logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna ECS K7S5A - wymiana kondensatorów nie pomogła, co dalej?

wojtekkie 08 Sty 2011 19:28 1362 9
REKLAMA
  • #1 8978178
    wojtekkie
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam, padła mi owa płyta, wymieniłem popuchnięte kondensatory, ale płyta nie startuje.
    Przed wymianą kondensatorów, kiedy zdjąłem obudowę i włączyłem komputer wiatraki zaczęły się kręcić, ale po jakichś 10 sek. przestały, od tamtej pory po wciśnięciu przycisku POWER wiatraki na procesorze jak i na grafice robią pół obrotu i się zatrzymują, czasem po jakimś odstępie czasu, znowu wykonują pół obrotu i stop.

Wymieniłem kondensatory i myślałem, że będzie ok., jednak dalej to samo.
    Dodam, że po wyjęciu procesora i włączeniu komputera wiatraki śmigają normalnie, tylko to bezużyteczne ;).

Czy jest jakaś szansa na uratowanie tej płyty?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8978911
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Jeżeli płyta działała przed wymianą kondensatorów to raczej powinieneś wiedzieć co robić. W innym przypadku proponuję:
    - podmienić wentylator pomimo,że obecny działa;
    - sprawdzić opór (bez procesora) w stosunku do masy na jednej z trzech cewek zasilających procesor - powinno być ca 30 omów;
    - uruchomić płytę bez procesora i sprawdzić czy na w/w cewkach jest napięcie ca 1,07V;
    - uruchomić płytę z innym procesorem.
  • REKLAMA
  • #3 8994994
    djkomprez
    Poziom 21  
    Te pół obrotu świadczą o zwarciu na płycie , sprawdź czy czasem przy
    lutowaniu nie zwarłeś czegoś na płycie, btw płyty są wielowarstwowe :)
  • REKLAMA
  • #4 8997458
    wojtekkie
    Poziom 17  
    Tylko te pół obrotu było jeszcze przed wymianą kondensatorów, raz zapalił normalnie po chwili zgasł i później już te pół obrotu, myślałem, że po wymianie kondensatorów będzie wszytko ok, ale dalej to samo.
  • #5 8998616
    djkomprez
    Poziom 21  
    Może kondensatory masz złe ? i przetwornica nie startuje ?
  • #6 9015767
    wojtekkie
    Poziom 17  
    A czy to może być przez spalony procesor, bo bez niego płyta odpala, a nie mam innego, żeby sprawdzić.
  • #7 9015809
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Objawem jest uszkodzona sekcja zasilania procesora.
    Nie ma styku na którymś z wymienionych kondensatorów (wewnętrzne warstwy płyty), oczywiście wymieniamy całą daną linię elektrolitów (nawet jak reszta wygląda na nieuszkodzone). Możliwe, że awarii uległ któryś z innych elementów sekcji np. "mosfet".

Oczywiście zakładam, że komputer sprawdzony na innym (sprawnym) zasilaczu!?
  • REKLAMA
  • #8 9015827
    djkomprez
    Poziom 21  
    Jak masz miernik i wiedzę , to posprawdzaj mos-fety na płycie w okolicach
    gniazda procesora, jeśli gdzieś będzie zwarcie to możesz wymienić jak masz dawce i hot-aira ... ale szczerze to gra nie warta zabawy .....
  • #9 9016680
    wojtekkie
    Poziom 17  
    Sprawdzona na innym zasilaczu. Kondensatory powymieniane wszystkie dzisiaj jej jeszcze poprawiałem, sprawdzę jeszcze te mosfety, może akurat jakiś jest uszkodzony.
    Na allegro takie płyty chodzą po 20-30zł, więc pchać kasę w tą bez pewnego ruszenia, to też nie warto. Dzięki za pomoc.
  • #10 9017493
    kodd
    Poziom 32  
    Jaki cel ma rozwlekanie tematu? Założyciel otrzymał stosowne zalecenia i ani raz nie zareagował. Weź kolego wreszcie miernik do ręki (drugi procesor) i wykonaj opisane w mojej poprzedniej odpowiedzi czynności. Jak nie posiadasz miernika lub nie potrafisz wykorzystać go do pomiarów to pisz - nie wstydź się.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyta główna ECS K7S5A przestała działać po wymianie kondensatorów, które były popuchnięte. Użytkownik zauważył, że wentylatory kręcą się tylko na pół obrotu, co sugeruje możliwe zwarcie na płycie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie oporu na cewkach zasilających procesor, wymianę wentylatora, a także zbadanie sekcji zasilania procesora oraz mosfetów. Istnieje również możliwość, że problem leży w uszkodzonym procesorze, ponieważ płyta uruchamia się bez niego. Wymiana kondensatorów na nowe oraz sprawdzenie wszystkich elementów zasilania są kluczowe dla diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA