logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki gwint w 10kg butlach gazowych we Włoszech? Szukam informacji

manczos 08 Sty 2011 17:17 5249 9
REKLAMA
  • #1 8977427
    manczos
    Poziom 11  
    Witam,
    może ktoś z szanownych użytkowników orientuje się jaki gwint jest w 10kg butlach gazowych we Włoszech. Szukałem jakiejś wzmianki o tym w internecie, ale mój włoski nie specjalnie wystarczający (translator średnio daje rade..). Jeden "specjalista" powiedział mi, że jest on inny niż w tych naszych. To dla mnie dość ważne a niespecjalnie potrafię to zweryfikować.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam»
  • REKLAMA
  • #2 8982836
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    A jakiego gwintu niby masz się spodziewać?
    Lewy, wiadomo.
  • REKLAMA
  • #3 8983181
    Paweł#G
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Cytat:
    A jakiego gwintu niby masz się spodziewać?
    Lewy, wiadomo.

ogur3k - Gwinty charakteryzują się wieloma parametrami, a nie tylko kierunkiem wkręcania i zapewne manczos chce wiedzieć np.: Czy jego kuchenka gazowa będzie pasować do włoskich butli? (lub jakaś inna kombinacja).
  • REKLAMA
  • #4 8983451
    ogur3k
    Poziom 33  
    Foto wystarczy? Niestety nie mam żadnej suwmiarki czy czegoś takiego.
    Z tego co sie orientuje, przy kupowaniu tzw.bombole di gas musisz jedynie zaznaczyć do czego to ma być, czy kuchenka gazowa do gotowania czy też, eee nie wiem jak to fachowo, czy taki zwykły piecyk do ogrzewania.
    10kg butla przy wymianie ~15E
    Pozdrowienia z Kalabrii.
  • REKLAMA
  • #5 8984864
    manczos
    Poziom 11  
    ogur3k, jeśli nie masz suwmiarki to może być trochę ciężko. Ale może damy rade. Spróbuj w miarę precyzyjnie zmierzyć rozmiar tego gwintu w najszerszym miejscu (zakładam, że jest to rodzaj męski - tj gwint jest na zewnątrz a nie wewnątrz nakrętki). Tak jak mówiłem jeżeli nie masz suwmiarki użyj zwykłej linijki, ale spróbuj to zrobić maksymalnie dokładnie. Wielkości zazwyczaj wyrażane są w ułamkach cali, ale jeżeli podasz mi wynik w milimetrach to bez problemu można to przeliczyć i dopasować odpowiedni standard. Jest ich kilka, ale myślę, że po takim trochę chałupniczym sposobie można będzie wskazać ten odpowiedni (no chyba, że tylko we Włoszech używają czegoś w stylu 274/301 cala :D - ale głęboko w to wątpię) ;)
    Czułbym się bardzo zobowiązany za pomoc ;)
  • #6 8984875
    ogur3k
    Poziom 33  
    Wprowadziłem się tutaj niedawno, więc nie posiadam praktycznie nic czym można by to zmierzyć...
    Coś pokombinuje, ale nie teraz ;)
    btw. gdzie Cię niesie?
  • #7 8984916
    manczos
    Poziom 11  
    Taki trip po całych Włoszech. Na razie bez konkretnego planu :D
    A wracając do butli to może po prostu będzie będzie nabity tam symbol a jest to bardzo prawdopodobne.
    Pozdrawiam ;)
  • #8 9072093
    ogur3k
    Poziom 33  
    manczos:
    Ogarniasz? Daj jakiś namiar na siebie.
    Chyba że już nieaktualne ;)
  • #9 9076364
    manczos
    Poziom 11  
    ogarniam :P i nadal czekam na odpowiedz ;)
    Jeśli coś się dowiedziałeś to odpisz tu ewentualnie do mojego loginu dodaj @gmail.com :)
  • #10 9076417
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 183
    Dokładnie taki sam - że nasze reduktory do np. piecyka promiennika pasują. Dyrektywa UE normuje sprawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat gwintu w 10 kg butlach gazowych we Włoszech, obawiając się, że może różnić się on od standardów w Polsce. Odpowiedzi wskazują, że gwinty mogą mieć różne parametry, a kluczowe jest, aby dopasować je do konkretnego urządzenia, jak kuchenka gazowa czy piecyk. Użytkownicy sugerują, aby zmierzyć gwint w najszerszym miejscu, a także zwrócić uwagę na oznaczenia na butli. Wspomniano, że reduktory gazowe z Polski powinny pasować do włoskich butli, co jest zgodne z dyrektywą UE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA