logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o agregacie Pab 2 - wybór między silnikiem dwu a czterosuwowym

gutekgutek 04 Gru 2018 16:58 1965 17
REKLAMA
  • #1 17604786
    gutekgutek
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Dzień dobry, szanowani użytkownicy, proszę o opinie agregatu Pab 2 na silniku dwu oraz czterosuwwym. Która maszyna będzie mniej awaryjna, prostsza w naprawie, mniej klopotliwa pod względem mechanicznym - silnik i elektrycznym. Nie wnikam w spalanie, hałas itp. elementy. Zakładając że są względnie sprawne.
  • REKLAMA
  • #2 17604812
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 616
    Nie było nigdy PAB-a 2 dwusuwowego tylko 4 suw. Ten dwusuw to produkt ruski i daj sobie z nim spokój, choćby ze względu na brak części. Tylko czterosuw, choć też lubi olej (co 2 godziny trzeba zgasić i sprawdzić olej).
  • #3 17604854
    gutekgutek
    Poziom 9  
    To taki czterosuw z dwusuwem😉 spalający olej. Jest taka możliwość uszczelnienia, mają jakieś pierścienie? Oprócz apetytu na olej jakie są najczęstsze niedomagania tych agregatów?
  • #4 17604890
    hevet2
    Poziom 32  
    Wiesz, to konstrukcja przedpotopowa, ale za to prawie niezniszczalna. Ja wymieniłem cylinder, tłok, pierścienie, pali olej dalej. W misce olejowej jest go bardzo mało i dlatego konieczna kontrola. Elektrycznie nie do zabicia.
  • REKLAMA
  • #5 17604921
    gutekgutek
    Poziom 9  
    Dziękuję, czyli części są do zdobycia, właśnie tego typu wymiany jak bardzo są skomplikowane, z poskładaniem tego z powrotem, regulacją?
  • #7 17605803
    małek
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    Z tym olejem jest różnie, mam PAB-2 z wypracowanymi bóg wie iloma godzinami - ale jest ich naprawdę masakrycznie dużo i oleju nie bierze. Co do samej konstrukcji to jest iście archaiczna i nieakceptowalnie na obecne warunki ciężka. Elektrycznie dość niezła, ale u mnie musiałem rozebrać prądnicę, wywaliłem z niej prostownik selenowy - jest między uzwojeniami stojana. Wyprowadziłem z niej przewody do skrzynki i tam zamontowałem klasyczny diodowy mostek Greatza. Po tym zabiegu znacznie wzrosły osiągi elektryczne agregatu. Gaźnik w tym silniku to kolejny koszmar. Generalnie urządzenie było dobre na miarę czasów, swoje odsłużyło i teraz wypadałoby poszukać czegoś bardziej współczesnego - ta konstrukcja ma ze 100 lat.
  • #8 17607293
    gutekgutek
    Poziom 9  
    Spróbuję powalczyć z tą konstrukcją, w przyszłym tygodniu powinno się mi go udać kupić. Małek chciał bym wrócić do tematu przeróbki elektyki, jak miał byś czas to opisać rozrysować, będę bardzo wdzięczny. Jeszcze jedno pytanie, będę musiał go przewieźć więc jaką ma wysokość w najwyzszym punkcie?.
  • REKLAMA
  • #10 17607909
    małek
    Poziom 21  
    "Póki będzie pracował poprawnie nic nie zmieniaj bo to raczej psucie niż naprawa." Bzdury kolego piszecie, po 50 do 70 latach średnio dostępnych egzemplarzy to jedyna wartość prostownika selenowego to kilogramy na złomie. Filozofii żadnej nie ma, rozbierasz prądnicę, odcinasz przewody od selena i podłączasz bezpośrednio do uzwojeń. Potem w skrzynce odłączasz drugi koniec tych przewodów i podłączasz do wyjścia prądu stałego z mostka greatza. Wejścia prądu zmiennego mostka łączysz w skrzynce tam skąd wypiąłeś przewody. Mostek na niewielki radiatorek i gdzieś uczepić do obudowy. Ot wszystko w temacie - ja po tej przeróbce spawałem migomatem bestera mp1500 na 3 zakresie - więcej z tego padła nie wyciśniesz - prądnica pewnie by dała radę bo co bym nie zrobił to zagrzać jej mi się nie udało ale silnika już nie starczy.
  • #11 17609216
    hevet2
    Poziom 32  
    Kolego Małek bredzisz. Rozumiem naprawić gdy selen się rozleci a agregat przestanie się wzbudzać wtedy można przerabiać ale gdy pracuje to tylko psucie urządzenia. Mój bez przeróbek ciągnie inwerter i spawa elektrodą 3.25 (spawałby grubszą ale słychać, że silnik nie daje rady). Gdybyś miał odrobinę pojęcia wiedziałbyś, że ten prostownik nie ma nic wspólnego z mocą agregatu.
  • #12 17609726
    małek
    Poziom 21  
    U mnie najpierw aby się wzbudził trzeba było długo trzymać przycisk wzbudzenia, potem jak podłączyłem mocniejszą wiertarkę czy dużą szlifierkę kątową to prądnica się odwzbudzała. Finalnie nie dało się go wzbudzić. A prostowniki selenowe swego czasu przerabiałem w zasilaniach awaryjnych podstacji energetycznych także o procesach ich starzenia swoje wiem i nie będę się wdawał w zbędną dyskusję.
  • #13 17611419
    hevet2
    Poziom 32  
    małek napisał:
    U mnie najpierw aby się wzbudził trzeba było długo trzymać przycisk wzbudzenia, potem jak podłączyłem mocniejszą wiertarkę czy dużą szlifierkę kątową to prądnica się odwzbudzała. Finalnie nie dało się go wzbudzić. A prostowniki selenowe swego czasu przerabiałem w zasilaniach awaryjnych podstacji energetycznych także o procesach ich starzenia swoje wiem i nie będę się wdawał w zbędną dyskusję.

To był uszkodzony i wymiana była uzasadniona.
  • #14 17613591
    gutekgutek
    Poziom 9  
    Jak wszystko pójdzie ok. to w poniedziałek pojadę po maszynę, obadam jak działa, z czasem zobacz jak mają się owe seleny, czy się nie łuszczą, ale mam nadzieję że nie będę musiał grzebać i zastępować mostkiem.
  • REKLAMA
  • #16 17622785
    gutekgutek
    Poziom 9  
    Powiedzmy że nowy, 3 zegary. Oferty pojawiają się co jakiś czas. Widzialem ofertę z wczoraj 11.12, PB 2 chyba 600, rozbudowana wersja Pab 2. Ja dałem 800. Czekam na dodatek potasowy. Chcę określić jeszcze wysokość tłoka przy zapłonie mieszanki. Tutaj czytalem o ustawieniu zapłonu 3mm poniżej górnego położeniu.
  • #18 17622824
    gutekgutek
    Poziom 9  
    Tak, właśnie zamierzam zapoznać się z lekturą w najbliższym czasie (wolnym), na razie bez pośpiechu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy agregatu PAB 2, który jest dostępny tylko w wersji czterosuwowej, a nie dwusuwowej, jak sugerowano. Użytkownicy podkreślają, że czterosuw jest bardziej niezawodny, ale wymaga regularnej kontroli poziomu oleju. Wiele osób wymieniało części, takie jak cylinder i tłok, co jest stosunkowo proste, a dostępność części nie stanowi problemu. Wskazano na archaiczną konstrukcję urządzenia, która może być ciężka, ale elektrycznie jest dość niezawodna. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z przeróbkami elektrycznymi, w tym wymianą prostownika selenowego na mostek diodowy, co poprawiło osiągi agregatu. Wysokość agregatu wynosi około 67 cm. Ceny używanych modeli wahają się od 600 do 800 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA