klonek1967 napisał: Kolego Małek-z całym szacunkiem,czy mógłbyś formuować zdania w taki sposób,aby były zrozumiałe dla przeciętnego użytkownika?.Co to są seleny? W jakim celu montuje się ten mostek kogoś tam? Co to znaczy że głowica z dużym przebiegiem szybko padnie? [a z małym przebiegiem?] O co chodzi z tym dodatkiem selenowym? Nic z tego nie kapuję.Proszę o podpowiedź-czy jeśli udałoby mi się kupić PAB2 z małym przebiegiem,to czy będą z nim jakieś problemy eksploatacyjne bez instalacji gazowej lub z instalacją? I nadal najważniejsze dla mnie pytanie czy uruchomi ten zestaw hydroforowy? Serdeczne dzięki za odpowiedzi w tym poście.
Kolego Klonek, zdania napisane są bardzo jasno i konkretnie, chcesz kupić starocia bo konstrukcja z lat 50 ubiegłego wieku albo jeszcze starsza, chciałbyś żeby był bezinwestycyjny, i niewyeksploatowany - "takie rzeczy tylko w Erze".
Jak wiesz w tamtych czasach nie znano pojęcia paliwa bezołowiowego, także nie było obawy o brak chemicznego składu benzyny chroniącego zawory i gniazda zaworowe w głowicy. Teraz jest odmiennie do staroci do paliwa masz specjalny dodatek potasowy do kupienia na stacjach paliw, a Ty jeszcze chcesz przerabiać na gaz.
Selen to rodzaj prostownika, termin jak najbardziej funkcjonujący w technice, stosowany w tamtych czasach. Po upływie tylu lat jego sprawność jest znikoma, i aby korzystać z pełnej mocy prądnicy w 90% przypadków trzeba wymienić go od razu.
Sama prądnica jest bardzo solidnie wykonana, i twierdzę że wytrzyma przeciążenie o 100% (silnik nie, jest słaby i ciężki) mocy wystarczy Ci na to co napisałeś napewno. Jakość napięcia wyjściowego z poprawnie działającym układem wzbudzenia jest na zadowalającym poziomie, napewno lepszym jak w agregatach z marketów. Zasilałem z niego czasem kasę fiskalną i inne delikatne sprzęty bez obaw o uszkodzenie.