logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BuderusU052 c.w.u. Przy podgrzewaniu wody bulgocze, IL.

Romano010 09 Sty 2011 09:10 4920 1
  • #1 8980080
    Romano010
    Poziom 1  
    Witam prosił bym o pomoc mam problem z c.w.u. Podczas podgrzewania wody piec jakiś czas bulgocze jakby woda się gotowała i za jakiś czas wraca wszystko do normy , ciśnienie skacze między 1 a 2 bar na wyświetlaczu wyświetla się IL (przez parę minut) na razie piec w tej chwili normalnie pracuje ,szukałem j instrukcje serwisową nic nie mogę znaleźć ,może ktoś miał taki problem .:?::?::?:
  • Pomocny post
    #2 8983965
    jaqb_s
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam
    Powodów takiego zachowania jest kilka, generalnie jak kocioł pracuje i nie pokazuje błędu to zrobiłbym tylko dobry przegląd - oczywiście jeżeli nie miał dawno(rok )robiony, i zostawił w takim stanie. Jeżeli pokaże się jakiś błąd to łatwiej będzie można zdiagnozować, wtedy odezwij się to Tobie pomogę.
    A narazie co może być przyczyną:
    -zapowietrzony układ podgrzewania cwu, inaczej powietrze w układzie kotła, możesz sprawdzić odpowietrznik automatyczny - jest na pompie, włączyć na przemian centralne i ciepłą wodę - może się odpowietrzy i problem zniknie.
    -może być uszkodzona pompa i raz pracuje raz nie - jeżeli to pompa to poczekaj aż padnie całkowicie.
    -może być uszkodzony zawór trójdrogowy - rozebrać i wyczyścić - po wyczyszczeniu poczekać aż pokaże się jakiś błąd.
    -może być zanieczyszczony filtr na powrocie z podgrzewacza(zakładam że jest zamontowany filtr) - wyczyścić.
    -i ostatnie - czego nie zakładam - miałem przypadek u klienta - po przemrożeniu kotła zmniejszył się przepływ na wymienniku głównym i kocioł pracował z bulgotaniem, po czym przegrzewał się i wyskakiwał błąd 2P.
    Instrukcję serwisową masz tutaj:
    http://www.ins-tech.pl/buderus/u052/u052serwis.pdf
    Pozdrawiam
REKLAMA