logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak stworzyć radio czerpiące prad z fal radiowych?

MrDzemix 12 Sty 2011 20:06 1014 8
REKLAMA
  • #1 8996784
    MrDzemix
    Poziom 2  
    witam oto w tym temacie chciałem zapytać jak stworzyć radio które by działało chodzi bez użycia baterii i proszę o wytłumaczenie to stylem ala: kabelek w antenke itd. ponieważ elektronicznego żargonu nie trawię a radio mi się sprzyda z powodu iż tego że moje ostatnie (kupione w supermarkecie) zmarło śmiercią nieodwracalną
  • REKLAMA
  • #2 8996800
    xamrex
    Poziom 28  
    Ocena: 341
    może radio na korbkę?
    Nie wydaje mi się, że można stworzyć radio, które nie potrzebuje baterii(bo starcza mu energia z fal radiowych)
  • REKLAMA
  • #3 8996824
    MrDzemix
    Poziom 2  
    hm.. może być na baterię znalazłem jakieś paluszki alkaiczne czy takie mogą być?
  • REKLAMA
  • #4 8996898
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    xamrex napisał:

Nie wydaje mi się, że można stworzyć radio, które nie potrzebuje baterii(bo starcza mu energia z fal radiowych)

E..tam, takie radio istnieje odkąd Popow i Marconi stworzyli ten cud, nazywa się odbiornik detektorowy.
    Pozdrówka
  • REKLAMA
  • #5 8996903
    xamrex
    Poziom 28  
    Ocena: 341
    tak,
    Kiedyś do gazety dla pań, dawali takie małe radyjko w prezencie :)
    A na serwisie aukcyjnym takie radio chyba za 1zł sie znajdzie
    Numer aukcji 1399557029
    Będzie to tańsze rozwiązanie
  • #6 8996907
    MrDzemix
    Poziom 2  
    a czy mógłbś opisać jego produkcję że się tak wyrażę "językiem polskim"

Dodano po 1 [minuty]:

no nie wiem ja chciałbym mieć coś zrobione "własnymi rękoma" a takie radio byłoby fajne
  • #7 8996920
    jeryw
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Można zbudować radio czerpiące energię z fal radiowych - takim radiem jest radio detektorowe (kryształkowe). Radia te działają bez zasilania, odbierają fale długie lub średnie i najczęściej są radiami z wyjściem słuchawkowym. Poszukaj na elektrodzie były już tematy o takich radiach.
  • #8 8996937
    MrDzemix
    Poziom 2  
    tak owszem były tylko w języku elektroników których po prostu nie rozumiem mógłbyś je "przetłumaczyć"?
  • #9 8997065
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Miałem odpisać wcześniej, ale były pilniejsze "sprawy służbowe".
    Znalazłeś odpowiedni temat o odbiorniku detektorowym, ale usuwając post napisałem, że nie jesteśmy w stanie tobie pomóc z tego względu, że nie znasz podstaw.

Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy radia działającego bez baterii, które czerpie energię z fal radiowych. Uczestnicy wskazali, że istnieje możliwość stworzenia takiego urządzenia w postaci odbiornika detektorowego (kryształkowego), który nie wymaga zasilania. Odbiorniki te są w stanie odbierać fale długie lub średnie i zazwyczaj mają wyjście słuchawkowe. Użytkownik poszukiwał prostych instrukcji, aby móc samodzielnie zbudować radio, jednak napotkał trudności w zrozumieniu technicznych terminów. Wskazano również na dostępność takich urządzeń na aukcjach internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA