logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie (dla miernika) zmierzyc napiecie ca. 1.5kV

willyvmm 20 Sty 2011 10:41 1926 11
  • #1 9031218
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 365
    Witam.
    Stanalem przed takim wlasnie probleme, jak zmierzyc napiecie rzedu 1.5kV majac do dyspozycji miernik o zakresie 600V ?
    Nie chodzi tu o dokladny pomiar, raczej o stwierdzenie czy napiecie jest okolo 1.5kV czy np 200V.

Czy zastosowanie dzielnika na rezystorach powiedzmy 1Mohm bedzie bezpieczne dla miernika i dla mnie?

Pozdrawiam.
  • #2 9031394
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Pewnie, że możesz zastosować dzielnik napięcia, ale musisz wziąć pod uwagę rezystancję wejściową woltomierza, który będzie mierzył napięcie na jednym z rezystorów oraz moc samych rezystorów. Możesz zastosować dzielnik składający się z rezystorów 1M i 2M o mocy 2W. Ale rezystancja wejściowa woltomierza powinna być rzędu 10M.

Dodano po 5 [minuty]:

Aha i oczywiście zalecam zachowanie ostrożności ze względu na wysokie napięcie.
  • #3 9034852
    tragi
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Kolego a słyszałeś o przekładniku napięciowym? W metrologii do pomiaru wysokich napięć stosuje się wyłącznie przekładniki napięciowe o odpowiedniej przekładni.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 9035510
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9035799
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    tragi napisał:
    Kolego a słyszałeś o przekładniku napięciowym? W metrologii do pomiaru wysokich napięć stosuje się wyłącznie przekładniki napięciowe o odpowiedniej przekładni.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Już to widzę. Miernik za parę złotych, a do niego przekładnik. Po drugie kto tu mówi o jakieś metrologii. Przecież kolega napisał:
    willyvmm napisał:
    Nie chodzi tu o dokladny pomiar, raczej o stwierdzenie czy napiecie jest okolo 1.5kV czy np 200V.

Czyli kolega :arrow: willyvmm raczej potrzebuje wskaźnika niż dokładnego miernika.

Do kolegi :arrow: willyvmm: Istotny jest także rezystancja/impedancja źródła, którego będziesz dokonywał pomiar, by Twój dzielnik zbytnio go nie obciążał.
  • #6 9038093
    tragi
    Poziom 22  
    Ja napisałem co mówi teoria, w takim celu jak pomiar wysokich napięć wymyślono przekładnik napięciowy.

Autor pytał jak "bezpiecznie" zmierzyć napięcie 1,5kV a przekładnik daję taką możliwość. Zabawa z dzielnikiem i napięciem rzędu kV nie należy do najbezpieczniejszych. Sam wspominasz kolego Motronic o możliwości przebicia pomiędzy końcami rezystorów tworzących dzielnik.

A w którym miejscu postu napisałem, że przekładnik trzeba kupić? Przekładnik można pożyczyć.
  • #7 9038135
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9038177
    Sokrat58
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    A może by tak wykorzystać do tego neonówki?
  • #9 9038213
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9038335
    tragi
    Poziom 22  
    Oj panie Moderator nie prowokuj zbędnej dyskusji. Czepiasz się.

Ja przykładowo mam w pracy przekładnik prądowy i zdarzyło mi się, że go pożyczyłem znajomemu.
  • #11 9038476
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1875
    Rozmawiamy o napięciu stałym czy przemiennym ?
  • #12 9039179
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 365
    Oj się koledzy rozpisali.
    O przekładnikach słyszałem, ale to przerost formy nad treścią ;)
    Już wolałbym kupić sondę HV do oscyloskopu.
    Dzielnik na rezystorach zdał egzamin, nic się nie spaliło, strat w ludziach nie było, nie trzeba przecież dotykać urządzenia live, można podłączyć i dopiero włączyć i z bezpiecznej odległości obserwować wynik.
    Źródło napięcia jest o stosunkowo niskiej impedancji więc obciążenie rezystorami ca 3Mohm nie zaszkodziło mu.

Dziękuję wszystkim za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat bezpiecznego pomiaru napięcia rzędu 1.5kV przy użyciu miernika o zakresie 600V. Uczestnicy sugerowali zastosowanie dzielnika napięcia z rezystorami 1MΩ i 2MΩ, zwracając uwagę na rezystancję wejściową woltomierza oraz moc rezystorów. Podkreślono również znaczenie ostrożności przy pracy z wysokim napięciem. Wskazano na możliwość użycia przekładników napięciowych jako bezpieczniejszej alternatywy, chociaż niektórzy uczestnicy uznali je za zbyt kosztowne. Ostatecznie autor tematu zdecydował się na dzielnik, który zdał egzamin, nie powodując uszkodzeń ani zagrożeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA