Rozkręciłem silniki które zastosowałem w moim rowerze.
A skłoniło mnie do tego to że przy nominalnym obciążeniu dla nich czyli 2x400 bo tyle ciągną a na wał dają 2x300W.Pojeździłem godzine na nich
po czym zaprowadziłem do garażu bo za zimno było na jazde
i poczułem zapach palonej gumy .Do silników nie dało sie dotknąć
miały niezłą temperaturke bo poparzyło mnie. Po DWÓCH GODZINACH!!!
dawało sie wyczuć że jest ciepły. Mam nadzieje że ich nie uszkodziła w jakimś stopniu ta temperatura.
Podobno nawiercenie odpowiedno otworów w obudowie silnika i wymuszenie wentylaji sprawia że ich moc można zwiększyć nawet dwukrotnie.
Są to silniki z magnesami trwałymi.
Chyba to komutator najbardziej sie grzeje i to on powinien być w pierwszej kolejności chłodzony
Bo przyklejenie radiatora napewno tu nic nie pomoże bo obudowa ma dosyć dużą bezwładność temperaturową.
Skoro o obudowe sie poparzyłem to jaka musiałabyć duza temp w środku
Teraz pytanie jak zrobić taką wentylacje?
w środku miejsca jest prawie zero
wszystko zrobione na styk przy samej obudowie jedynie pomiędzy magnesami jest troche luzu ale i tak przechodzą tam cztery śruby trzymające razem przód i tył .
Napewno chłodzenie musi być bo coś jest nie tak z tymi silnikami
-Waga roweru 35Kg + kierowca 85Kg
-obwód koła 2m
-przełożenie 7:48
-2x400W 2750RPM 24V połaczone szeregowo i zasilane napięciem 36V
maksymalnie rozwijały 1600RPM i pobierały przy tym ok 17A
maksymalna prędkość 28Km/h
Ale dużo razy startowałem z miejsca ale na tyle delikatnie przyspieszałem aby prąd nie popłynął większy niż 25A
Jeśli ktoś ma pomysł jak zrobić wentylacje dla tych silników to byłbym wdzięczny.
A skłoniło mnie do tego to że przy nominalnym obciążeniu dla nich czyli 2x400 bo tyle ciągną a na wał dają 2x300W.Pojeździłem godzine na nich
po czym zaprowadziłem do garażu bo za zimno było na jazde
i poczułem zapach palonej gumy .Do silników nie dało sie dotknąć
miały niezłą temperaturke bo poparzyło mnie. Po DWÓCH GODZINACH!!!
dawało sie wyczuć że jest ciepły. Mam nadzieje że ich nie uszkodziła w jakimś stopniu ta temperatura.
Podobno nawiercenie odpowiedno otworów w obudowie silnika i wymuszenie wentylaji sprawia że ich moc można zwiększyć nawet dwukrotnie.
Są to silniki z magnesami trwałymi.
Chyba to komutator najbardziej sie grzeje i to on powinien być w pierwszej kolejności chłodzony
Bo przyklejenie radiatora napewno tu nic nie pomoże bo obudowa ma dosyć dużą bezwładność temperaturową.
Skoro o obudowe sie poparzyłem to jaka musiałabyć duza temp w środku
Teraz pytanie jak zrobić taką wentylacje?
w środku miejsca jest prawie zero
wszystko zrobione na styk przy samej obudowie jedynie pomiędzy magnesami jest troche luzu ale i tak przechodzą tam cztery śruby trzymające razem przód i tył .
Napewno chłodzenie musi być bo coś jest nie tak z tymi silnikami
-Waga roweru 35Kg + kierowca 85Kg
-obwód koła 2m
-przełożenie 7:48
-2x400W 2750RPM 24V połaczone szeregowo i zasilane napięciem 36V
maksymalnie rozwijały 1600RPM i pobierały przy tym ok 17A
maksymalna prędkość 28Km/h
Ale dużo razy startowałem z miejsca ale na tyle delikatnie przyspieszałem aby prąd nie popłynął większy niż 25A
Jeśli ktoś ma pomysł jak zrobić wentylacje dla tych silników to byłbym wdzięczny.