logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaz głosu po sieci ethernet -taki domofon ethernetowy

mavi 10 Sty 2011 12:46 3531 12
  • #1 8985656
    mavi
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    Witam
    Nie wchodząc może w szczegóły, potrzebuję urządzenia, które można by nazwać najogólniej domofonem przesyłającym dzwięk po sieci ethernetowej w mojej wewnętrzenej sieci w budynku. Paradoks mojej sytuacji polega na tym, że tam gdzie mam mieć dwa zewnętrzene panele domofonów, nie mam pociągniętych kabli prócz ethernetu. Dodam, że nie mam kabli zapasowych nawet w skrętce którą idzie teraz ethernet, a urządzenia bezprzewodowe odpadają, bo w powietrzu coś sieje niesamowite zakłócenia ( jest to centrum miasta).
    Zależy mi tylko na na przycisku wywołania i przesyle dzwięku. Nie potrzebuję nic otwierać.
    Jesli ktoś się spotkał z podobnym samodzielnie zrobionym projektem lub gotowym urządzeniem to proszę o sugestie.
    dodam, że w miejscu gdzie są panele zewnętrzne, nie moge mieć komputerów, tylko samodzielne urządzenia.
    pzdr.
  • #3 8986031
    mavi
    Poziom 19  
    z chęcią bym sobie zrobił taki układ jednak bez schematu nie dam rady się w to bawić. Mam nadzieję, że ktoś już przez to przechodził i ma przynajmniej schemta takiego urządzenia.
    Jak na tą chwilę to kombinuje z dwoma bramkami VoiP bez udziału operatora, by móc po podłączeniu zmodyfikowanych telefonów uzyskać coś na wzór intercomu IP.
    Mój problem jest taki, że z 3 miejsc (nr 1,2 i 3) musze mieć połączenie do czwartego gdzie siedzieć będzie ktoś na wzór portiera. By bylo trudniej to miejsce portiera dwa razy w tygodniu się zmienia, wiec potrzebuje 5 miejsce które na przemian z miejscem nr 4 będzie w stanie odbierać połączenia z miejsca nr 1,2 i 3 i móc się z nimi połączyć.
  • #4 8986075
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8989444
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8993673
    mavi
    Poziom 19  
    Czy ktoś widział podobne urządzenie gdzieś na elektrodzie??
    Przyznam się, że bez schematu nijak nie mogę nawet planować zrobienia takiego urządzenia, a wydaje się najbardziej rozsądne.

Za to myślę też nad innymi rozwiązaniami, choćby instalcji w każdym z docelowych miejsc bramek internetowych i konfiguracji ich tak by działały bez obsługi przez operatora. Podobno konfiguracja bramek linksys jest mozliwa tak by zrobić sztywny most między dwoma telefonami. Konfiguracji jeszcze w necie nie udało mi się znaleźć ale skoro można to chyba gdzieś ktoś to musiał już opisać.
  • #9 8993705
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    najtaniej i w sumie rozsądniej wyjdzie z bramką .... jako bramofon można użyć standardowej obudowy a elektronika z panasonica kx-ts17 albo pochodne gdzie zasilanie spikera i całego aparatu jest z linii wtedy w konfiguracji bramki od razu po wciśnięciu przycisku dzwoni aparat z drugiej bramki wykorzystując przycisk pamięci można zaprogramować np. kom. ( już z jakimś operatorem ) możliwości wiele .... można też użyć bramofonów Slicana lub Platana do bramek tylko muszą mieć zasilanie swoje ...
  • #10 8993781
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    Skoro masz kabel sieciowy, to może kamerka IP.
    Będzie wideodomofon. Są kamerki, które mają transmisję dźwięku dwukierunkową (funkcja domofonu) oraz wejście pod przycisk (rodzaj alarmu). Może nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale dokładnie pasuje do Twojej instalacji.
  • #11 8994123
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 8994484
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1237
    Może ja zapytam:
    Czy mając ethernet nie da się wydłubać w określonych relacjach pary miedzianej...? Sieciami zajmuje się ponad 30 lat i taka możliwość na pewno nie występuje jeżeli mamy "światełka" i zero miedzi.

i dodam skrót:
    http://www.cisco.com/en/US/products/ps10024/products_qanda_item09186a0080a35a2c.shtml

Większość bramek (i wszystkie "przyzwoitych firm") mają możliwość pracy nierejestrowalnej. Robiłem takie sieci i jedna nawet się opiekuje, obejmuje kilkanaście bramek rozsianych po całej Polsce.
    Gorące linie wykonuje się w ten sposób że nie określa się numeru wywołania a tylko adres docelowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje domofonu, który przesyła dźwięk przez sieć ethernetową, w sytuacji, gdy nie ma możliwości pociągnięcia innych kabli. W odpowiedziach zaproponowano różne rozwiązania, w tym wykorzystanie modułów Tibbo (EM500/1206) z mikrokontrolerem Atmega oraz kodekiem CML. Inne pomysły obejmują użycie bramek VoIP do stworzenia interkomu IP oraz zastosowanie kamer IP z funkcją dwukierunkowego dźwięku. Użytkownicy podkreślają znaczenie schematów i programów do realizacji takich projektów, a także sugerują wykorzystanie bramek Linksys do stworzenia mostu między telefonami. Wskazano również na możliwość użycia standardowych telefonów Panasonic w połączeniu z bramkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA