logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz WS-503 - wywala bezpieczniki i tranzystor T110 przy zwiększaniu głośności

treasure_hunter 12 Sty 2011 14:18 1194 5
REKLAMA
  • #1 8995047
    treasure_hunter
    Poziom 10  
    Witam serdecznie mam problem z końcówką mocy jednego kanału wyżej wymienionego wzmacniacza mianowicie cały czas wywala mi tranzystor t110(bd140) sprawdzałem tranzystory mocy diody na płytce, nawet wstawiłem nowe BD140 i BD139. Po podpięciu samej końcówki bez płytek barwy tonu itd. wywala mi bezpieczniki 3,15a oraz t110. Dodam, że dzieje się to gdy przekręcę potencjometr głośności o 1 pyknięcie. Gdy głośność jest na 0 bezpieczniki są całe. Już nie mam pomysłów co może powodować taką sytuację może coś poradzicie? Czytałem wątki o Ws-503 ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Może coś poradzicie? Wiem że są tu ludzie doświadczeni w sprzęcie audio i elektronice i znają się na rzeczy, niestety ja dopiero wkraczam w świat elektroniki ale bardzo mi zależy na naprawieniu tego sprzętu.
    Pozdrawiam serdecznie;)
  • REKLAMA
  • #2 8995301
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    treasure_hunter napisał:
    sprawdzałem tranzystory mocy diody na płytce, nawet wstawiłem nowe BD140 i BD139.

Wzmacniacz składa się wyłącznie z diód i tranzystorów?
    Nie ma innych elementów które mogą być uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #3 8996757
    treasure_hunter
    Poziom 10  
    Elektrolity na wszystkich płytkach są nowe dalem ròwnież kondensatory filtrujące i motek prostowniczy. Rezystory pomierzone te które nie trzymały tolerancji nowe. Sciezki zwarcia nie mają (sprawdzałem miernikiem). Nie wymieniałem innych kondensatorów poza elektrolitycznymi. Dodam że niektóre ceramiki są okopcone.

Będę składał miernik esr z elektrody na wskazniku analogowym. Może to pomoże w identyfikacji problemu.
    Czy przyczyną może być źle wyregulowany któryś potencjometr? Wymienialem wszystkie bo niektóre już się nawet rozsypały ze starości ale starałem sie ustawić nowe na taka rezystancję jaka była na starych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10064616
    treasure_hunter
    Poziom 10  
    witam ponownie chciałbym uruchomić ten wzmacniacz ale już nie mam pomysłu wszystkie rezystory na płytce są ok, tranzystory poza t110 też, kondy nie mają zwarcia a dzieje się jak działo, jak tylko włącze zasilanie idzie dym z bd140, parzy i jest przebity, inne elementy zimne co może być przyczyną?
    dodam, że podłączony jest tylko 1 kanał (lewy) pod zasilanie reszta płytek odpięta, bez sygnału i obciążenia POMOCY:):)
  • REKLAMA
  • #5 10064704
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10065054
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.13, p.3.1.16.
REKLAMA