logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić działanie tylko jednego głośnika wieży podłączonej do komputera?

Dawido 07 Sty 2006 15:31 2612 9
REKLAMA
  • #1 2155936
    Dawido
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Dla większości problem może się wydać bardzo banalny...

Niedawno podłąćzyłem sobie wieżę pod komputer ale po pewnym czasie zorientowałem się, że działa tylko jeden głośnik. Kiedy odgrywam płyty na wieży to działają obydwa... Co mam zrobić aby działały oby dwa ?
    :?::?:
  • REKLAMA
  • #2 2156540
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    sprawdż na słuchawkach czy z kompa wychodzi sygnał stereo.jeśli tak to masz walnięty kabel
  • REKLAMA
  • #3 2156975
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2157138
    adriannn1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja też mam podpiętom wieże pod kompa, na mojej wieży(aiwa) są 2 wejścia na jedną kolumnę i drugą, więc po podpięciu pod jedno wejście druga kolumna bardzo cicho gra, u ciebie może być to samo. Więc musisz zmostkować wejścia/ja tak zrobiłem/
    Pozdrawiam
  • #5 2157304
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 647
    Zależy czy kabel to samoróba czy kupiony - albo źle polutowałeś albo jest uszkodzony. Trzecia opcja - masz źle ustawiony balans w systemowym panelu sterowania kartą dźwiękowa.
  • #7 2159767
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    1) Podłącz słuchawki tam gdzie masz podpiety ten kabel (do komputera) - sprawdź czy słychać dźwięk w obu słuchawkach

Jeżeli tak

2) Spróbuj zamienić chinche miejscami. Czy dalej nie gra ten sam głośnik?

3) Sprawdź połaczenia. Np. Za pomocą omomierza sprawdź czy jest przejście pomiędzy chinch a jackiem (czy jak podłączysz omomierz pomiędzy końcówkę chinchy i jacka - omomierz wskazuje wartość bliską 0 omów) oraz czy jest przerwa pomiędzy kanałami i masą (czy jeżeli podłączysz omomierz pomiędzy mase (to za zewnątrz) i sygnał (wewnątrz) chinchy omomierz wskazuje bardzo dużą rezystancje))
  • #8 2159969
    Perez124
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Sprawdz czy z gniazda karty muzycznej komputera słychac dźwięk na obu kanałach. Jeśli tylko z jednego to pewnie masz gdzieś w opcjach karty poprzestawiane. Sprawdz przewód jeśli dalej nic to zmostkuj gniazda wejściowe przy wieży. Nie będziesz miał stereo ale przynajmniej obydwie kolumny bedą grały. Najlepiej spraw sobie nowy kabel.
  • #9 2160906
    radyjator
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    czesto jak sie zdaża ze słuchać jeden kanał to nie ma masy na jednym z nich lub jest sama masa prędzej problem z torem dygnału bo masa występuje wspólna dla obu kanałów
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Problem polegał na tym, że po podłączeniu wieży do komputera działał tylko jeden głośnik, podczas gdy przy odtwarzaniu płyt na wieży oba działały poprawnie. Przyczyną była najprawdopodobniej uszkodzona masa w kablu łączącym komputer z wieżą. Zalecano sprawdzenie sygnału stereo na słuchawkach podłączonych do komputera, dokładną kontrolę kabla (jack 3,5 mm i chinch), zamianę kanałów chinch, pomiar omomierzem ciągłości przewodów oraz ustawień balansu w panelu sterowania karty dźwiękowej. Wskazano również możliwość zmostkowania wejść na wieży, co jednak skutkowałoby utratą stereo. Ostatecznie problem rozwiązało naprawienie przewodu, w którym brakowało masy na jednym z kanałów, co potwierdziło, że problem leżał w uszkodzeniu kabla lub jego lutowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA