Jesli ta corsa ma aparat zapłonowy to moduł kopułka palec, jeśli natomiast ma czujnik położenia wału i cewkę dis osobną na każdy cylinder to czujnik wału lub cewka.
  • #11 2538436
    Andrzej04
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Witam wszystkich,
    z tego co piszesz Keiv to najprawdopodobniej posiadasz silnik C12NZ. Panowie, ten silnik nie posiada EGRa, DISa ani czujnika wału korbowego. Jeśli problem jest na benzynie i na gazie, to radziłbym zacząć sprawdzanie od MAP-sensora (uszkodzony czujnik, nieszczelność przy czujniku itp).
  • #12 2617752
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Mam podobny problem ale z Corsą C 1.0 z 2002r.
    Często się zdarza, że wciśnięcie pedału przyspieszenia powoduje gwałtowny wzrost obrotów silnika (szczególnie na 2 i 3 biegu) a samochód nie ma "mocy" i zostaje tylko "popuścić" gazu.

Jestem laikiem jeśli chodzi o samochody, w serwisie po jeździe próbnej niczego nie zauważyli (nie zawsze objaw występuje) i zaproponowali przeczyszczenie jakiejś głowicy (za 100 zł) ale niczego nie gwarantowali.
    Co może być ewentualną przyczyną (może mam "za ciężką nogę") i czy coś da się zrobić ?
  • #13 2617765
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Według mnie to nie jest problem elektryczny, tylko wytarta tarcza sprzęgłowa.
    Do wymiany tarcza i ewntualnie docisk.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy Opla Corsy 1.2 16V z 2005 roku (silnik C12NZ), który przy gwałtownym dodaniu gazu zaczyna nierówno pracować i gaśnie, jakby działał na jeden cylinder. Objaw występuje zarówno na benzynie, jak i na instalacji gazowej. Wymieniono świece i przewody zapłonowe, jednak problem pozostał. Wskazano możliwe przyczyny: moduł zapłonowy, cewka zapłonowa, kopułka i palec rozdzielacza, czujnik temperatury silnika, czujnik położenia wału korbowego, czujnik MAP, ciśnienie paliwa oraz ewentualne problemy z układem zapłonowym. Wykluczono zatkany filtr paliwa oraz EGR (silnik nie posiada EGR). Sugerowano także sprawdzenie rozrządu, który jednak był już kontrolowany i uznany za prawidłowy. Jeden z użytkowników zasugerował, że podobne objawy mogą wynikać z zużytej tarczy sprzęgłowej, co powoduje utratę mocy przy gwałtownym przyspieszaniu. Zalecane jest dokładne czyszczenie elementów układu zapłonowego oraz diagnostyka czujników i modułów odpowiedzialnych za zapłon i mieszankę paliwową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA