logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer DEH-2000R w VW Polo 95 - brak reakcji po podłączeniu do zasilania

Danielos351 15 Sty 2011 20:40 3919 14
  • #1 9010874
    Danielos351
    Poziom 10  
    Witam jak wyżej w temacie mam problem z podłączenia radyjka w VW Polo3 95r. W aucie są kości ISO Czarna i czerwona i już kupiłem kabel aby złączyć tą kość z radiem i problem jest taki iż radio nie reaguje wogóle na podłączenie do zasilania. Między radiem a kością ISO są w czarnej kości 4 kolory czarny czerwony niebieski i żółty a w kości wychodzącej z auta jest tylko czarny i czerwony reszta jest ucięta<Cry> Czy to może w tym tkwić problem? Z góry dzięki i proszę o odpowiedź. A i jeszcze jedno jestem laikiem w tej dziedzinie.
  • #2 9014015
    waju12
    Poziom 15  
    Ocena: 154
    Witam.
    jak możesz do dodaj zdjęcia radia oraz kostki, ale jeżeli nikt wcześniej nie mieszał w kablach przy radiu to poszczególne kolory musisz podłączyć następująco
    Kostka prądowa:

Czerwony- +12V Power- Jest to przewód prądowy plusowy, który także podtrzymuje pamięć. podłączamy go pod stałe napięcie bezposrednio z akumulatora

Czarny- - przewód minusowy

Niebieski- Anntene remote- przewód który podaje napięcie do automatycznej anteny. Używany często jako przewód podający sygnał do oddzielnego wzmacniacza mocy aby go załączyć.

Pomarańczowy-Illumination- Przewód do regulacji jasności podświetlenia przycisków radia tylko przy włączonych światłach. obojętnie czy radio jest włączone czy nie.(ściemnianie w radiu pod nazwą - Dimmer). Nie podłączenie go nie wpływa na włączanie lub pamięć radia a także na podświetlenie radia gdy jest włączone. Podłączamy go pod przewód oświetlenia instrumentów.

Żółty- +12V - przewód plusowy bez którego radio nie będzie działało, nie wpływa na trzymanie pamięci w radiu. Jednak musi być podłączony do przewodu plusowego, stały z akumulatora + lub z przewodu podającego plus po przekręceniu stacyjki.

Jeżeli chcemy aby radio można włączyć bez przekręcania kluczyka, należy przewód czerwony (+12V Power) i żółty (+12V ) połączyć razem i podpiąć pod kabel plusowy ze stałym napięciem z akumulatora.

Jeżeli chcemy aby radio można włączyć dopiero po przekręceniu kluczyka, należy przewód czerwony (+12V Power) podpiąć pod kabel plusowy ze stałym napięciem z akumulatora a przewód żółty (+12V ) podłączyć pod przewód który podaje napięcie dopiero po przekręceniu kluczyka.

Kostka głośnikowa:

Zielony z czarnym paskiem- minusowy lewy tył
    Zielony- - plusowy lewy tył
    Biały z czarnym paskiem- minusowy lewy przód
    Biały- plusowy lewy przód
    Siwy z czarnym paskiem- minusowy prawy przód
    Siwy- +Right front - plusowy prawy przód
    Fioletowy z czarnym paskiem- minusowy prawy tył
    Fioletowy- - plusowy prawy tył
  • #3 9014133
    Danielos351
    Poziom 10  
    Witam niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęć;/ Mam już wszystkie kable żółty, czerwony, czarny i tylko nie wiem w który miejscu w kostce w radiu je umieścić;( Jak będe łączył te kable to żadne zwarcie się nie zrobi?
  • #4 9014557
    waju12
    Poziom 15  
    żółty i czerwony najlepiej będzie jak zewrzesz ze sobą i podłączysz je do plusa od akumulatora
  • #5 9014685
    Danielos351
    Poziom 10  
    Żółty i czerwony do + czyli do czerwonego?
  • #6 9014702
    waju12
    Poziom 15  
    tak do czerwonego jeżeli napięcie w ni podawane jest bezpośrednio z akumulatora
  • #7 9014710
    Danielos351
    Poziom 10  
    W kości w radiu zostawić czerwony i żółty podpięty a dalej wypiąć żółty z instalacji samochodu i podłączyć pod czerwony oby dwa kable? Wiem, że będzie ze mną ciężko ale pomimo tego że nie mam wiedzy z wiązaniej z elektro to chciałbym sam podłączyć te radyjko.
  • #8 9014891
    waju12
    Poziom 15  
    Nie. przy radiu łączysz czerwony z żółtym i podpinasz do czerwonego w samochodzie i powinno śmigać, możesz również podłączyć czerwony w radiu do czerwonego w samochodzie i żółty w radiu do żółtego w samochodzie ale to radio będzie Ci się dopiero włączało jak masz kluczyk przekręcony. Zrób tak albo tak i napisz czy działa radio
  • #9 9014978
    Danielos351
    Poziom 10  
    To tak zrobiłem jak Pan kazał i niestety głucho i ciemno;| Jakieś jeszcze pomysły? ^^
  • #10 9015100
    waju12
    Poziom 15  
    nawet po przekręceniu kluczyka?? A napewno na czerwonym jest cały czas 12v??
  • #11 9015177
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Danielos351 napisał:
    To tak zrobiłem jak Pan kazał i niestety głucho i ciemno;| Jakieś jeszcze pomysły? ^^

No to sprawdź czy na czerwonym jest ciągle +12V a na żółtym takie same napiecie pojawia się po włączeniu zapłonu. Jeśli nie - sprawdź odpowiednie bezpieczniki.
  • #12 9015618
    Danielos351
    Poziom 10  
    Niestety nie mam Voltomierza żeby zmierzyć jest możliwość sprawdzić podłączając jakąś żarówkę samochodową np?

Dodano po 2 [minuty]:

Bezpieczniki są wporządku na 200% już sprawdzone. Jeszcze powiem że wcześniej miałem podłączone jeszcze starsze radio i działało więc zasilanie musi być.
  • #13 9015758
    waju12
    Poziom 15  
    no to weź żarówką sprawdź czy dochodzi napięcie, a jesteś pewien że to radio jest sprawne?
  • #14 9015816
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 548
    Nie wie czy tak jest we wszystkich VW ale w moim pasku 93r. w oryginalnych wtykach musiałem zamienić dwa przewody miejscami, doszedłem za pomocą miernika. Na początku myślałem że to kwestia radia jakieś daewoo, ale nie teraz każde radio z ISO działa. Niestety nie mam już możliwości sprawdzić i nie pamiętam co i jak bo robiłem to 5 lat temu.
    A koledze to bym radził odłożyć ambicje i poprosić kogoś o pomoc.
  • #15 9015935
    waju12
    Poziom 15  
    Ja miałem w golfie cuda porobione i tak mnie to zdziwiło ze to przedtem działało i skoro sam sobie dałem rade to wydaje mi się że kolega też sobie poradzi, no i proponowałbym najpierw to radio podłączyć bezpośrednio do akumulatora albo jakiegoś prostownika aby sprawdzić czy jest w ogóle sprawne

Dodano po 6 [minuty]:

No i dobrze by było gdyby kolega zrobił te zdjęcia dużo by pomogło..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem radia Pioneer DEH-2000R w VW Polo 3 z 1995 roku, ponieważ radio nie reaguje po podłączeniu do zasilania. W samochodzie znajdują się kostki ISO (czarna i czerwona), a użytkownik zakupił kabel do ich połączenia. W odpowiedziach doradzono, aby podłączyć czerwony i żółty przewód z radia do czerwonego przewodu w instalacji samochodowej, co powinno zapewnić zasilanie. Użytkownik nie ma możliwości pomiaru napięcia, ale sprawdził bezpieczniki, które są w porządku. Sugerowano również, aby podłączyć radio bezpośrednio do akumulatora w celu sprawdzenia jego sprawności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA