logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość dźwięku z komputera na wieży AKAI?

wasylgkps 15 Paź 2004 13:33 2354 18
  • #1 914193
    wasylgkps
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Problem jest taki: mam sprawny komputer i kartę muzyczną wbudowaną w płycie głównej komputera, mam sprawną wieżę AKAI. Podłączyłem przewodem komputer z wieżą (jack z komputera-->"czińcze"do wierzy), jest nastawione tryb PHONE i gra muzyka jak wł na komputerze, ale problem w tym że ten dzwięk nie jest czysty tzn: stłumiony, i słychać jakieś dziwne sprzeżenie w głośnikach. Kabel był podłańczany który u kolegi chodzi w ten sam sposób, więc jest sprawny. Problem z dzwiękiem powtórzył się jak podł. telewizor-->wieża!!! i być tu mądrym, co jest grane, pomóżcie z góry dzięki.
  • #2 914242
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam
    Jak u kumpla działa a u ciebie nie ani z kaputera i TV to wnosek taki że masz walniętą wieże. Na twoim miejscu wzioł bym wieże i kabel i podłączył u kumpla żeby sie upewnic czy bedzie tak samo jak u ciebie. jak tak to na 100% masz walnięta wieże.
    Pozreawiam.
  • #3 914259
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Piszesz, że podłączyłeś się w wierzy pod wejście PHONO. Jest to wejście dla gramofonu. Jego parametry są inne niż pozostałych wejść (większe wzmocnienie, korekcja). Komputer lub TV nie można podłączać pod to wejście. Należy wykorzystać wejście np. CD, AUX, TUNER, TAPE, itp.
  • #4 914309
    wasylgkps
    Poziom 13  
    Krzychu7 napisał:
    Witam. Piszesz, że podłączyłeś się w wierzy pod wejście PHONO. Jest to wejście dla gramofonu. Jego parametry są inne niż pozostałych wejść (większe wzmocnienie, korekcja). Komputer lub TV nie można podłączać pod to wejście. Należy wykorzystać wejście np. CD, AUX, TUNER, TAPE, itp.

Ale tylko na PHONO mi działa, tylko tu idzie dzwięk, czy możliwe jest aby chodziło np: na TAPE??? jesli tak to co mam zrobić oprócz tego że wł. akurat to na wyświetlaczu.

do popak20-->wieża nie jest walnięta bo wszystko poprawnie odtwarza, radio, cd, czy kasety no chyba ze poszła jakas końcówka...
  • #5 914347
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    wlacz podczas grania muzyki w wiezy zrodlo!=AUX
  • #6 914352
    wasylgkps
    Poziom 13  
    mam tylko takie możliwości: Tape1/Tape2/Phono/Line/Cd i Tuner radiowy.
  • #7 914371
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Spróbuj pod LINE
  • #8 914376
    Kapsis
    Poziom 25  
    wasylgkps napisał:
    mam tylko takie możliwości: Tape1/Tape2/Phono/Line/Cd i Tuner radiowy.

w takim razie chyba musisz dac LINE
  • #9 914387
    DARREK
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    a jeśli chodzi o Line? sprawdzałeś? z tego co wiem, to teraz każda wieża posiada tzw. AUX'a, które też może być pod inną nazwą.. można też zerknąć do instrukcji gdzie to trzeba podłączyć. z tego co wiem, to u mojego znajomego co posiada podobną wieżę, to właśnie na Line (in) mu chodzi elegancko. A jeśli podłączasz na phono to jest tak jak koledzy pisali wyżej, że jest przystosowane zazwyczaj pod inne "urządzenie" które zazwyczaj ma już w sobie wzmacniacz (zazwyczaj tak jest). Więc musisz dobrze obadać sprwe co do wejść i wyjść jakie posiadasz w wieży..

Pozdrawiam
    DARREK
  • #10 914388
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Wszystko tylko nie PHONO. Spróbuj na innych. Na wszystkich za wyjtkiem PHONO powinno pójść.
    Ja kiedyś miałem wbudowaną karte muzyczną i mi sie sprzęgały we - wy. jak miałem podłączone do kompa. W słabych kartach tak sie zdarza. Czy wejście też masz włączone? Jeśli tak to spróbuj odłączyć. Zerknij też na ustawienia samej karty muzycznej. Powyłączaj niepotrzebne źródła sygnałów w mikserze a te, które będzie sterować daj na 3/4 Ogólne wzmocnienie też. Po czym zobacz jak będzie działać.
    Czy na karcie muzycznej masz wyjście liniowe, czy do wyjścia słuchawkowego się podłączasz? Możesz spróbować po przyciszeniu w komputrze wyjść przez słuchawki. Tylko, że traci się na jakości.
  • #11 914396
    Kapsis
    Poziom 25  
    DARREK napisał:
    a jeśli chodzi o Line? sprawdzałeś? z tego co wiem, to teraz każda wieża posiada tzw. AUX'a, które też może być pod inną nazwą.. można też zerknąć do instrukcji gdzie to trzeba podłączyć. z tego co wiem, to u mojego znajomego co posiada podobną wieżę, to właśnie na Line (in) mu chodzi elegancko. A jeśli podłączasz na phono to jest tak jak koledzy pisali wyżej, że jest przystosowane zazwyczaj pod inne "urządzenie" które zazwyczaj ma już w sobie wzmacniacz (zazwyczaj tak jest). Więc musisz dobrze obadać sprwe co do wejść i wyjść jakie posiadasz w wieży..

Pozdrawiam
    DARREK

LINE - to stare oznaczenie wejscia dzisiejszego AUXiliary,widocznie kolega ma wieze sprzed paru lat
  • #12 914408
    DARREK
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Zgadzam się z Tobą Kapsis. Ale jeżeli na Line nie działa... zobacz jeszcze czy na płytce, gdzie jest to wyjście nie ma zimnego lutu.. raz tak miałem.. co prawda, nie musi być, ale miałem jedno takie doświadczenie.
  • #13 914464
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam !!!.

Może być też opcja EXT.

Pozdrawiam :) .
  • #14 914575
    wasylgkps
    Poziom 13  
    dzieki wszystkim za odpowiedzi.

przepiołem tylko odwrotnie czincze już mi chodzi nawet na wszystkich kanałach tylko na LINE nie chodzi, a co dziwne...czy to coś źle???

tylko zauważyłem że mi tylko lewy głośnik gra
  • #15 915474
    000andrzej
    Poziom 37  
    Czy masz podpięte we i wy karty do jednego wzmacniacza? U mnie jak miałem na karcie zintegrowanej podpięte naraz wejście i wyjście do wzmacniacza to mi się coś sprzęgało i wywalało właśnie tylko jeden kanał. Po odpięciu wejścia do karty i zresetowaniu komputera wzmacniacz grał ładnie. Na SB live mam podłączone we i wy i nic się nie dzieje.
    Sprawdź wtyki i gniazda. Może tam leży przyczyna.
  • #16 915500
    Kapsis
    Poziom 25  
    wasylgkps napisał:
    dzieki wszystkim za odpowiedzi.

przepiołem tylko odwrotnie czincze już mi chodzi nawet na wszystkich kanałach tylko na LINE nie chodzi, a co dziwne...czy to coś źle???

tylko zauważyłem że mi tylko lewy głośnik gra

no to nie masz sie czego martwic jak juz gra..popatrz ustawienia w windzie dzwieku czy czasem nie sa przestawione zeby grala jedna strona.albo w winapmie zmienione
  • #17 915505
    wasylgkps
    Poziom 13  
    normalnie wy z karty muzycznej(jack) wchodzi do wierzy(czincz), gra ładnie, tylko co dziwne na wszystkich trybach: CD, Tape1/2, PHONO,.

Nie gra mi tylko na LINE - dlatego pytam czy to jest dobrze???nie zrobi krzywdy sprzętowi jak będę grał na pozostałych trybach, bo dzwięk jest dobry choć na każdym troszkę inny ale czysty.
  • #18 917827
    wasylgkps
    Poziom 13  
    odpowiecie mi na poprzedniego posta?
  • #19 917925
    000andrzej
    Poziom 37  
    Krzywdy Ci nie zrobi granie na innych wejściach. Jedynie PHONO - czyli na gramofon magnetyczny jest kontrowersyjne. Jest tam dodatkowy przedwzmacniacz z inną charakterystyką. Dźwięk możesz mieć zniekształcony i przesterowany. Na LINE też powinno działać. Prawdę mówiąc to na tym wejściu powinno się podłączyć. Jeśli działa Ci tylko 1 kanał to sprawdź kabel, czy nie ma przerwy w prawym kanale, ma wtyk stereo, czy wszystko łączy. Ja to najprościej robię w ten sposób, że włączam do wzmacniacza kabel, ustawiam trochę głośniej, ale nie za dużo, a drugą stronę dotykam palcem na wtyczce. Na każdym kanale osobno powinieneś słyszeć "brum". Jeśli nie to znaczy, że kabel lub wzmacniacz jest padnięty. Jak juz masz oba kanały na wtyku, podłącz do kompa. Jeśli wtedy coś nie gra na którymś kanale, to wiesz, że Jcoś z kompem. Co do wejścia line - to jest wejście to podłącz inne źródło sygnału. Zobacz czy gra.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia komputera do wieży AKAI za pomocą kabla jack–cinch, gdzie dźwięk odtwarzany przez wejście PHONO jest stłumiony i występuje sprzężenie. Wejście PHONO jest przeznaczone dla gramofonu i posiada specyficzne parametry (wzmocnienie, korekcję), dlatego nie jest odpowiednie do podłączania komputera lub telewizora. Zaleca się użycie wejścia LINE (odpowiednik AUX), CD, TAPE lub TUNER, które są przystosowane do sygnału liniowego z urządzeń takich jak komputer. W przypadku braku dźwięku na wejściu LINE lub gdy działa tylko jeden kanał, należy sprawdzić kabel pod kątem uszkodzeń, wtyki stereo oraz ustawienia karty dźwiękowej w komputerze, w tym wyjścia liniowego i słuchawkowego. Sprzężenia mogą wynikać z podłączenia jednocześnie wejścia i wyjścia karty muzycznej do wzmacniacza. Granie na innych wejściach niż PHONO nie powinno uszkodzić wieży. Warto również zweryfikować, czy wieża nie ma uszkodzonej końcówki mocy lub zimnego lutu na płytce wyjścia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA